© Konya Postası 2021

UYEK2022 ve UÇAK2022 kongreleri gerçekleştirildi

Necmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile 7’inci Ulusal Üstün Yeteneklerin Eğitim Kongresi (UYEK2022) gerçekleştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile 7’inci Ulusal Üstün Yeteneklerin Eğitim Kongresi (UYEK2022)  ve 6’ıncı Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi (UÇAK2022) Necmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kongreler hakkında bilgi veren Kongre Yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Kurnaz, “Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi (UÇAK) başta BİLSEM öğrencilerinin BİLSEM eğitim programlarında yer alan Bilimsel Araştırma Becerileri Etkinliklerinde ve ilgi duydukları konulardaki meraklarına bağlı yaptıkları bilimsel araştırmalarını sunmalarına imkân tanımak, BİLSEM öğrencilerinin bilimsel araştırma becerilerini geliştirmek, öğrencilerin kongre, sempozyum vb. bilimsel olayları yerinde ve doğal şekli ile yaşayarak öğrenmelerini sağlamak amacı ile düzenlenmekteyiz. Öğrencilerde bilimsel araştırma becerilerinin geliştirilmesi 2023 MEB Eğitim Vizyon Belgesinde, Türkiye Yeterlilikler Çerçeve Planında, BİLSEM Yönergesinde ve TÜBİTAK Proje çağrılarına (2024 Ortaokul ve Lise Öğrencileri Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışması) öncelikli olarak geliştirilmesi hedeflenen beceriler arasındadır. Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi (UÇAK) ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yürüten birçok akademisyen, davetli konuşmacı, araştırmacı, eğitim uzmanı, okul idarecisi, her branştan öğretmenler, lisans ve lisansüstü öğrencilerin katkıları ile gerçekleştiriyoruz. Bu kongre ile aynı anda VII. Ulusal Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi (ÜYEK) de bir araya geldik. Hem akademisyenlerin hem BİLSEM öğretmenlerinin hem de BİLSEM öğrencilerinin iki farklı kongrede aynı anda aynı yerde bir araya gelmelerinin özel yeteneklilerin eğitimi alanında büyük bir sinerji oluşturacağı düşünüyorum” dedi.

