Ağyatan Lagünü kuşlar için yeşillendiriliyor
Çukurova'nın önemli sulak alanlarından Ağyatan Lagünü, çevresinde yaban hayatının gelişmesi ve daha fazla kuş türünün bölgede yaşaması için ağaçlandırılıyor
Çukurova'nın önemli doÄŸal zenginliklerinden AÄŸyatan Lagünü'nün, yeÅŸillendirme çalışmalarıyla daha fazla kuÅŸ türü ve yaban hayatına ev sahipliÄŸi yapması hedefleniyor.
DSÄ° sulama kanalıyla Ceyhan Nehri'nin Akdeniz ile buluÅŸtuÄŸu alanda tatlı ve tuzlu suyun bir araya gelmesiyle oluÅŸan lagünün doÄŸal güzelliklerine ormanın da eklenmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor.
Adana Orman Bölge MüdürlüÄŸünce lagün ve yanı başında bulunan deniz arasındaki kumluk 445 hektar alanda gerçekleÅŸtirilen "Kumul Sabitleme Projesi" 2 yıldır sürdürülüyor. Bu kapsamda, kum hareketlerinin önlenmesi ile bölgeye uygun fidanların dikilmesi iÅŸlemleri aÅŸama aÅŸama devam ediyor.
Proje çerçevesinde, kumsala yerleÅŸtirilen tahta ızgaralarla doÄŸal yetiÅŸen dikenli bitkilerin zenginleÅŸtirilmesi, rüzgarın lagüne kum taşımasını engelliyor.
OluÅŸturulan setlerin yardımıyla biriken kumluk alana ise baÅŸta Kıbrıs akasyası olmak üzere aÄŸaç türleri dikilerek, zorlu arazinin yeÅŸillendirilmesi için büyük uÄŸraÅŸ veriliyor.
Çalışmalar sonunda ağırlıklı olarak fıstık çamının yer aldığı bir orman oluÅŸturulması hedefleniyor. Böylece lagün ve çevresinin daha fazla kuÅŸ türü ile yaban hayatına ev sahipliÄŸi yapması bekleniyor.
"Hedefimizden önce, 2018'de inÅŸallah projeyi tamamlayacağız"Adana Orman Bölge Müdürü Ä°smet Erol, AA muhabirine, kentin, Türkiye'de en çok aÄŸaçlandırma yapılan ikinci il olduÄŸunu söyledi.
KarataÅŸ ilçesinde, Akdeniz'in hemen yanı başında AÄŸyatan Lagünü çevresinde proje baÅŸlattıklarını belirten Erol "Özellikle bu tip zor yerlerde aÄŸaçlandırma ayrı bir marifet, bilgi, birikim gerekiyor. Biz de daha önce yapılmış olan Akyatan'ı örnek alarak daha iyisini, güzelini yapmak için yola çıktık. Bunu da ekibimizle baÅŸardık. Yöre halkı da sahip çıktığı zaman burada çok güzel bir mekan oluÅŸacağına inanıyoruz." dedi.
Erol, proje kapsamında, kumla kaplı alanda oluşacak ormanla, arazinin sulak yaşama uygun hale geleceğini anlattı.
Projenin 2023'te tamamlanmasının öngörülmesine karşın çalışmaları hızlı yürüttüklerine iÅŸaret eden Erol, ÅŸunları kaydetti:
"Hedefimizden önce, 2018'de inÅŸallah projeyi tamamlayacağız. Bundan sonra da bakım ve koruma çalışmalarımız devam edecek. Åžu anda 300 hektarlık alanda mekanik tesislerle kumu stabil hale getirme çalışması ile fidan dikimini yaptık. Bu yıl da 100 hektarlık alanda çalışmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıl da kalanı tamamlayacağız. 5 milyon lira bedelli projede bugüne kadar 1 milyon 100 bin lira masraf yapıldı. Burada iÅŸi ekonomik ÅŸekilde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz görülüyor."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.