© Konya Postası 2021

‘Yıldızımız parlamalı’

Ekonomik anlamda 2016 yılının çok parlak geçmediğine vurgu yapan Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya’nın büyümek için potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, “Konya’nın yıldızı parlamalı” diye konuştu

KONYA’NIN YILDIZI PARLAMALI

2016 yılının ekonomik anlamda çok parlak geçmediğini ifade eden Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, yüzde 4 civarında bir büyümenin olduğunu ancak bunun yeterli büyüme olmadığına dikkati çekti. 2016 yılı denildiği zaman akla ‘terör’ geldiğini dile getiren Başkan Duransoy, yaşanan olaylara rağmen milletin sağduyulu ve meydanları boş bırakmadığını belirtti. Ümit var olmak gerektiğinin altınız çizen Duransoy, “Türkiye’nin dinamik gücü dünyaya hakim olacak bir güçtür. Eğer gerçek anlamda milli ve dini duygularımıza sahip çıkıp bunları istismar etmezsek bunu başarabiliriz” diye konuştu. 2016 yılında ihracatın düştüğünü aktaran Duransoy, “Daha önce yukarı giden ivme aşağıya doğru döndü. 1,5 milyar dolarları bulan ihracat maalesef 1,3’lere doğru geriledi. Halbuki biz bunu 10 yıllık süre zarfında 10 milyar dolarlara yükseltecektik ve potansiyelimiz vardı. Konya’mızın halen bunu başarmak için makine, otomotiv yedek parça ve tarımsal güç olarak potansiyeli var. İstanbul ve Kocaeli bölgesinde olan doymuşluktan sonra aslında Konya patlama yaşamalı ve yıldızı paralamalı” ifadelerini kullandı.

TEKNİK ÜNİVERSİTE - LOJİSTİK KÖY BAĞLANTISI

Konya’da faaliyete geçmesi halinde sanayi ve ekonomi adına çok büyük kazanç sağlayacak Lojistik Köy ve liman bağlantısı için Mersin-Konya hızlı tren hattının en yakın zamanda bir an önce uygulanması gerektiğini söyleyen Duransoy, “Ürettiğiniz malı birilerine ulaştıramıyorsanız veya üretilen malı birilerine pahalıya ulaştırıyorsanız anlamı yok. Rekabetçi bir piyasa var. Üreticinin en büyük donesi nakliyedir ve ihracat yapılıyorsa limanlar bu konuda daha ucuzdur. O zaman limana en kısa ve hızlı şekilde ulaşabilmek gerekir. Nakliye kısmı hallolursa Konya bir kat daha büyür. Konya’nın zaten yer olarak sıkıntısı yok. 23 milyon metrekareye dayanmış Organize Sanayi Bölgesi var. Bunun yanında büyük bir avantaj olan sanayi içerisinde teknoloji geliştirme merkezi, İNNOPARK var. Yine meslek lisesi var Organize Sanayi Bölgesi içinde” diye konuştu.

Konya’da Teknik Üniversite için 4. Organize tarafında bir yer ayrıldığını dile getiren Duransoy, Tek Üniversite ve Lojistik Köy, Mersin-Konya Hızlı Tren Hattı konusunda şunları kaydetti: “Özellikle Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin hocamın bu konuda önemi büyük. Önemli bir proje ve Konya senelerdir Teknik Üniversite’ye hasret. Eğer sanayi içerisinde kurulursa Türkiye’de bir numaralı sanayi bölgesi olur ve sanayi içinde büyük avantaj sağlanır. Öğrenciler bu sayede üretime yönelik birebir uygulamalı alanı ve çalışma imkanı bulacak. Teknik üniversitenin diğer üniversitelere göre kanuni avantajları da var. Eğer böyle bir proje ciddi anlamda hayata geçerse işin açıkçası atölye ile dershane buluşmuş olacak. Tabi bu Konya’nın sanayisi ve ekonomisi için bahsettiğimiz hepsi bir saç ayağı. Organize sanayi Bölgesi var, İNNOPARK tamam, Teknik Lise o da tamam ve teknik üniversite olursa hakikaten inanılmaz bir katkı olur. Bütün bunların bir araya gelmesiyle yerli otomobil içinde en ideal yerlerden birisi Konya olur.”

“SIKINTIYA SOKACAK ZAMLAR VAR”

Özellikle 2016 yılında çok dalgalı bir seyir izleyen dolar dayanıklı tüketim mallarına da etki etti. “Doların yükselmesinde dolayı dayanıklı tüketim mallarındaki fiyat artışı halen devam ediyor” diye konuşan Başkan Duransoy, ham madde fiyatlarının arttığına dikkati çekti. Demir ve sac fiyatlarındaki artış hakkında bilgi veren Duransoy, “Son 1 senedir yüzde 80’ne yaklaştı artış. Çok ciddi bir rakam ve enflasyonun üzerinde bir rakam bu. Yine sanayiye yönelik boru fiyatları yüzde 35-40’a yakın artış gösterdi. Üretici sıkıntıya giriyor ve artışı kendi nihai ürününe tam yansıtmıyor. Sac fiyatlarında yüzde 80 artış var, çok ciddi artış. En yüksek artış demir ve sac fiyatlarında” dedi. Üreticinin ham maddesine zam gelmesine rağmen kendisinin yüzde 20 zam yapabildiğini kaydeden Duransoy, “Bu artışlar halkın cebine yansıyor. Özellikle son zamanlarda tüketiciyi sıkıntıya sokacak seviyede gizli zamlar var. Bu istikrarı da etkiliyor” dedi. Vatandaşın cebindeki parayı ekonomiye dahil etmek gerektiğini belirten Duransoy, durağanlığın küçülme anlamına geldiğini söyledi. Hiçbir zaman karamasar olunmaması gerektiğine işaret eden Duransoy, özellikle Konyalı vatandaşları uyararak ‘Öldük, bittik’ gibi kelimeler kullanmaması istedi.

(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER