Antimikrobiyal direnç 2050de 10 milyon can alabilir
Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Direnç oranının bu hızla artmaya devam etmesi halinde, 2050de antimikrobiyal dirence bağlı her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. dedi.
Ä°STANBUL (AA) Yeditepe Üniversitesi KoÅŸuyolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral SönmezoÄŸlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiyenin, 1000 kiÅŸi başına kullanılan günlük tanımlanmış doz ile en fazla antibiyotik tüketen ülke olduÄŸunu aktardı.
Antibiyotiklerin kullanılmaya baÅŸlanmasının, enfeksiyon hastalıkları ve halk saÄŸlığı açısından devrim niteliÄŸinde bir geliÅŸme olduÄŸunu ancak zamanla yoÄŸun kullanılmasının tüm dünyanın konuÅŸtuÄŸu çok ciddi bir tablo olan antibiyotik direncini ortaya çıkardığını kaydetti.
Küresel halk saÄŸlığı açısından bakıldığında, antimikrobiyal dirence baÄŸlı olarak her yıl yaklaşık 700 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸine dikkati çeken SönmezoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
Direnç oranının bu hızla artmaya devam etmesi halinde, 2050de antimikrobiyal dirence baÄŸlı olarak her yıl 10 milyon kiÅŸinin hayatını kaybedeceÄŸi tahmin ediliyor. Türkiye, hem antibiyotik tüketiminin hem de antimikrobiyal direnç seviyesinin en yüksek olduÄŸu ülkelerden biri. Bu nedenle küresel ekonomik kayıp tahminleri ülkemiz için güncellendiÄŸinde, Türkiyenin, yüksek antibiyotik direnci sebebiyle 2050ye kadar ki süreçte, 220 milyar ile 1,4 trilyon dolar arasında bir ekonomik kayıp yaÅŸama riski taşıdığı düÅŸünülmektedir.
Türkiye antibiyotik tüketim miktarı açısından ilk sıralarda yer alıyorProf. Dr. Meral SönmezoÄŸlu, antibiyotiklerin sadece tıp alanında deÄŸil, tarım ve hayvancılıkta da yoÄŸun ÅŸekilde kullanılmasının dirençli bakterilerin artmasına ve yayılmasına neden olduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle devam etti:
Türkiye antibiyotik tüketim miktarı açısından ilk sıralarda yer almakla birlikte son yıllarda bu konuda alınan önlemlerin sonuç vermeye baÅŸladığı görülüyor. 2013te uygulamaya baÅŸlanan reçetesiz antibiyotik kullanımının yasaklanması önemli bir adım. 2011de Dünya SaÄŸlık Örgütü gelecek nesillere etkili antibiyotik kalmayacağı kaygısıyla küresel eylem planı kararı aldı ve bir dizi uygulama önerdi. Bunlardan biri de anbiyotiklerin reçetesiz kullanımın önlenmesiydi ki ülkemizde de bu kural uygulanmaya baÅŸlandı. 2011de yüzde 21,14 olan antibiyotik kullanım oranı her geçen yıl düÅŸerek 2018de 15,81 seviyesine kadar geriledi.
Prof. Dr. Meral SönmezoÄŸlu, antibiyotiklerin en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanıldığını vurgulayarak, yapılan çalışmaların bu enfeksiyonların yarısında antibiyotiklerin gereksiz kullandığını gösterdiÄŸini bildirdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- MOSSAD'a casusluk' tan 7 sanığa dava
- Sevgilisi tarafından öldürülen Elif Ceren'in oğlu kayboldu, polis arıyor
- Vekil Özboyacı: Siyasette üslup her şeydir
- Narin'in bedenini taşıyan aracın inceleme görüntüleri dosyada
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Umman Sultanı'nı resmi törenle karşıladı
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.