© Konya Postası 2021

Yüzde 25 bilmecesi

Konutta kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa yürürlükte ama kiracı-ev sahibi kavgasını çözmeye yetmiyor. Yeni düzenlemeye göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen ve 5 yılı geçmeyen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan emlakçılar ev sahipleri ve kiracıların ortak noktada buluşmasından tarafta olduklarını söyledi

Belde Emlak İnşaat sahibi Abdullah Işıkoğlu, “Konutlarda devletin açıkladığı yıllık kira zam oranı resmi olarak yüzde 25’in üstüne çıkamaz. Ama şu anda mülk sahipleri buna uymuyor. Genelde kiracılarla konuşup ortak noktada buluşuyorlar. Bunun yanı sıra fahiş artış yapanlarda çıkabiliyor. Kiracıların bu noktada makul bir alanda buluşmasını tavsiye ederim. Çünkü çıktıkları zaman Konya’da inanılmaz bir konut sıkıntısı var. Ev bulmaları zor olacaktır. Bu yüzden ev sahibi ile anlaşılması gerekiyor” diye konuştu.

KİRALARI YAKALAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Ticari işletmelerin kirasının yüzde 72 civarında olduğuna dikkat çeken Işıkoğlu, “Bu durumu gören ev sahipleri de haklı olarak biz neden yüzde 72’ye gelmiyoruz diye düşünüyorlar. Yüzde 25 sınır resmi gözükse de uygulanan bir oran değil. Konutları kapsayan bu sınırın da uzatılacağını düşünüyorum. Konut kirasıyla geçinen birçok insan var onları düşünmek lazım. Aynı zamanda ev sahiplerinin de kiracıları düşünmesi lazım. Konya’da kiralık ev yok. Mülkiyet konusunda son 5 yıllık süreçte ev fiyatları 12-13 kat arttı. Kiraları yakalamak zaten mümkün değil. Bugün Ardıçlı Toki’de 6 bin TL kira isteniyorsa geldiğimiz nokta budur. Bu fiyata dağın tepesinde ev tutuluyorsa merkez bölgesinde vatandaşın 10 bin TL kira istemesi hakkıdır” dedi. 

EV SAHİPLERİ DEVLETE GÜVENMELİ

Emlakçı Süleyman Akkuş, çıkarılan kanuna çoğu vatandaşın uymadığını ifade etti. Akkuş, “Burada kiracılarımız kadar haklı ev sahipleri de var. Örneğin 5 yıldır bin TL’ye oturan kiracı 2 bin olsun diyor. Aynı binada kiralar 5 bin TL. Bu tarz durumlarda ev sahiplerinin haklı olduğu durumlar var. Tabi aynı zamanda 6 ayda bir zam yapanlarda var. Böyle olunca kanunları boşa çıkartıyorlar. Kanunda diyor ki yüzde 25 geçilmeyecek ama zam oranları yüzde 35-40 civarında. Makul bir artış yapan ev sahiplerine hak veriyoruz. Kiracılarla ev sahipleri ortak paydada buluşsun istiyoruz. Ev sahiplerimiz de bu noktada kiracılara yardımcı olsun. Kira artış oranının sınırı 1 yıl daha uzatılacağını düşünüyorum. Konya’da kiralık evlerle ilgili sıkıntımız yeni inşaatların az olması. Bu durum da kiracıların işini zorlaştırıyor. Ev sahiplerinin devletimize güvenmesini istiyoruz. Emlakçılar fiyat yükseltmez. Bizler emanetçiyiz. Ev sahibi ne derse onu uyguluyoruz. Aksi takdirde başka emlakçıyla çalışılıyor. Ev sahiplerini buradan çağrım şudur, hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Devletimize güvenelim. Biraz da kiracının gözünden bakalım” açıklamalarında bulundu.

KONYA’DA KİRALIK EV DURUMU SIKINTILI

“Yeni kurulan kabineyle birlikte kira zammı sınırının yeniden oluşturulacağını düşünüyorum” diyen emlakçı Ali Bal ise, “Şu ana kadar kanunlarda 5 yılı doldurmamış kişiler, yüzde 25 artışı gönderiyorlar. Ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmaya göre de bu durum değişebiliyor. Bu sınırın uygulandığını sanmıyorum. Kiracı sıkıntı yaşamamak için anlaşmaya gidiliyor. Konya ve Türkiye genelinde kiralık ev durumu sıkıntılı. Bu konuda vicdanlı ev sahiplerimiz var. Ellerinden geldikleri kadar yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bizim temennimiz vatandaşlar birbirine yardım etmeli. Bir emlakçı olmaktan ziyade bir vatandaş olarak bunu istiyorum” ifadelerini kullandı.

TÜGEM Konya İl Başkanı Bahattin Çibik, piyasada bir oto kontrol olmadığına dikkat çekerek, “Elimizde konut ve mülk stoku bitti artık. Kiralıkta çok fazla talep var. Fakat kiralık ev bulamıyoruz. Birçok arkadaşımızla istişare ediyoruz ama kiralık evlerde sıkıntı büyük. Satılık evler mevcut. Fakat satılıklarda fiyatlar çok yüksek olması, bankaların kredi vermemesi üzerine de satılıklarda da durgunluk yaşanıyor. Konut stokunun üretilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde bu problem çözülebilir” dedi.

BU ÜST SINIRIN 1 YIL DAHA UZATILMASI PLANLANIYOR

Çibik, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İşyeri kiralarında TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden artışlar devam ediyor ve Mayıs ayı enflasyon oranlarına göre özel bir hüküm yoksa artışta üst sınır yüzde 63,72 olarak uygulanacak. Konut kiralarında ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olan yüzde 25 kira sınır uygulamasının yeni dönemde de meclisin ilk gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Yapılması planlanan düzenlemeye göre, bu üst sınırın 1 yıl daha uzatılması planlanıyor. Konut kiralarında getirilen düzenlemenin sahada çok karşılık bulmadığını söylemek mümkün. Ülke genelinde kiralık konut m2 fiyatları 100-TL seviyesine ulaştı. Yani 100m2 bir dairenin 10.000-TL bir kira bedeli söz konusu. Bu kira bedeli 100m2 örneğinde özellikle İstanbul'da 12.000-TL, Ankara'da 8.000-TL ve İzmir’de 10.000-TL seviyesinde. Ayrıca yüzde 25 sınırlamaya uymayanlar için konuşulan hapis ve para cezaları da mal sahiplerini oldukça tedirgin eder boyuta geldi. Kiracılar ile yaşanan problemlerin artması, artan davalar mal sahiplerini günlük kira modellerine yöneltiyor Bizler görüş olarak en azından sınırlamanın devam etmeyip, TÜFE uygulamasına dönülmesinin yaşanan anlaşmazlıkları bir nebze de olsa ateşini düşüreceğini değerlendiriyoruz” (Emre YAVUZ- Hamide YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER