Adana'da Yer Fıstığı Hasadı Başladı
Türkiye’nin en çok yer fıstığı üretilen kenti Adana’nın sahil kesimlerinde sezonun ilk hasadı bereketli başladı. Dekar başına 450 kilogram rekolte beklendiği tarlalarda hasadın başlamasıyla birlikte balıkçıl kuşlar da ziyafet çekti.
Kentin kıyı ÅŸeridinde bulunan KarataÅŸ ilçesine baÄŸlı Tuzla’da sezonun ilk hasadı baÅŸladı. Ä°l Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet SöÄŸüt, toplamda 200 bin dekar alanda yer fıstığı ekilen Adana’da dekar başına kumsalda 300-350 kilogram, toprakta ise 400-450 kilogram rekolte beklediklerini söyledi.Yer fıstığının zengin B vitaminine sahip olmasına vurgu yapan Ahmet SöÄŸüt, ürünün birçok yelpazede iÅŸlendiÄŸine dikkat çekti. Yer fıstığının gıda ürünlerinin yanı sıra sanayide de önemli bir ham madde olduÄŸunu hatırlatan Ahmet SöÄŸüt, bu yıl hasadın çok verimli geçtiÄŸini ve çiftçinin yüzünü güldürdüÄŸünü kaydetti.
“FABRÄ°KA KURULMASI Ä°ÇÄ°N ÖNCÜLÜK YAPACAÄžIZ”Adana’nın yer fıstığı üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduÄŸuna ve yer fıstığının bitkisel yaÄŸ üretiminde dünyada üçüncü sırada olduÄŸuna vurgu yapan Ahmet SöÄŸüt, kentte yer fıstığını iÅŸleyecek yeterli tesis olmadığı için bu ürünlerin Osmaniye ve Mersin’in Silifke ilçesindeki fabrikalarda çerezlik ve yaÄŸlık olarak iÅŸlendiÄŸini dile getirdi. SöÄŸüt, önümüzdeki dönemlerde Adana’da yer fıstığı iÅŸleyecek fabrikaların kurulması için öncülük yapacaklarını sözlerine ekledi.Öte yandan, hasadın baÅŸlamasıyla birlikte bölgedeki lagünlerde yaÅŸayan balıkçıl kuÅŸlar da bayram etti. Hasadın yapıldığı aracın arkasından süzülen balıkçıl kuÅŸlar, tarlalardaki zararlılar ve fıstıklarla kendilerine ziyafet çekti.Bir kilo yer fıstığı tarlada 6 liraya alıcı bulurken, bu rakamın kuruyemiÅŸçilerde 20 liraya kadar yükseldiÄŸi görüldü.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.