800 yıllık üniversite!
800 yıl önce Celaleddin Karatay’ın kurduğu üniversiteyi yeniden canlandırdıklarını belirten Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin öğrenci sayısının her geçen gün arttığını açıkladı. Öztürk, 8 yıl önce, 2012-2013 akademik yılında bin 24 öğrenci ile öğretime başlayan üniversitenin yeni akademik yılda 8 bin 500 öğrenci sayısına ulaşıldığını ifade etti
KTO BaÅŸkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Selçuk Öztürk, Konya'yı dünya ÅŸehri yapmak için çabaladıklarını söyledi. Konya'nın geçmiÅŸte ilim baÅŸkenti olduÄŸuna iÅŸaret eden Öztürk, “KTO Karatay Üniversitesi’ne, ÅŸehrimizin ve ülkemizin 2023, 2051, 2053 ve 2071 hedeflerine yakışır ÅŸekilde bir vizyon belirlemekteyiz. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, ismini, 1251-1914 yılları arasında 663 yıl kesintisiz eÄŸitim veren ve Selçuklular’ın resmî yükseköÄŸretim kurumu olan Karatay Medresesi’nden almaktadır. Bu seçkin eserin adını yeniden diriltmek ve ölümsüz hizmetlerini sürdürmek amacıyla, bugünün ahileri tarafından 2009 yılında KTO Karatay Üniversitesi adıylaeÄŸitim öÄŸretim faaliyetlerine tekrar baÅŸlamıştır.135 yıllık tarihiyle, Osmanlı’nın son döneminin ve Cumhuriyet yıllarının canlı tanığı olan Konya Ticaret Odası, sahip olduÄŸu hafızayı KTO Karatay Üniversitesi ile 8 yüzyıl öncesine taşımıştır. Böylelikle Osmanlı Devleti’ni kuran atalarımızın eÄŸitim gördüÄŸü Karatay Medresesi’nde, tam 102 yıl sonra yeniden ders verilmeye baÅŸlanmıştır. Tarihi, nesiller öncesine dayanan ve Türkiye’nin köklü eÄŸitim kurumlarından biri olan KTO Karatay Üniversitesi olarak bizler, asırlar önce eÄŸitim hayatına baÅŸlayan Karatay Medresesi’nde yeniden ders vermenin, ilim öÄŸretmenin gururunu yaÅŸadık. Yeniden kuruluÅŸunun üzerinden sadece 8 yıl geçmesine raÄŸmen, ciddi baÅŸarılar elde ederek hedeflerine emin adımlarla ilerleyen KTO Karatay Üniversitesi, ÅŸüphesiz ki birtakım stratejik hedefler ortaya koyarak orta ve uzun vadede bu hedeflere daha da yaklaÅŸacaktır” dedi.
ÖÄžRENCÄ° SAYISI GÄ°DEREK ARTIYOR
Öztürk asırlar önce ders veren Karatay Medresesi'ni yeniden canlandırdıkları için memnun olduklarını ifade ederek, ÅŸunları kaydetti: "Üniversitemizdeki öÄŸrenci sayısı her geçen gün artıyor. 2012-2013 akademik yılında bin 24 öÄŸrencisi olan üniversitemiz, bu sayıyı 2016-2017 yılında 6 bin 255'e çıkarmış, 2017-2018 döneminde de 8 bin 500 öÄŸrenciyle eÄŸitim vermeye devam edecektir. Türkiye'deki 75 ilden öÄŸrencisi bulunan üniversitemiz, Anadolu'nun farklılıKlarını yansıtan bir üniversite konumundadır. 2015-2016 döneminde 279 akademisyen 111 idari personelle hizmet veren üniversitemiz bugün 288 akademik 142 idari personelle hizmet veriyor. 14 farklı burs türüyle baÅŸarıyı daima ödüllendiren üniversitemiz, öÄŸrenim hayatı boyunca da verdiÄŸi bursları kesmemektedir."
