Akvaryumun sevimli canlıları
Üçte ikisi sularla kaplı dünyamızda yaşayan canlıların büyük çoğunluğunu oluşturan balıklar, insanoğlu için her zaman vazgeçilemeyen bir varlık oldu. Dünya üzerindeki suların ne denli çok olduğu düşünülürse, balık türlerinin de o kadar fazla olması yadırganacak bir durum değil. Okyanuslarda yaşayan balıklardan derelere hatta su birikintilerine kadar binlerce balık çeşidi var. Akvaryum balıkları ise bu zengin çeşidin içerisinde yer alan balık türlerinden bazıları
TEKNOLOJÄ° Ä°LE BALIK ÇEŞİDÄ° ARTTI
Balık çeÅŸitlerinin çok fazla olduÄŸunu dile getiren Mercan Akvaryum’un sahibi Mehmet Emin Can teknolojinin geliÅŸmesiyle birlikte akvaryum balıklarının çeÅŸitlerin de büyük bir artış olduÄŸunu vurguladı. Can, “Akvaryumlarımızda beslediÄŸimiz balık çeÅŸitleri teknolojinin ilerlemesiyle arttı. Bundan 50 yıl önce birkaç tür balık tanklarda yaÅŸatılabilirken ÅŸu an neredeyse tüm balıklar uygunluÄŸuna göre tanklarda bakılabilmekte bu da çok olan çeÅŸidi iyice artırdı” diye konuÅŸtu.
“BALIKLARA GEREĞİNDEN FAZLA YEM VERÄ°LMEMELÄ°”
Balık beslerken dikkat edilmesi gereken bazı noktaların olduÄŸunun altını çizen Can, “Balıklara bakılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yemlemesi az olmalı. Özellikle Japon balıklarına gereÄŸinden fazla yem verilmemeli çünkü Japon balıkları ne yaÅŸadıklarını 2 saniye sonra unuturlar bu yüzden Japon balıklarına yem verildikçe Japon balıkları o yemi yer ve çok fazla yediÄŸi için çatlar ölür. Ama ciklet balıkları daha akıllıdır yeterli miktarı yerler bu yüzden yem onlar için çok sorun olmaz. Akvaryum balıklarının bakımında dikkat edilmesi gereken bir diÄŸer nokta ise suyun temizliÄŸidir. 5 ayda bir akvaryumun suyu kesinlikle temizlenmeli ve suyu dinlendirmeden kesinlikle balıklar suyun içerisine bırakılmamalı. Yemleme az yapılırsa suların pislenme durumu da azalır bunu göz önünde bulundurmalı” dedi.
“ACEMÄ°LERE JAPON BALIÄžI ALMALARINI ÖNERÄ°RÄ°M”
Balık beslemek konusunda daha önce tecrübesi olmayanların Japon balığı almalarını tavsiye eden Can, “Ä°lk defa balık besleyecekler Japon balığını tercih etmeliler çünkü diÄŸer balıklara göre daha saÄŸlamdır. Profesyonel olanlar ise ciklet balığını tercih edebilirler. Japon balığı soÄŸuk suyu sever suyun üstü buz tutsa bile altında yüzebilir yani su sıcaklığı konusunda dayanıklıdır bu sebeple ilk defa balık besleyeceklerin Japon balığı beslemelerini öneririm çünkü acemi bir kiÅŸi suyun sıcaklığını iyi ayarlayamayabilir. Ciklet balığında ise suyun sıcaklık ayarı çok önemlidir sıcaklık 20 derecenin altına düÅŸtüÄŸünde balık ölür” ifadelerini kullandı.
“BALIKLARIN UYUMU ÖNEMLÄ°”
Her balığın aynı akvaryumda beslenemeyeceÄŸini vurgulayan Can, “Her balık bir arada beslenemez, aynı akvaryumda beslenecek balıklar arasında uyum olması gerekir. Balıklar etçil ya da otçul olmalarına göre, hangi su sıcaklığında yaÅŸayabileceklerine göre bir arada beslenebileceÄŸine ya da beslenemeyeceÄŸine karar verilmeli. Mesela ciklet diÅŸli bir balıktır, diÅŸli balıklarla birlikte yaÅŸayabilir fakat etçil bir balık olduÄŸu için küçük balıklarla bir arada olması yanlış olur çünkü diÄŸer balıkları yer” dedi. (AyÅŸegül Ä°LÄ°SULU)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.