Yalıtım yüzde 50 tasarruf sağlar
KonyaEnerji tasarrufu kapsamında yeni ve eski binalarda yalıtım zorunluluğu süresi 2020’nin birinci ayında son buldu. Yalıtım yaptırmayan binalar artık satılamayacağı gibi kiraya da verilemeyecek
Enerji verimliliği kanunu kapsamında 50 metre kare inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarma zorunluluğu getirilmiş, süre 1 Ocak 2020 tarihine uzatılmıştı. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda bu tarihten itibaren alım, satım hatta kiralama işlemleri yapılamayacak.
Eski binalarda mevcut koşullara göre belge alınabilirliği sağlanırken, yeni inşa edilen binalar en az C sınıfında belge olmak zorunda getirildi. Enerji Kimlik Belgesi çıkartılmaması pek çok yaptırım ve maddi külfeti beraberinde getirerek, ısı yalıtımını zorunlu hale getirdiğini ifade eden Kon Tek Yapı sahibi Muhammet Çukurova, “Ev sahiplerinin yalıtım konusunda geç kalmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLAR
Enerji tasarrufu konusunda yatılımın yüzde 50’lere varan tasarruf sağladığına dikkat çeken Çukurova, “Isı yalıtımı maliyetli gibi görünse de birkaç yıl içerisinde kendini amorti eden bir durum söz konusu. Isı yalıtımı yaşadığımız binalarda, dengeli sıcaklık dağılımını sağlayarak, sağlığımıza büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Türkiye ekonomisi ve son kullanıcı için büyük önem arz eden ısı yalıtımının maliyeti bu dönemde ekonomik şartlarda en iyi seviyededir” dedi
5 YILDA AMORTİ EDİYOR
Yeni yapılan bir binada ısı yalıtımının maliyetinin, toplam maliyetin yüzde 2 ila 5’i kadar olduğunu belirten Muhammet Çukurova, “Isı yalıtımına yaptığımız yatırım ısıtma faturalarından yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlayarak en fazla 5 yılda kendini amorti ediyor. Dolayısıyla makul bir maliyetle uygulanabilen ısı yalıtımı uygulamaları sayesinde, her mevsim sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip olabiliyoruz” diye konuştu.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAR
Türkiye’de binalarda kullanılan enerji miktarının, tüketilen toplam enerjinin yüzde 32’sine ulaştığına söyleyen Muhammet Çukurova, “Ülke olarak enerji ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithal etmemize rağmen konutlarımızda ısıtma ve soğutma amaçlı kullandığımız enerjinin yarısını israf ediyoruz. Dolayısıyla yalıtımın hepimizi ilgilendiren ciddi bir boyutu var. Alacağımız önlemlerle de bu savurganlığın önüne geçmemiz mümkün. Özellikle kış mevsiminde yapılarda ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz tüketimini yarı yarı düşürmenin en etkili yolu binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının yapılmasıdır. Kentsel dönüşüm sürecinde inşa edilen yeni binalarda yalıtım uygulamalarına öncelik verilmeye başlandığını görmek, hem yalıtım sektörü hem toplum adına sevindirici bir gelişme. Kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirerek, tüm binaları doğru yalıtım uygulamalarıyla inşa edersek, ülke ekonomimize her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunabiliriz. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmamız mümkün” diye konuştu. (Fatih ERSOY)
İlginizi Çekebilir