Şehir çalışmalarında ve işlerinde etkin ve modelleme çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnavasyon Direktörü Ali Güney, “Sosyal inovasyon ajansımız ülkemize bir rol model; bilim, teknoloji ve inovasyon dünyada nasıl kurumsallaştıysa artık yeni bir trend olarak sosyal inovasyon olarak karşımızda. Bizde bu kıymetli kongrede gençlerimizin söz alacağı, gençlerimizin bildirileri ile akademik yaşamla tanışacağı bir etkinlik oldu. Bu işte Necmettin Erbakan Üniversitemizin çok büyük bir himayesi söz konusu. Burada şehir özelinde de çok kıymetli bir işbirliği var. Büyükşehir belediyesi ve üniversite işbirliğinden doğan bir inovasyon ajansı fikri mevcut.  Bizler bir ortak akıl mekanizması olarak çalışıyoruz. Şehir çalışmalarında ve işlerinde etkin ve modelleme çalışmaları yürütüyoruz. Bunları kurarken en büyük faaliyetimiz sistem çalışmaları.  Biz bir sistem tasarlama kuruluşuyuz. Bugüne kadar sistemsel bazı işler yaptık; benim şehrim beklenti atölyesi yaptık ve bilgihaneler aracılığıyla gençlere benim şehrim nasıl olsun diye sorduk. Gençlerimiz bu şehirdeki projelerin ve fikirlerin doğrudan söz sahibidir.  Beklenti atölyemizde bunları çalıştık” diye konuştu. Öğrencilere çok yönlü eğitim fırsatı sunduklarını dile getiren Bilgehaneler Koordinatörü Mevlüthan Uğurtan,  “Bilgehanler eğitimde fırsat eşitliği sunmak adına büyükşehir belediyesi tarafından merkez ve ilçelerde kurulmuş kurumlardır. Öğrencilerimize çok yönlü eğitim fırsatı sunuyor. 2015 yılında eğitim hayatına başlayan bilgehanerlde 4. Sınıftan 8. Sınıfa kadar öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Öğrencilerimizin hem akademik açıdan hem de manevi gelişim açısından sosyal gelişimlerine katkı sunmak amacıyla kurulmuş birimlerdir. Burada şimdiye kadar 25 bin öğrenciye hizmet verdik. Tüm bilgihanelerde aynı çalışma üzerine kurulu bir prensibimiz var. Atölye çalışmaları tüm bilgehanelerde mevcut. Bilgehanlerin losyonlarına göre çeşitlilik arz edebiliyor. Öğrencilerimizin ihtiyaçlarına binaen yazılım destek ve robotik kodlama programları, çömlek atölyelerimiz gibi çalışmalarımız var. Buralarda arkadaşlık, dostluk, paylaşım, paylaştıkça artan sevgi ve bilginin gücünün keşfedilmesini arzu ediyoruz. Bilgehanelerimizde sanat, spor, karakter eğitiminin bir arada gösterileceği, kültür ve sanat faaliyetlerinin aynı anda gösterilebileceği alternatif mekânlar oluşturmuş oluyoruz. 10-20 yaş arası öğrencilerin destekleme kurslarından yararlanacağı etüt merkezleri de Bilgehanelerimizin içeriğinde mevcuttur” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin eğitimine katkı sağlamak amacıyla bilgi biriktirmeye ihtiyacımız var olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın, “Biliyoruz ki her çocuk özeldir. Üstün yetenekli çocuklar bu özel çocukların içerisinde yer alan ayrı bir özelliği olan bir grup. Hızlı düşünen, hızlı tepki veren ve hızlı cevap arayan ve bu aradığı cevaba ulaşmak için mücadele eden bu gençlerin, daha planlı bir şekilde eğitimine daha hızlı şekilde katkı sağlamak amacıyla bilgi biriktirmeye ihtiyacımız var. Ülkemizde son dönemde gelişen güzel gelişmeler var; İHA, SİHA ve buna bağlı dijital dünya bizim üstün yetenekli çocuklarımızın hızlı bir şekilde bu sürecin içine değerlendirme ihtiyacı ortaya çıkardı. Bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli eğitim kurumlarımız çalışmalarına devam etmekte”

Ülkelerin üstün yetenekliler veya özel yetenekli çocuklar için özel çalışmalar içinde olduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhittin Okumuşlar, “Örgün eğitim aslında modern dünyada zorunlu hale gelmiş bir sistem. Tarih boyuncu örgün eğitim daha seçkinciydi. İnsanların eğitim hakları ve benzeri farklı haklara sahipler artık dünyada zorunlu eğitim var.  Bu çok önemli elbette bütün bireylerin eğitim hakları ve eğitilmelidirler ancak ister istemez dünya nüfusunun içerisinde belli bir kesim farklı özellikleriyle öne çıkacak. İşte bunun farkına varan ülkeler üstün yetenekliler veya daha geniş ifadesiyle özel yetenekliler anlamında çalışmalar yapıyor ve yapmak zorunda. Bu fırsat eşitliğini bozmadan farklılık gösteren öğrencilerin, bireylerin aslında alanlarında daha hızlı gelişmelerini sağlamak üzere bir katkı yolu olmalıdır. Ülkemizde bu anlamda çalışmalar çok yeni değil ama çok güzel çalışmalar devam ediyor. Bu kongrelerimizden birisi olan bu kongre kurumsallaşmış bir kongre bu çok önemli yani şahsi olarak ve akademisyen olarak önemsiyorum. Bir toplantının kurumsallaşması önemlidir ve 7’ıncisini yapmak önemli bir hadise inşallah bunun 7’disi 70’i devam eder. Bugün ki gençler ilerde bu kongrenin bir paydaşı, bir konuşma yapanı ve bir katkısı olur diye ümit ediyoruz. Bu kongremiz çocuk araştırmalarında gençleri araştırmaya dâhil etmek için çok değerli bir faaliyet. Çünkü her bir insan dünyadır aslında gençlerde lise öğrencileri de fikir üretebilirler. İşte hocalarımızda bu kongrelerle onlara güze imkânlar sağlıyorlar” dedi.  Fatih ERSOY

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER