© Konya Postası 2021

Yardımsever Kızılay

Kızılay Konya Şubesi  Ramazan ayında şehit ve gazi ailelerini yalnız bırakmayacak. Kızılay Gençlik Kollarının, aktif çalışmaları sonucu başlatılan kampanya ile ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine de gıda yardımı yapacak

Kızılay Konya Şube Başkanlığı Genel Hizmet Yöneticisi M.Sait Hatipoğlu Kızılay’ın, Konya’daki Aşevi, yardım kampanyaları ve Ramazan çalışmalarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Ramazan kampanyaları için ulusal büyük zincir marketlerle anlaşmaların yapıldığını belirten Hatipoğlu,  Konya’da ise 4 büyük market zinciriyle anlaşıldığını söyledi. Hatipoğlu, Konya’da bir tane aşevi olduğunu ve günlük 500 kişilik sıcak yemek dağıtımı yapıldığını ifade etti.

“GÜNLÜK 500 KİŞİLİK SICAK YEMEK”

Kızılay’ın, Konya’da bir tane Aş Evi bulunduğunu ifade eden Sait Hatipoğlu, aşevinin bulunduğu binanın,  merhum Hacı Ahmet Hatzade tarafından bağışlandığını ve bu bağışın üzerine kurulup geliştirildiğini söyledi. Aşevinde günlük 500 kişilik yemek çıktığını belirten Hatipoğlu, bu sayının sürekli arttığını ifade ederek, “Kapasitemiz şuanda bin kişi bu sayı, sürekli gelen taleplere göre artıyor. Sıcak yemeğin yanında kuru gıda dağıtımlarımız da var. Yaklaşık 500 kişiye bu dağıtım her ay rutin olarak veriliyor. Bu kuru gıda yardımını ihtiyaç sahiplerine göre aylık 3,6 veya yılda 1 defa olmak üzere sınıflandırıyoruz. Burada ortalamayı alırsak bine yakın sıcak yemeğin yanında, kuru gıda dağıtımı da yapılıyor” dedi. Kızılay Aşevi ile lojistik şubesinin de aynı bölgede yer aldığını anlatan Hatipoğlu, buraya gelen ayni bağışlarında ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını, ayakkabı, kıyafet, ev eşyası gibi Kızılay’a gelen yardımlara göre dağıtımın organize edildiğini belirtti.

“MÜRACAATLAR AŞEVİNE”

Yardıma ihtiyacı olan kişilerin doğrudan Aşevine başvurabileceğini söyleyen Hatipoğlu, yapılan başvurularda kişinin ihtiyaç sahibi olduğunu gösterir belgelerin; ailevi durumunu, gelir durumunu ve fakirlik durumunu gösteren belgeler ve ailede rahatsızlığı olan kişiler varsa bunların belgelerini başvuru yaparken getirmelerinin yeterli olduğunu belirtti. Belgeleri alınan kişiler hakkında görevli kişilerin yerinde inceleme yaptığını dile getiren Hatipoğlu, uygun görülen kişilerin sıcak yemeğe dahil edildiğini ifade etti. Hatipoğlu, “Burada sıcak yemeği yapabilme imkanları olmayanlara öncelik vermeye çalışıyoruz. Aşevine hergün gelemem diyen kişilere ise aylık kuru gıda kolisi yardımı yapılıyor. Bu yardımlar, beş kişilik bir ailenin bir aylık ihtiyaçları hesaplanarak hazırlanıyor. Aşevi uzun zamandan beri iki günde bir yemek dağıtımı yapıyor. Pazartesi,  Çarşamba ve Cuma günleri. Aşevinde 3 kap yemek vardır. İki öğün, 3 kap olarak hesaplama yapılır. İki günde bir yemek dağıtılır ama iki günlük yemek dağıtılır. Pazartesi günü dağıtılan yemek pazartesi ve Salı gününe ait yemek dağıtılır. Çıkan yemek her güne tekamül ediyor” dedi.

“RAMAZAN İÇİN 4 BÜYÜK MARKETLE ANLAŞTIK”

Aşevi haricinde Kızılay’ın ulusal ve uluslararası Ramazan ve Kurban kampanyalarının devam ettiğini vurgulayan Hatipoğlu, Kurban kampanyalarının yanında Aşevinde kullanılmak üzere kurban ve hisse bağışlarını da kabul ettiklerini söyledi. Hatipoğlu, “Bu etleri, aşevinde yemek yapımında kullandığımız gibi etleri parçalayıp pay olarak ihtiyaç sahiplerine de taze et olarak dağıtıyoruz. Ramazanda her yıl yapılan ulusal gıda kolisi kampanyası var. Ulusal çaptaki market zincirleriyle anlaşma yapılıyor ve buralarda stantlar kuruyoruz. Yerelde de güçlü marketlerimizle çalışıyoruz. Bu yıl Konya’da 4 büyük market zincirinde yardım stantlarımız olacak” diye konuştu. Bağışların makbuz karşılığında alındığının altını çizen Hatipoğlu, ihtiyaç sahibi mahallelerin belirlenerek mahalle muhtarlarıyla birlikte dağıtım yapıldığını ifade etti.

