2021'de hedef, 600 arkeolojik kazı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen arkeolojik kazılar, bu yıl kademeli normalleşme ile gelecek hafta başlayacak. Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için yapılan arkeolojik kazı ve araştırmaların, 2021 yılında 600'ü bulması hedefleniyor
2021 yılı arkeolojik kazıları, kademeli normalleşmeye geçilmesi ile birlikte gelecek hafta başlayacak. Yerli ve yabancı bilim heyetleri ile müze müdürlüklerinin başkanlığında sürdürülen arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları, Türkiye'nin dört bir yanında Covid-19 tedbirleri kapsamında yürütülecek. Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için yapılan arkeolojik kazı ve araştırmaların, 2021 yılında, 600'ü bulması hedefleniyor. Türk bilim heyetleri tarafından 141, yabancı bilim heyetleri tarafından 31, müze müdürlükleri başkanlığında da 45 olmak üzere 217 arkeolojik kazı çalışması için hazırlıklar tamamlandı. Müze Müdürlükleri Başkanlığı'nda 180 kurtarma kazısı, 15 kamu yatırım alanı kurtarma kazısı ve 60 sondaj kazısı olmak üzere 255 arkeolojik kazı çalışmasının da yapılması öngörülüyor.
64 MİLYON TL BÜTÇE
Kazı ve araştırma çalışmalarının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu destekleriyle 64 milyon TL bütçe ile gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kazı ve araştırma çalışmaları, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tedbirler kapsamında çok kalabalık olmayan ekiplerle maske ve mesafe kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilecek. Kazı evi, laboratuvarlar, çalışma ve yaşam alanları da belirli aralıklarla dezenfekte edilecek.
65 ARKEOLOJÄ°K KAZI YIL BOYU SÃœRDÃœRÃœLECEK
Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için düzenlenen arkeolojik kazı ve araştırma çalışmalarında 2020 yılında 502 çalışma yapıldı.
Öte yandan 'Arkeolojik Kazıların Yıl Boyu Sürdürülmesi Projesi' kapsamında, 2019 ve 2020 yıllarında bu kapsama alınan 62 arkeolojik kazı çalışmalarına ek olarak 2021 yılında 65 arkeolojik kazı daha bu proje kapsamına alındı. Türk Tarih Kurumu tarafından da bu çalışmalara destek verilecek.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.