Yerli ilaç üretmeliyiz
GüncelYerli ilaç üretimi konusunda devletin destek vermesi gerektiğini ifade eden Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, ilaç sektöründe dışa bağımlılığın azalması için bazı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi
Yerli ilaç üretimi konusunda Türkiye’de yeterli birikimin bulunduğuna dikkati çeken Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, bu alanda devletin yerli ilaç üretimine destek vermesi gerektiğini anlattı. İlaç üretimi konusunda AR-GE desteği ve tesislerin yeterli olmasının önemine dikkati çeken Karakap, Konya’da yerli ilaç üretimi yapan bir firmanın bulunduğunu, firmaya Konyalıların sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
YERLİ İLAÇ SANAYİ DESTEKLENMELİ
Eczacı örgütleri olarak ilaç sanayinin desteklenmesi gerektiğini her zaman söylediklerini aktaran Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, ilaç sektörünün stratejik bir alan olduğunu ve ilaçta dışa bağımlılığın azalması gerektiğini dile getirdi. Sağlık harcamalarının ülke ekonomisinde ciddi bir yer tuttuğunu belirten Karakap,"İnsanların ilaca ve hastaneye kolay ulaşımının sağlanması önemliydi. Bunun yanında ilaçlarını anlaşmalı eczanelerden hiçbir şekilde sıraya girmeden almasının sağlanması toplum sağlığı açısından çok önem teşkil eden bir konuydu" dedi. Yerli ilaç üretimi ve sanayisinin desteklenmesinin Türkiye için olumlu bir adım olacağına dikkati çeken Başkan Karakap, bu durumun hem ülke ekonomisine hem de ülkeler arası krizde Türkiye’nin yararına olacağını kaydetti. Sağlık harcamaları konusunda çeşitli adımlar atıldığını anlatan Cemil Karakap, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir dönem ilaç fiyatlarını baskıladığını ve fiyatların 2005 yılından beri sürekli gerilediğini belirtti. Bu durumun doğal olduğunu belirten Karakap, “2005 yılından bugüne ilacın sağlık harcamaları içerisindeki alanı daraldı. Hatta 2016 yılı verilerine göre bu oran yüzde 30’ların altına düştü. Bu yüzde 30’lar yüzde 40’ların üzerindeydi. İlaçlara uygulanan fiyat baskısı neticesinde ilaç fiyatları düştü ve bu alan daraldı. İlaç fiyatları üzerindeki baskı yerli ilacı da olumsuz yönde etkiledi” diye konuştu.
Geçmişte devletin ihale usulüyle ilaç aldığını ve bazı dönemlerde ilaca ayrılan payın küçük tutalabildiğini ve bu sayede fiyatların kontrol altına alınabildiğini dile getiren Karakap, daha sonra firmalarla toplu görüşmeler yapıldığını, firmaların Kamu Kurum Iskontosu adı altında satış yapabildiklerini ve bu sayede ilaç fiyatlarında da düşüşün meydana geldiğini dile getirdi. Karakap, “Biz bu süreçte eleştirdik. İlacın ucuzlaması iyi ama her şeyin bir değeri vardır. Değerinin altına indiği zaman ilaçların bir çoğu da ithal geldiği için para kazanmayan şirketler bazı ilaçları Türkiye’ye getirmeyecekler. İnsan sağlığı ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenecektir dedik. Malesef yerli ilaç sanayimiz baskıya çok fazla dayanamadı ve bu süreçte fabrikaların birçoğu yabacı şirketlere satıldı” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE BU YARIŞTA YER ALMALI”
Türkiye’de yerli ilaç üreten firma sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar olduğunu aktaran Karakap, "Bu gerçekten bizi çok ciddi anlamda endişelendiriyor ve biz her platformda bunun faydadan çok zarar getireceğini belirtiyoruz. İlaç çok stratejik bir ürün bununla ilgili devletin bir bütçe ayırması AR-GE çalışmalarını yapması ve ilaç üretimiyle ilgili gerekli çalışmaların kesinlikle yapılması gerektiğini söylüyoruz" dedi. İlaç üretmenin kolay olmadığını, yeni molekül keşfetmenin çok daha zor bir iş olduğunu belirten Başkan Karakap, "İlaç tarihinin geçmişine baktığımız zaman son 30 yıl içerisinde ciddi anlamda yeni bir molekül keşfedilmediğini görüyoruz. Tabi bu anlamda ilaç sanayi ve teknoloji çok hızlı geliştiği için teknolojiyle ilaç sanayi birbiriyle yarışır hale geldi. Önümüzde yakın bir gelecekte kişiye özel ilaçlar üretilmeye geçilecek nanoteknolojiler kullanılacak. Herkesin kullanabileceği ilaçların yanında ilaç fiyatlarının kişiye özel ilaçlar olduğu için artmasına sebep olacak. Bu yarış içerisinde Türkiye'nin de mutlaka olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İLAÇ ÜRETİM TESİSİNE OLANAK TANINMALI
Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin'in, sivil toplum kuruluşları ve oda başkanlarıyla bir toplantı yaptığını ve toplantıda Rektör Şahin’e birtakım düşünceleri ilettiğini anlatan Başkan Karakap, eczacılık konusunda ellerinde iş gücü planlaması yaratabilecek kaynağın olduğunu, katkı sunabilecek meslek örgütleri, toplulukların bulunduğunu ve bu sayede ilaç üretim tesisi kurulabileceğini kaydetti. Toplantı sonrasında Selçuk Üniversitesi bünyesinde de ilaç üretim tesisi kurulacağının haberini aldıklarını belirten Karakap, yerli üretim için yeterli alt yapı ve iş gücünün olduğunu dile getirdi. Karakap, "Sadece buna olanak ve imkan tanınması yeterlidir. Kaynak ayrılması ve gerekli çalışmaların yapılması zor değil. İmkan yaratılırsa bunları üretmemek gibi bir şey konu söz konusu değil. Teknolojileri hayata geçirmek çok büyük maddi olanaklar istiyor" dedi. Özellikle devletin kontrolü ve desteği altında işlerin yürütüldüğünü belirten Karakap, devletin bu konuda yol gösterici olmasının önemli olduğunu ifade etti. Cemil Karakap, ilaç sanayinde stratejik bir ürün üretilmesi durumunda bunun tekele verilmemesinin altını çizdi.
NÜKLEER TIP İLAÇLARININ ÜRETİMİNE GEÇİLECEK
Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın nükleer tıpta kullanılacak ilaç üretimine geçmek için Sağlık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında yapılan protokole dair açıklamasına değinen Karakap, "Nükleer alanda ülkemizde birkaç tane nükleer santral kuruluyor. Tabi ki bunun ile ilgili dünyada ki örnekleri kıyaslayarak daha iyi bir tesis yapılıp az zarar verecek ya da hiç zarar veremeyecek şekilde adımlar atılmaya çalışılıyor" dedi. 2011 yılından bu yana kanser ilaçlarının eczanelerde satılmaya başlandığını belirten Karakap, kanser hastalarının ilaçlarına ulaşamama gibi bir durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Kanser ilaçlarının ilaç bütçesi içinde ciddi bir alan tuttuğunu ve diğer ilaçlardan daha pahalı olduğu için devletin bu konuda adımlar attığını söyleyen Başkan Karakap, "Bu alanda da elimizdeki imkanlar doğrultusunda altın pir aparatları, onkoloji ve radyolojide kullanılacak birtakım tetkikler için kullanılacak ilaçlar, kutu bazında kullanımı az ama parasal anlamda ciddi bir alan teşkil ettiğinden dolayı ilk adımı hükümet yetkililerimiz bu alanda atmayı düşündüler. Doğru bir adım bu alanda dışa bağımlılıktan ziyade kendi ürettiğimiz ilaçlarımızın piyasada dolaşması bizlere onur veriyor" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak'ın, Onkoloji ve Radyoloji'de kullanılan aynı zaman da Radyolojik cihazların tetkiklerinde de kullanılacak birtakım uygulamalar geliştirileceğinden bahsettiğini vurgulayan Başkan Karakap, "Radyolojik cihazlarda dışa bağımlıyız. Bu konuda da maalesef Almanya'nın teknolojisi, Japonya'nın teknolojisi üst sıralarda. Avrupa'da insanların sağlığa erişimi ile ülkemizdeki insanların sağlığa erişimi noktasında ülkemiz artık bir adım daha önde. Ülkemizde sağlık turizmi başladı. Avrupa ve Arap ülkelerinden ciddi anlamda hasta gelmeye başladı" dedi. Gelen turistlerin diş tedavisi ve göz ameliyatları gibi tedavileri aldığını anlatan Karakap, "Cihazlarımızın yeni olması hekimlerimizin etkin ve donanımlı olması aynı zamanda buna paralel olarak Avrupa'da ki maliyetlerden daha az maliyetlere yapılması dolayısıyla ciddi bir sağlık turizmi hareketlenmesi de başladı. Tabi bunlar ülkemiz adına onur verici işler" ifadelerini kullandı.
KONYA’DA YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ VAR
Yerli ilaç üretimi konusunda Konya'da bir firmanın faaliyet gösterdiğini aktaran Başkan Cemil Karakap, firmanın Avrupa'da ki eşdeğerlerinden çok daha iyi çalıştığına ve daha iyi teknolojik imkana sahip olduğunu dile getirdi. Mevcut durumda yerli ilaca desteğin az olmasından dolayı fabrikanın yüzde 10-15 kapasiteyle çalıştığını kaydeden Karakap, eczacılar olarak yerli üretim yapan firmaya destek olduklarını söyledi. bir meslek grubunun firmaya destek vermemesinin yeterli olmayacağını, şehrin yerel yönetimlerinden vatandaşlara kadar herkesin yerli firmaya sahip çıkmasının önemli olduğunu ifade eden Başkan Karakap, “Konyalı eczacılar olarak yerli fabrikamızın ürettiği ilaçlara öncelik veriyoruz. Satış sırasında vatandaşlarımıza ilaçların yerli üretim olduğunu, ilacı Konya’da yerli bir firmamızın ürettiğini anlatıyoruz. Fabrikanın teknolojisinin çok iyi olduğunu ve diğer muadil ilaçlarla hiçbir fark olmadığını vatandaşlarımıza anlattığımız zaman onlardanda olumlu tepkiler geliyor. Bizler eczacılar olarak kendi bölgemizde bulunan yerli ilaç sanayisine katkı sunmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. (Sinem YELEZ)
İlginizi Çekebilir