© Konya Postası 2021

‘Vinç Sektörüne sahip çıkılmalı’

Konya’daki vinç üretiminin Türkiye’deki genelindeki vinç ihtiyacının yüzde 90’nını karşıladığını aktaran KONVİNÇDER Başkanı Mehmet Sağlam, sektörde yaşanan sıkıntılara değinerek “Bizlere sahipsiz çıkılmıyor bu yüzden de sektör kontrol edilmiyor” dedi

“KONYA’DA AYLIK 100 VİNÇ ÜRETİLİYOR”

Vinç sektöründe çalışılması için 16-17 kalemde belge alınması gerektiğine vurgu yapan KONVİNÇDER Başkanı Mehmet Sağlam, vinç sektöründe sürekli iş olduğu için kazanım elde edildiğini söyledi. Konya’da 100’ün üzerinde işletmeci olduğunu aktaran Sağlam, “Ulaşım sektöründe işler var ancak çok az. İnşaat sektörünün yanı sıra fabrika kurumlarında ve makine montajlarında vinç çalıştırılıyor. Şuanda teknoloji geliştiği için vincin girmediği hiçbir sektör kalmadı. Bu yüzden Konya ekonomisini de bu sektör katkılar yapıyor. Aylık 100 tane vinç üretilen Konya, Türkiye’de birinci sırada. Aynı zamanda Konya vinç sektörü Türkiye’nin yüzde 90 ihtiyacını karşılıyor. Hem bu sektör hem de istihdam açısından büyük katkılar oluyor” ifadelerini kullandı.

Konya’daki vinç üretiminin sadece üretimle kalmadığını ve dışarıya ihraç edildiğini belirten Sağlam, yurtiçi ihracat yapıldığı gibi yurt dışına da satışların gerçekleştirildiğini söyledi. Sağlam, “Burada üretilen vinçlerimiz Afrika ülkelerine, Türki Cumhuriyetlerine ve Uzakdoğu ülkelerine satışlar yapılıyor. Avrupa’da da pazar var ama orası daha diğer ülkeler kadar gelişmiş değil” dedi.

“BİZLERE SAHİP ÇIKILMALI”

Vinç sektörünün ekonomiye katkısının fazla olduğunu ancak sektörde belli başlı sorunlar olduğunu ifade eden Sağlam, “Sektöre bakıldığı zaman vincin bir tanımının yapılması gerekiyor. Her sektörün kendisine göre bir tanımı ve düzenlemesi var ancak bizim sektörde maalesef böyle bir uygulama daha yapılmadı. Baktığınız zaman sahipsiz kalıyoruz. Bu yüzden kontrol de edilmiyor. Büyük iş kazaları oluyor ama periyodik bakım ve şantiyede iş güvenliği olduğu zaman maalesef bu kazalar ön plana çıkamıyor. Çalıştığımız kişilerin deneyimli kimseler olmasını bekliyoruz veya diğer önemli sorunlar yaşanıyor. Bunlarla alakalı çok girişimde bulunduk ancak herhangi somut bir sonuç elde edemedik. Sektörle alakalı Türkiye’nin bazı illerinde derneklerimiz var, bizler zaman zaman sesimizi duyuruyoruz ama istediğimiz etki oluşmuyor. Konya’nın dinamosu bir sektör ancak bilen yok” şeklinde konuştu.

“KONYA’DA 100-150 OPERATÖRE İHTİYAÇ VAR”

Vinç sektörünün diğer bir önemli sorununun fiyat istikrarı sağlanamaması olduğunu dile getiren Sağlam, “Bizim sektörümüzde tanımlama hariç birde önemli sorun olarak fiyat istikrarı söz konusu değil. Fiyat istikrarı olmadığı için sektör de düzene girmiyor. Ama böyle bir düzenlemeye gidilebilse sektör olarak daha rahat bir çalışma içerisinde olabiliriz. Bakın Konya’da operatör açığı da çoktur. Biz İŞKUR ile görüştük bir operatör okulu için, bu şekilde çalışmalar yapıyoruz ama uygulamaya geçer mi bilmiyorum. Şuanda Konya’da kendini yetiştirmiş kişi olarak en az 100-150 operatöre ihtiyacımız var. Maalesef ehliyetsiz insanlarla çalışılmaya başlandı bu yanlış bir şey ama alttan yetişmiyor. Ayrıca alttan insan yetişmediği için geçmişten beri bu işi bilenlerin kıymeti arttı. Sektörde iş bulmak da zor değil. Dernek olarak bunun üzerine eğilmek istiyoruz ama yaptırım gücümüz yok” dedi.

“ÖNLEMLER ARTIRILMALI”

Ölümlü kazalar konusunda sektörde önlemlerin artırılması gerektiğini söyleyen Sağlam, “Ölümlü kazalar son zamanlarda artamaya başladı. Şunu söyleyeyim bir hafta içerisinde 4-5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Burada vinç kullanan veya operatörün bir yaptırım gücü yok. Eğer bu kişilerin bir yaptırım gücü olsa bu kazaların önüne geçilmesi konusunda büyük bir yol kat edilir. Bu kişiler zaten sıkıntılı bir durum olmadan önce bizleri bilgilendiriyor ama bireysel hatalar nedeniyle bu kazalar yaşanıyor” dedi.

Sektörde yaşanan diğer sıkıntılara değinen ve 15-20 yaş arasında ki vinçlerin piyasa da kullanılmasının sakıncalı olduğunun altını çizen Sağlam, “Demir yoruluyor ve ekonomiye katkı içi bu şarttır. Bazıları 20 yıllık vinci çalıştırıyor. Şimdi baktığınız zaman 20 yıllık vinç ile sıfır vinç arasında bir fark yok. İnsanlar böyle bir gözle bakıyor. Dikkat edin demir yoruluyor bunlara bir düzenleme gelmesi gerekiyor” dedi. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan sektöründe yüzde 50 oranında etkilendiğini söyleyen Sağlam, “2016 yılının 8. ayından, 2017 yılının 1. ayına kadar yani 5 aylık periyotta yüzde 50’nin üzerinde bir düşüş yaşadık” diyerek sözlerine son verdi.(Mustafa Karakaya)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER