Yerli otomobili istiyoruz
KonyaÜretilecek yerli otomobile ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya’nın yerli otomobil için avantajları olduğunu ve idarecilerle birlikte yatırımın Konya’da gerçekleşmesi için çalışacaklarını söyledi
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yasalaşarak geçen Helal Akreditasyon Kurumu’na ilişkin bilgi veren Altunyaldız, bu konuda ilk inisiyatifi alan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. İngiltere’de gerçekleşen birtakım temaslar hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziya Altunyaldız, yerli otomobil konusunda Konya’nın avantajlı olduğunu ve idarecilerin yerli otomobil yatırımını Konya’ya kazandırmak için çalışacağını söyledi.
HELAL AKREDİTASYON KURUMU KURULDU
Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile Helal Akreditasyon Kurumu’nun kurulduğunu ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, yasanın neler getirdiğine ilişkin bilgiler verdi. Bu yasa ile Türkiye ve dünyadaki Müslümanların talebinin karşılandığını dile getiren Altunyaldız, “Dünyada yaklaşık 1.8 milyar insan Müslüman kimliği ile yaşıyor. Müslümanlar inançları gereği tükettikleri ile ilgili helal ihtiyacı hissediyor. Bu ihtiyacın giderilmesi için bugüne kadar birçok çalışma gerçekleştirildi. 1.8 milyar Müslüman yaklaşık 1 trilyon 2 milyar dolar civarında gıda tüketimi gerçekleştiriliyor. Buna kozmetik ve diğer alanları da eklediğimiz zaman yaklaşık 1.9 trilyon dolar ediyor. İşin finansman boyutu da eklendiği zaman yaklaşık 4 trilyon dolara yakın ekonomik büyüklüğe ulaşıyor. Buradaki ihtiyacı kimler gideriyor? Helal Akreditasyon ve belgelendirme işlemlerinin yüzde 80’nini Müslüman olmayan ülkelerin yerine getirdiğini görüyoruz. Kanada, ABD, Tayland ve Hindistan gibi ülkeler. Biz İslam İşbirliği Teşkilatı altında böyle bir programı başlattık. İlk inisiyatifi alarak adım atıp yasalaştıran ülke Türkiye. Helal belgelendirmede de 6 milyar dolarlık ayrı bir hacim var. İşte bunları görerek Meclisimizden yasayı geçirdik” ifadelerini kullandı. Altınyaldız, bu kuruluşun ilerleyen dönemlerde helal belgesi alacak kuruluşların akredite edilmesinde büyük bir rol oynayacağını kaydetti. Ayrıca Sanayi Ticaret Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu olarak Türkiye’deki değişik üretim alanlarını ziyaret ettiklerini söyleyen Altunyaldız, üreticiye değer verdiklerini kaydetti. Türkiye’nin 2017 yılı ilk yarısında yüzde 5.1 oranında büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Altunyaldız, “Büyümenin merkezinde üretim, ihracat ve sürdürülebilirlik vardır. Üreten insanların sorunlarını yerinde görmek, ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek ve onlarla birlikte sahanın dinamikleriyle birlikte yasalaşma sürecini örtüştürmek istedik. 3 günlük bir ziyaret gerçekleşti ve Türkiye üretimiyle, ihracatı ve istihdam oluşturma gücüyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. O yüzden yüzde 5.1 büyüdük ve inşallah yılsonu itibariyle hedefimiz olan yüzde 5.5’in üzerinde bir büyümeyi gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin 4 bir tarafında üretim, ihracat ve istihdam devam ettikçe bu büyümede devam edecek ve biz de bunu Meclisimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı.
KONYA “BENDE VARIM” DİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli otomobil için 5 firmanın ismini açıkladığını ifade eden Altunyaldız, otomobil endüstrisinin tüm endüstrileri tetikleyen bir sektör olduğunu söyledi. Altunyaldız, “Yıllardır arzu ettiğimiz bir otomobilin üretilmesi için arzu edilen ilk adımı atmış olduk. Çalışmaların hemen başladığını görüyoruz. Küresel otomotiv endüstrisi bir değişim aşamasındadır. Fosil yakıtlarla çalışan otomotiv endüstrisinin önümüzdeki 10-15 yılda tamamen terk edilmesine yönelik çalışmalar var. Artık yenilenebilir enerji ve ağırlıklı olarak elektrikle çalışan motorlarla yeni döneme geçiyoruz. İşte tam kavşakta bizde elektrikli otomotivde bizde varız düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bu aşama son derece önemlidir” şeklinde konuştu. Yerli otomobil konusunda Konya’nın ön plana çıktığını anlatan Altunyaldız şunları kaydetti: “Konya otomotiv endüstrisinde sahip olduğu potansiyelle diğer şehirlerimiz arasında en güçlü adaylardan birisi olduğunu söylüyoruz. Konya’nın tüm idarecileriyle bu yatırımını Konya’ya alınmasına dönük çalışmalarımız aralıksız sürecek. Bu bir yarıştır ve bu yarışta kim avantajlarıyla öne çıkarsa yarışı kazanacaktır. Konya ‘Bende varım’ diyor” dedi.
“İNGİLTERE İLE ORTAK PROJELERİMİZ VAR”
Türk-İngiliz Parlamentolar Arası Dostluk Grubu çalışmaları kapsamında İngiltere’ye bir ziyaret gerçekleştiğini dile getiren Altunyaldız, temaslarda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geniş kapsamda değerlendirildiğini kaydetti. Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında İngiltere ile ticaret fazlası verdiği ülke olduğunu aktaran Ziya Altunyaldız, “İngiltere ile milyar dolar üzerinde ticaret fazlası veriyoruz. Savunma sanayi alanı başta olmak üzere İngiltere ile ortak projelerimiz var. İngiltere ile milli savaş uçağımıza dönük çalışmalarımız da var. Görüşmeler iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha da artırmak için planlandı. Bu görüşmelerimiz gerçekten çok verimli geçti” dedi. Avrupa-Türk Demokratlar Birliği’nin Arakan’da gerçekleşen zulmünle ilgili çalışmasına katıldığını söyleyen Altunyaldız, çalışma sırasında Türkiye’nin bu konudaki etkin tutumunu da anlattığı belirtti. Altunyaldız, “Dünyada ABD’den sonra insani yardım noktasında küresel anlamda en fazla yardım yapan ülke Türkiye’dir. Milli gelire oranla bakıldığı zamanda Türkiye, dünyada birinci, 2016 yılında 6.2 milyar dolar insani yardım yapan ülkemiz son 10 yılda 30 milyar doların üzerinde insani yardım yaptı. Bununla ülkemizin kaynaklarını dünyanın hayrına kullandığımızı gösterdik” diye konuştu. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir