VERİM ARTIRILMALI
KonyaZiraat Mühendisleri Odası Başkanı Çalış ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Kavuneker, tarımda verimi artırmak için topraktaki element eksikliğini gidermeye önem verilmesi çağrısı yaptılar
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda yağış yetersizliği yüzünden toprakta oluşan kireçlenmeyi çözmek için Karatay Ziraat Odası Başkanlığı tarafından araziyi kükürtleme çalışması başlatıldı. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker KOP işbirliği ile çiftçilere kükürtleme çalışmasına katkı yapacak makine sağlandığını ifade ederek, “ Verimi artırmak için çiftçi eğitimleri dahil, tarımsal desteklemenin sağladığı alet ve ekipmanları çiftçimizin kullanması için teknik ekiple birlikte çalışıyoruz. Güvenilir gıdanın ne kadar önemli olduğu iyice kendisini hissettirdi. Tarla sahipsiz bırakılmamalı. Çiftçi sabah işe gider gibi arazisine gidip ilgilenmeli” dedi.
ANIZI YAKMAYIN
Başkan Kavuneker, toprağın besin değerini sağlayan etkinlerden birisi olan anızın maalesef yakıldığını, çiftçinin kendi eliyle toprağına zarar vermesinin önlenmesi için şimdiden çağrılarını yinelediklerini belirtti. Toprak tahlil desteklemesinin yeniden başlaması nedeniyle çiftçiye bir çağrı daha yapan Başkan Kavuneker, “ Tahlil nasıl gübreleme yapılmasını işaret ediyorsa öyle yapılsın. Toprakta eksik elementlerin giderilmesi, gelecek nesiller için gereklidir. Laf olsun diye tahlil yapılmamalı. Tahlil reçetesi kontrol edilmeli” dedi.
KÜKÜRT GÜBRE İLE VERİLMELİ
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, bölgede yağış azlığı yüzünden topraklarda kireçlenme olduğu vurgusunu yaptı. “Kükürt eksikliği demek kireçli topraklar demektir. Bizim bölgede yağış yetersizliği yüzünden topraklarda kükürt eksikliği önemli miktarda oluştu. Çözümü ise kükürtün hayvan gübresi ile birlikte araziye atılması. Oda olarak bu konuda Tarım Bakanlığına yaptığımız önerilirde çalışmanın desteklenmesi sözünü aldık” diyen Çalış şunları söyledi.
“Bitkilerde kükürt eksikliğinde azot eksikliğine çok benzeyen belirtiler görülür. Yani homojen bir sararma vardır. Noksanlığında açık yeşil yapraklar vardır. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır. Azotta ise sararma yaşlı yapraklarda olur. Bunun sebebi kükürdün yaşlı yapraklardan genç yapraklara taşınamamasıdır. Çiftçilerimiz amonyum sülfat, potasyum sülfat vs. gibi kükürt içerikli gübreler kullanmalıdırlar.”
TOPRAĞIMIZDAKİ ORGANİK MADDE ARTIRILMALI
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız tarım uzmanları kükürtle ilgili şu bilgileri verdiler, “Bölgemizde topraklarımız kuraklık ve ana materyalin kireç taşlarından oluşması nedeniyle yüksek kireçli olduklarından pH’ları da yüksektir. ideal bir bitki gelişimi için toprak pH’sı 6.5-7.0 arasında olması gerekirken topraklarımızın pH’sı maalesef 7.5-8.8.5 arasında değişmektedir. Bu yüzden kültür bitkilerinde sıklıkla demir, çinko, mangan ve bor noksanlığı ile karşılaşılmaktadır Bu durumda ürün verimi ve kalitesi önemli ölçülerde azalmaktadır. pH düşürücü ve kirecin kötü etkisini azaltıcı olarak ekim öncesi sürümlerde tabana toz kükürt uygulanmalı, sulu koşullarda ise buna ilaveten sulama ile hümik asit verilmelidir. Böylece mikro kök bölgesinde organik madde de artırılmış olur. Kükürt kullanımında uygulanacak miktarın toprak tuzlulaşmasına neden olmamasına dikkat edilmelidir. 2.2. Organik madde noksanlığı Yine kurak ve yarı kurak tüm diğer bölgelerimiz gibi Konya topraklarında da organik madde kapsamı çok düşük olup topraklarımızın %88.3’ünde organik madde düzeyi çok az, az ve orta seviyelerdedir. Bunun sebebi uygun zamanda yeterli çiftlik gübrelerinin kullanılmaması, yeşil gübrelemenin yapılmaması, katı ve sıvı formlu hümik asitler ile diğer toprak ıslah maddelerinin kullanılmaması, anız yakma ve kuraklıktır. Düşük organik madde nedeniyle bozuk fiziksel yapının düzeltilmesi için sonbahar sürümünde yanmış ahır gübresi veya kompost kullanılmalı, yıllık yağış toplamı 450 mm’den yüksek olan yerlerde hiç olmazsa 3-4 yılda bir yeşil gübreleme yapılmalıdır. (Sultan TÜRKMEN)
İlginizi Çekebilir