© Konya Postası 2021

Vazgeçilmezimiz; Lokum

Bayram yaklaşırken evimize şeker, çikolata, lokum alışverişlerimiz başladı. Çikolata hayatımıza girmeden hayatımızda büyük yer tutan ve şimdilerde kahvenin yanında vazgeçilmez haline gelen geleneksel lokumu Koca Usta Lokum&Cezerye’nin Sahibi Arzu Acar ile konuştuk.

“AİLE İŞLETMESİ”

İşletmeyi kardeşi ve babasıyla birlikte yürüttüklerini söyleyen Arzu Hanım; “Lokum işine ilk girişimiz babamın amcasıyla birlikte adanalı koca ustayla ortak olmasıyla başladı. Koca Usta sonrasında vefat etti. Bizde işletmeyi kendi üstümüze aldık. Babam işletmeye geçirdiği rahatsızlık sebebiyle ara verdi, şimdi biz kardeşimle bu işi yürütüyoruz” dedi.

“ŞEKER ÇUVALI ÜZERİNDE UYKU”

İşletmede altı yıldır aktif olarak çalıştığını söyleyen Acar; “Babamların işe başlaması 1968 yılı. Çocukluğum iş yerinde geçti hep. Şeker çuvallarının üzerinde uyuduğum dönemleri hatırlıyorum. Evimiz okula uzaktı. Biz okula giderdik, rahmetlik amcam bizi okuldan alırdı. Karnımızı doyurur, ödevlerimizi yapardık sonra bizi şeker çuvallarına yatırır birde uyuturdu. Çocukluğumuz böyle geçti” diyerek anılarını anlattı.

“DAMLA SAKIZLI, GÜLLÜ, FINDIKLI…”

Lokumun bilinen en eski çeşidinin dışı Hindistan cevizli, içi fındıklı, uzun lokum olduğunu söyleyen Arzu Acar; “ Lokumun içine farklı kuruyemişler denedik ama o olmadı, lokumdan farklı bir şey oldu. Çikolatalı, kakaolu yeni çeşitler denemeye çalışıyoruz. Lokumda çok farklı tatlar denedin mi o lokum olmuyor. Bizim çeşitlerimiz arasında meyveli kuş lokumu var, naneli kuş lokumu var, son çıkanlardan çifte kavrulmuş kuş lokumunun 3 çeşidi var. 2 çeşit cezeryemiz var. Damla sakızlı, güllü, gaseli, batırma dediğimiz ceviz sucuğu olan lokum çeşitlerimizi var” dedi.

“LOKUMUN BELLİ BİR KALIBI VAR”

Lokumla şeker, çikolata gibi çok fazla oynanamadığını söyleyen Arzu Hanım; “Lokumun belli bir kalıbı var. Sonuçta içinde olan şey nişasta, şeker. Çok fazla şekilde veremezsiniz. Lokumu bıçakla kesiyorsunuz, kare ve türevleri olmak zorunda” dedi.

 “LOKUM ÜRETİMİ İÇİN ÇOK BİR ŞEYE İHTİYAÇ YOK”

Lokumda TSE belgesini Türkiye’de ilk alan firma olduklarını söyleyen acar; “Konya da ki birçok kuruyemişçiyle, bedestendeki şekercilerle çalışıyoruz. Konya da bu işi yapan çok fazla ama kalıcı olan az. Lokum için çok bir şeye ihtiyaç yok. Bir kazan, ocak bir bıçak yeter. Merdiven altı tek kişi üretim yapıp satanları duyuyoruz. Denetim kısmı da önemli” şeklinde konuştu.

“ESANS VE GIDA BOYALARIMIZ GÜVENİLİR”

Ürettikleri lokumları hem kendilerinin gönül rahatlığıyla yediklerini hem de çocuklarına yedirdiklerini vurgulayan Arzu Acar; “Lokum karışımının içinde nişasta, su, şeker, kuruyemiş var. İçerisine vermek istediğiniz aromaya göre esans ekleyebiliyorsunuz. Biz damla sakızlı lokumda damla sakızı kullanıyoruz. Gül lokumunda gül mayası geliyor onu kullanıyoruz. Meyveli lokumlarda boya ve esansa giriyoruz. Onu da devlet tarafından gıda da kullanılabilir güvenilir boyalarla esansları ürünleri kullanıyoruz. Kendimizde yiyoruz, çocuklarımızı da gönül rahatlığıyla yediriyoruz. Bu biraz tuzlu gelebiliyor tüketiciye ama bizi bilen bize geliyor” dedi.

“PÜF NOKTASI FAZLA ÇEŞİDE GİRMEMEK”

Eski usulü devam ettirdiklerini söyleyen Acar; “Biz hala bakır kazanda, tüpte pişiriyoruz lokumu. Şimdi elektrikliler çıktı ama aynı lezzeti alamıyoruz. Lokumun kıvamı en önemlisidir. Pişme süresi iyi ayarlanmalıdır. Bir tane ustamız vardı o bizden emekli oldu. Şimdi onların kalfalarıyla devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“KONYA’DA LOKUM DÜŞKÜNLÜĞÜ VAR”

Lokumun tekrardan gündeme geldiğini söyleyen Arzu Hanım; “Konyada lokum düşkünlüğü var. Çikolata girmeden önce hayatımıza lokum vardı. Sonrasında çikolata girdi. Ama şimdi sıcaklarda çok fazla çikolata tüketemedikleri için lokum hatırlanıldı. Kahvenin yanında da tüketimi arttı, talepte çoğaldı” dedi.

“KONYA’NIN GASELİ LOKUMU”

Asfalt ya da püskevit de denilen gaseli lokumu Arzu Acar; “Gaseli lokum sade  lokumun az pişmişi. Lokum az pişecek, yumuşak olacak, bir iki gün bekleyecek, üzeri çatlayacak. Dışı çatlak içi yumuşak olacak. Bisküvinin arasına koyduğunuzda ellemeden o kendi şeklini alacak. Konya’da kınalarda, nişanlarda ve doğumlarda dağıtılır” şeklinde anlattı.

 “DOKTORLAR DUYMASIN”

En çok sevdiği lokumun Hindistan cevizli double olduğunu söyleyen Arzu Hanım lokumun hayatlarındaki yerini “Doktorlarımız duymasın ama gaseli lokumu çantada taşıyıp bebeklerimiz olmadık yerlerde ağladı mı emziğin ucuna gaseliyi batırıp çocuğun ağzına tıkarız ve çocuk onu zor emdiği için beş on dakika susar” diye anlatarak lokumla ilgili anılarını paylaştı. (Şehr-i Beyza Ok)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER