'Artan gelir mutluluk getirmiyor'
İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Şeker, yaptığı araştırmalara göre, gelişmiş ülkelerde gelir artışının mutluluk etkisi yaratmadığını, gelişmekte olan ülkelerde ise bu durumun tersine işlediğini bildirdi
Gelir ile mutluluk arasındaki iliÅŸkiye yönelik çalışmaları bulunan Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Ä°ktisat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Murat Åžeker, yaptığı açıklamada, gelirin belli bir noktaya kadar mutluluk getirdiÄŸini, devamında saÄŸlanacak gelir artışının ise mutluluÄŸu artırmayacağını belirterek, yüksek gelire sahip ülkelerin mutluluk sıralamalarında her zaman ön sıralarda gelmediÄŸini kaydetti.
Ülkelerin geliri arttıkça mutluluk seviyesinin de artacağı iddiasının, ancak adil bir gelir dağılımının olduÄŸu, iÅŸsizlik ve enflasyon oranlarının düÅŸük seyrettiÄŸi ülkelerde kabul edilebilir olduÄŸunu ifade eden Åžeker, ÅŸunları söyledi:
"Dünya Mutluluk Raporu’nun sonuçlarına göre, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip G20 ülkeleri arasından sadece 4 ülkenin mutluluk sıralamasında ilk 20’ye, sadece 10 ülkenin ise ilk 50’ye girdiÄŸi görülüyor. Yine dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerden biri olan Çin’in mutluluk sıralamalarında düÅŸük bir performans izlediÄŸine iÅŸaret ediyor. GeliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkeler üzerine yaptığım araÅŸtırmalara göre geliÅŸmiÅŸ ülkelerde gelir artışı mutluluk etkisi yaratmıyor, geliÅŸmekte olan ülkelerde ise bu durum tersine iÅŸliyor. ABD, Fransa ve Japonya’da son 50 yıllık dönem incelendiÄŸinde, gelirin sürekli artmasına raÄŸmen mutluluk seviyesinde önemli bir artış görülmüyor."
Åžeker, ülke ekonomisinin büyüklüÄŸüyle mutluluk arasındaki iliÅŸkinin her zaman doÄŸrusal olmadığına dikkati çekerek, "Bireysel gelirin artması da sürekli olarak mutluluÄŸu artırmıyor. Nobel ödüllü iktisatçı Deaton’un yaptığı araÅŸtırmaya göre Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde en fazla mutluluÄŸun saÄŸlandığı ortalama gelirin yıllık 75 bin dolar olduÄŸu, bu gelirin üstüne çıkıldığında mutluluk seviyesinin artmadığı görülüyor. Ben de Türkiye için böyle bir çalışmayı baÅŸlattım." diye konuÅŸtu.
"ARTAN KAMU HARCAMALARI HER ZAMAN MUTLULUK GETÄ°RMÄ°YOR"Doç. Dr. Murat Åžeker, mutluluk ekonomisiyle ilgili yaptığı çalışmalarda kamu harcamaları ile mutluluk arasındaki iliÅŸkiyi incelediÄŸini aktararak, artan kamu harcamalarının her zaman mutluluk getirmediÄŸini, kimi zaman mutsuzluÄŸa bile neden olabildiÄŸini kaydetti.
Türkiye’de yaÅŸam memnuniyeti ile mutluluk arasındaki iliÅŸkiye dikkat çeken Åžeker, "Dünya DeÄŸerler AraÅŸtırması’nın sonuçlarına göre Türkiye’de yaÅŸam memnuniyetine kıyasla daha yüksek düzeyde hissedilen mutluluk seviyesi bulunduÄŸu görülüyor." dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.