Üniversitenin temellerinin aynı zamanda ahilik kültürüne dayandığını dile getiren Öztürk, ÅŸunları söyledi: "Üniversitemiz 6 fakülte, 3 enstitü, 2 meslek yüksekokulu ve 1 yüksekokul ile 59 programda öÄŸretim veriyor. Bu sayının 39'u lisans ve önlisans programlarıdır. Yüksek lisans programlarının sayısı ise 20'dir. Bu yıl 4 yeni bölüm açtık. Türkiye'de enerji yönetimi bölümünü lisans programını da ilk defa biz açtık. Bu program ile enerji uzmanları yetirmeyi amaçlamaktayız. Ayrıca Ä°slam ekonomisi ve finans bölümünü de ilk defa üniversitemiz açtı."
KENDÄ° ENERJÄ°SÄ°NÄ° ÜRETEN ÜNÄ°VERSÄ°TE
KTO Karatay Üniversitesi olarak, toplam bütçesi 674bin TL olan ve MEVKA tarafından desteklenen “GüneÅŸ Enerjisi Santrali Projesi”ni hayata geçirdiklerinin bilgisini de veren Öztürk, “Bu kapsamda, yaklaşık 3 haftadır kendi elektriÄŸimizi üretmenin mutluluÄŸunu yaşıyoruz. A Blok üzerine yerleÅŸtirilen 265 watt’lık 800 adet panelle, yıllık elektrik tüketiminin %25’ini toplam 200kW’lık olan bu santralden saÄŸlayacağız” diye konuÅŸtu.
“USTA-ÇIRAK Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°” YAÅžATILIYOR
KTO Karatay Üniversitesi olarak “Sektör Danışmanlığı Projesi” ile öÄŸrencilerin eÄŸitim alanları ile ilgili mesleki ve sektörel donanımını eÄŸitim sürecinde onlara kazandırmayı hedeflediklerini kaydeden Öztürk “Bununla birlikte üniversitemizin hedefi, öncelikle bölgesinde sanayi ve ticaret kesiminin sorunlarını çözmeye yönelik eÄŸitim ve araÅŸtırmalar yapan, uluslararası çapta da her zaman ön planda olan bir üniversite olmaktır. Bu amaçlar doÄŸrultusunda, söz konusu proje kapsamında, 2015-2016 akademik yılı içerisinde toplam 13 bölüm projeye dâhil olmuÅŸ ve 512öÄŸrenci firmalara yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu sayı 2016-2017 yılında ise 15 bölüme yükselmiÅŸ olup, toplam 724 öÄŸrenci “Sektör Danışmanlığı Projesi”nden faydalanmıştır. Åžu ana kadar toplam 210 sektör danışmanımız bulunmaktadır. GörüÅŸmelerimiz devam etmekte olup, projemiz günden güne daha fazla sektör danışmanı ile büyümektedir” bilgilerini verdi.
BÄ°R DÄ°RENİŞİN ÖYKÜSÜ: DÄ°RENÄ°Åž KARATAY
KTO Karatay Üniversitesi’nin yapımcılığını üstlendiÄŸi ve Emir Celâleddin Karatay’ın hayatının anlatıldığı ve MoÄŸollara karşı Anadolu halkının mücadelesinin konu edildiÄŸi “DireniÅŸ Karatay” filmi hakkında da bilgi veren Öztürk, “KTO Fuar Merkezi’nde, dönemin Konya’sı inÅŸa edilmiÅŸtir. Bu plato, bundan sonra Konya kültür ve sanat dünyasına hizmet edecektir. Yine, kültür sanat dünyamıza muazzam bir katkı sunacak film, Selçuklu filmi olması sebebiyle de Türkiye’de bir ilki temsil ediyor. Çekimleri Haziran ayı sonunda baÅŸlayıp, geçen hafta tamamlanan ve 2018 Åžubat ayı gibi vizyonda olması planlanan projede, Mehmet AslantuÄŸ, Fikret KuÅŸkan, Nefise Karatay ve Yurdaer Okur gibi birbirinden önemli isimleri beyaz perdede görmüÅŸ olacağız” açıklamasını yaptı. (Sultan TÜRKMEN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.