ÜNİVERSİTELERDE KIZILAY

Üniversitelerde Kızılay’ın Gençlik Kollarının aktif olarak çalışmalar yürüttüğünü anlatan Hatipoğlu, gençlerle çalışmanın daha hızlı ve rahat çalıştıklarını söyledi. Son iki yıldır üniversitelerde aktif çalışma yürüten gençlik kollarının çalışmaları sonucunda ihtiyaç sahibi öğrencilere de ulaştıklarına vurgu yaptı. Hatipoğlu, “Burada yurtta kalan öğrencilere değil de öğrenci evlerinde kalan öğrencilere yardım kolisi dağıtılıyor. Şuanda öğrencilere gıda kolisi dağıtımımız başladı. Bu gıda kolileri de öğrenci evinin şartları düşünülerek hazırlanıyor. Çünkü öğrenci evinde kuru fasulye, nohut çok fazla pişirilemiyor. Genel olarak çorba, makarna, kahvaltılık türünde ürünlerin zengin olduğu bir koli hazırladık. Yaklaşık 100 eve dağıtılacak. Bu gıda kolisi dağıtımını sadece ramazanda değil okullar açık olduğu müddetçe yapmayı planlıyoruz. Gıda kolilerimizin dağıtımı sadece ramazanda değil, bütün yıl boyunca devam eder. Sadece ramazanda biraz daha yoğunlaştırılmış oluyor” şeklinde konuştu. “Öğrencilerimiz içinde böyle bir uygulamayı Konya Kızılay olarak başlattık” diyen Hatipoğlu, bu çalışmanın hayata geçirilmesinde, üniversitelerdeki gençlik kollarının aktif olmasının payı olduğuna dikkat çekti.

“AİLELERİ İFTARDA ZİYARET EDECEĞİZ “

Ramazan ayında geleneksel hale gelen huzur evi iftar programlarından bahseden Hatipoğlu, “Ramazanda geleneksel hale gelmiş olan huzur evinde verdiğimiz iftarımız var. Farklı ortamlarda iftar yemeği vermiyoruz. Yaşlılarımızla birlikte bütün üyelerimiz ve gönüllülerimizle birlikte iftar yapıyoruz. Bunun yanında Kızılay Gençlik Kollarının ve Sosyal Hizmet Birimimizin yeni bir çalışması var. Bu yıl şehit aileleri ve gazi aileleri ve ihtiyaç sahibi aileleri iftarda ziyaret edeceğiz. Birebir evlerine gidip ailelerimizle birlikte iftar yapacağız. Bu aileleri tek bir yere çağırıp tek bir öğünlük kaynak harcamaktansa, ailelerimizi belirleyip yemeklerimizi ve hediyelerimizi alıp gönüllülerimizle birlikte gideceğiz ve beraber iftar yapacağız. Bunu yaparken de Şehit ve Gazi Aileleri Derneğinden bilgi alarak ortaklaşa yapacağız” diye konuştu. Konya olarak böyle bir çalışmayı hayata geçirmeye karar aldıklarını kaydeden Hatipoğlu,bu çalışmalarda  ilk önce bir pilot alan belirlendiğini ve eğer istenilen amaca ulaşılırsa da bu projenin Türkiye geneline de yayılacağını belirtti. Kızılay olarak yardımları tek bir bölgeye yönelik yapmamaya çalıştıklarına dikkat çeken Hatipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızılay’ın yardımlarındaki ölçü şudur: insan hayatını devam ettirebilmesi. Sürekli aynı yere yardım yapmak yerine tek seferlik yardımlar yapıyoruz. Böylece Konya’nın bütün mahallelerini dolaşıyoruz. Ancak bütün mahallelere ulaşıldıktan sonra birinci turu bitirdikten sonra aynı mahalleye tekrar yardım için gidiliyor.”

“KONYA HALKI YARDIMSEVER”

Konya halkının yardım konusunda duyarlı olduğunu anlatan Hatipoğlu şunları söyledi: “Konya’da Türkiye geneline göre çok fazla sivil toplum kuruluşu var ve Konyalı halkımız yardım anlamında çok duyarlı, herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Burada genele ulaşma ve farklı alanlarda yardım yapma anlamında Kızılay öncelikli olarak tercih ediliyor. Kızılay’a şartlı bağışlar çok önemli ve farklı bir yeri vardır. Türkiye genelindeki gayrimenkul bağışlarında, Kızılay şubeleri arasında en önde Konya geliyor. Konyalı bağışçılarımız gayrimenkul bağışlarında Kızılay’ı tercih ediyorlar. Şartlı bağışlar kapsamında evini bağışlayarak, elde edilen gelirinden Aşevinde yemek çıkarılmasını istiyor. Dünya var olduğu müddetçe Aşevinden bağışçı kişi adına yemek çıkarılıyor.”  Son yıllarda Kızılay’a kesinlikle güvenirliğin arttığını kaydeden Hatipoğlu, Kızılay’ın ‘sadece aşevi işletir, çadır kurar’ diye birşey yok diyerek Kızılay’ın, tamamen insan ihtiyacını gidermeye yönelik yardımlar yaptığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER