11 bin 500 yıllık yerleşim yeri bulundu
Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma çalışmaları kapsamında Hasankeyf Höyük'teki kazıda 11 bin 500 yıllık yerleşim yeri tespit edildi
Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma çalışmaları kapsamında baÅŸlatılan "Hasankeyf Arkeolojik Kazı Çalışmaları"nın beÅŸinci etabında Dicle Nehri kıyısında 2009 yılından bu yana Hasankeyf Höyük'te sürdürülen kazıda günümüzden 11 bin 500 yıl öncesine ait yerleÅŸim yeri belirlendi.
Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında baÅŸlayan "Hasankeyf Arkeolojik Kazı Çalışmaları"nın beÅŸinci etabı devam ediyor.
Hasankeyf Kazı BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Mevlüt EliüÅŸük, gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Japonyalı arkeoloÄŸun da yer aldığı çalışmada ilk 3 aylık etapta kazı faaliyetinin, ikinci etapta da ortaya çıkartılan eserlerin konservasyon iÅŸlemlerinin yapıldığını söyledi.
"Hasankeyf Höyük'teki yerleÅŸim yerinin MÖ 9 bin 500 yani günümüzden 11 bin 500 yıl öncesine ait olduÄŸu analizler ve buluntular sonucunda ortaya konuldu" ifadesini kullanan EliüÅŸük, kazıda Göbeklitepe'deki taÅŸlara benzer dikili taÅŸların yerleÅŸtirildiÄŸini düÅŸündükleri alanların belirlendiÄŸini ancak taÅŸların günümüze ulaÅŸmadığını belirtti.
YaÅŸam bin yıl sürmüÅŸHöyükte yaÅŸamın bin yıl sürdüÄŸünü vurgulayan EliüÅŸük, "HöyüÄŸün en önemli özelliÄŸi, devamlı yerleÅŸim görmemiÅŸ. Yani günümüzden 11 bin 500 yıl önce yerleÅŸim baÅŸlamış ve bu yerleÅŸim ÅŸuandaki haliyle yaklaşık bin yıl sürdükten sonra alan terk edilmiÅŸ." dedi.
Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Japonya Tsukuba Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Yutaka Miyake de höyükte iki evrenin yaÅŸandığını ortaya çıkardıklarını, ilk evrede evlerin mimari yapısının yuvarlak olduÄŸunu söyleyerek, "Bir çukur kazıp, çukura duvar örüp ev yapmışlar. Ondan sonra bu evler dikdörtgen plana geçiyor. Bu da iki evrenin varlığını gösteriyor." diye konuÅŸtu.
Ölülerini evlerin içine gömmüÅŸlerOrtaya çıkartılan konutların tabanlarında 120 mezar bulduklarını anlatan Miyake, mezarlarda ölülerin yanlarında hediyelik eÅŸyalar da yer aldığını kaydetti.
Hasankeyf Höyük'te kazı çalışmalarının 15 Aralık'a kadar sürmesinin planlandığı öÄŸrenildi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.