ATA SPORU UNUTULMUYOR
Selçuklu Belediyesi Spor Kulübü’nde açılan binicilik eğitimi çocuklar ve aileleri tarafından büyük ilgi görüyor. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’nde bulunan alanda 1 buçuk saatlik sürecin 20 dakikası fiili eğitimi kapsarken geri kalan zamanda teorik eğitimler veriliyor
Selçuklu Otizmli Bireyler EÄŸitim Merkezi'nde (SOBE) pazartesi ve perÅŸembe günleri, 4 adet pony cinsi at ile 1 baÅŸ antrenör, 1 yardımcı antrenör ve 4 at lideri eÅŸliÄŸinde binicilik eÄŸitimleri veriliyor. Binicilik sporunun amaçları, ekipmanları ve temel bilgilerinin anlatıldığı eÄŸitimlerde binicilik sporu üzerine kendini geliÅŸtirmek isteyen öÄŸrencilere temel eÄŸitim saÄŸlanıyor. EÄŸitimlerle ayrıca hayvanlarla yakından temas ve iletiÅŸim kurma fırsatı bulan çocukların hayvan sevgileri de pekiÅŸmiÅŸ oluyor.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMÄ°NE KATKI SAÄžLANIYOR
Selçuklu Otizmli Bireyler EÄŸitim Merkezi tesisinde haftada bir gün olmak üzere 1 buçuk saat süren seanslarda fiili eÄŸitim 20 dakika sürüyor ve geri kalan zamanda binicilik hakkında teorik bilgiler veriliyor. Selçuklu Belediyesi Spor Kulübü’nde binicilik eÄŸitimi alan öÄŸrencilerin yanı sıra spor okullarında eÄŸitim gören tüm öÄŸrencilerde ata binme ve binicilik sporu ile tanışma fırsatı buluyor. 16 branÅŸta, 10 bin 130 öÄŸrenci, gruplar halinde binicilik eÄŸitimlerinin verildiÄŸi Selçuklu Otizmli Bireyler EÄŸitim Merkezi’nde bulunan kapalı ve açık manejlere getirilerek binicilik sporu ile tanışıyor. Proje ile özellikle geliÅŸim çağındaki çocukların fiziksel ve psikolojik geliÅŸimlerine katkı saÄŸladığı ve birçok sosyal faydası olduÄŸu bilinen binicilik sporunun sevdirilmesi amaçlanıyor. Binicilik sporu ile Türk kültüründe yeri asırlar öncesine dayanan ata sporu biniciliÄŸin, çocuklarla tanıştırılması amaçlanıyor ve Selçuklu Otizmli Bireyler EÄŸitim Merkezi’nde bulunan tesisde 80 öÄŸrencinin binicilik eÄŸitimini profesyonel olarak alınması saÄŸlanıyor. Çocukların zihinsel ve kiÅŸisel geliÅŸimlerine katkı saÄŸlayacak binicilik sporu ile sadece bu alanda eÄŸitim alan öÄŸrencilerimizin deÄŸil tüm spor okulu öÄŸrencilerinin de at ve biniclikle tanışması saÄŸlanıyor.
SPOR OKULLARININ FARKLI BRANÅžLARI DA YARARLANABÄ°LÄ°YOR
Bincilik okuluna iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan Selçuklu Belediyesi BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay, binicilik okulunun iki kısımdan oluÅŸtuÄŸunu söyledi. Düzenli olarak eÄŸitime gelen 80 öÄŸrenci bulunduÄŸunu ifade eden Altay, bu çocukların binicilik okulunda eÄŸitim aldıklarını ve ilerleyen yıllarda profesyonel binici bile olabileceklerini belirtti. At ve binicilik sporuna çocukların çok büyük gayret ve istek gösterdiklerini kaydeden Altay, “Spor okullarına diÄŸer branÅŸlardan gelen öÄŸrencilerimiz de oluyor. Futbol, satranç, masa tenisi gibi branÅŸlara gelen öÄŸrencilerimiz de atlarla tur atabiliyorlar” ifadelerini kullandı. SOBE’nin eÄŸitim faaliyetlerinin farklı olduÄŸunu, otizmli çocukların da atla terapi gördüÄŸünü hatırlatan BaÅŸkan Altay, SOBE içerisinde binicilik eÄŸitiminin verilmesinin önemli ve faydalı olduÄŸunu aktardı. Otizmli çocukların en büyük sorununun sosyallikten uzak kalmaları olduÄŸunu dile getiren BaÅŸkan Altay, aileleri sürekli bu konuda uyardıkları ve otizmli çocuklar ile dışarıda beraber zaman geçirmeleri gerektiÄŸi tavsiyesinde bulundu.
KAYNAÅžTIRMA PROJESÄ° OLARAK DA GÖRÜLEBÄ°LÄ°R
Binicik eÄŸitiminin SOBE tesislerinde yapılmasının otizmli çocuklara büyük fayda saÄŸladığını anlatan UÄŸur Ä°brahim Altay, “Otizmli bireyler diÄŸer kiÅŸilerle iletiÅŸim kurmakta zorlanıyorlar. Zaten dışarıda otizm denildiÄŸi zaman yanlış algılar var. Ä°ÅŸte biniciliÄŸi bu algının düzeltilmesi için büyük bir fırsat olarak gördük. EÄŸitime gelen çocuklar sadece kendi arkadaÅŸlarını deÄŸil otizmli çocukları da görüyor ve o yaÅŸta otizmi tanıma fırsatı buluyor. Zaten otizm merkezine çocukları getirmenin en eÄŸlenceli yollarından bir tanesi budur” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Binicilik eÄŸitimi için tesise gelen çocukların aynı zamanda otizm merkezine girdiÄŸini ve bu sayede otizmli çocuk ile tanışıp neler yaÅŸadığına dair bilgileri olduÄŸunu kaydeden Altay, bu durumun aynı zamanda otizmli çocuklar içinde faydalı olduÄŸunu söyledi. Çocukların birbiriyle karşılaÅŸmalarının tam bir kaynaÅŸtırma projesi olduÄŸuna vurgu yapan Altay, otizmli çocukların sosyalleÅŸmesi , eÄŸitime gelen çocuklarında otizmi tanımasını saÄŸladığını anlattı.
EÄŸitimlerine devam edilen binicilik sporu ile kültürümüzdeki yeri asırlar öncesine dayanan ata sporu biniciliÄŸin, çocuklarla tanıştırmayı amaçladıklarını ifade eden Selçuklu Belediye BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay, “Selçuklu Otizmli Bireyler EÄŸitim Merkezi’nde bulunan modern tesisimizde 80 öÄŸrencimiz binicilik eÄŸitimini profesyonel olarak alıyor. Çocuklarımızın zihinsel ve kiÅŸisel geliÅŸimlerine katkı saÄŸlayacak binicilik sporu ile sadece bu alanda eÄŸitim alan öÄŸrencilerimizin deÄŸil tüm spor okulu öÄŸrencilerinin tanışmasını istiyoruz” diye konuÅŸtu. Altay, yaz spor okullarının eÄŸitim faaliyetlerini tamamlayana kadar tüm öÄŸrencilerin binicilik sporu ve atlarla tanışmış olacağını vurguladı.
HEM TEORİK HEM PRATİK EĞİTİM
Binicilik konusunda sadece ata binmenin öÄŸretilmediÄŸini kaydeden Altay, aynı zamanda binicilik ve atlar konusunda da pratik ve teorik derslerin verildiÄŸini söyledi. Atlara nasıl bakım yapıldığından at cinslerine, atlara nasıl davranılması gerektiÄŸine kadar birçok konuda teorik derslerinde bulunduÄŸunu söyleyen BaÅŸkan Altay, çocukların hem ata bindiklerini hem de binicilikle ilgili bilgiler kazandıklarını anlattı. Altay, Selçuklu Belediyesi’nin ata sporunu gündeme getirmek için baÅŸlattığı eÄŸitimlerin çocukların geçmiÅŸle bir köprü kurmasını saÄŸladığını ve binicilik eÄŸitiminin çocukların geliÅŸimine de büyük katkı saÄŸladığını vurguladı.
Atın insanla en fazla bütünleÅŸen hayvan olduÄŸunu aktaran UÄŸur Ä°brahim Altay, “Ata sesli komut vermeden onunla aranızda baÄŸ kurabilmiÅŸseniz içinizden durmayı geçirdiÄŸiniz anda bile atı durdurabiliyorsunuz. Bu tabiki herkesin yapabileceÄŸi birÅŸey deÄŸil ama bu saÄŸlandıktan sonra olabilecek birÅŸey. Zaten hem eÄŸitim alan çocuklar hem de otizmli çocuklar ata binerken dikkatli olmak zorunda. Ata binerken kendine güvenen pozisyonda oturmak zorundasınız. Omuzlarınız dik, burnunuz karşıya doÄŸru bakmak zorunda. Aslında ata binme sayesinde çocukların özgüveninden, duruÅŸuna kadar birçok ÅŸeyini etkiliyorsunuz. Çocukların kendini ifade ediÅŸinden, dikkat ve algısının toplanmasına kadar birçok açıdan biniciliÄŸin faydası vardır” ifadelerini kullandı.
BiniciliÄŸe gelen çocukların ve ailelerin beklenti ve geri dönüÅŸlerinin olumlu olduÄŸunu kaydeden Altay, binicilik eÄŸitimi açıldıktan sonra 1 saat içerisinde kayıtların dolduÄŸunu, Konyalı vatandaÅŸların ve çocukların binicilik ve ata karşı ilgisinin güzel olduÄŸunu ve insanların kendi özünde bulunan ata sporuna sevgisinin uyandığını kaydetti.
KONYALILARA BÄ°NÄ°CÄ°LÄ°K TANITILACAK
Altay, Selçuklu Belediyesi’nin Konyalılara biniciliÄŸi tanıtmak amacıyla baÅŸladığı eÄŸitimlerin çocukların aynı zamanda iletiÅŸimini de kuvvetlendirdiÄŸini söyledi. Altay, eÄŸitimlerin bu alanda çocuklara yetkinlikler de kazandırdığına dikkati çekti. Ata binerek vücut ÅŸeklinin düzenlendiÄŸini, atla iletiÅŸim kurulduÄŸunu ve ilerleyen zamanlarda bu kiÅŸilerin sporcu olarak hayatlarına devam edebileceÄŸini kaydeden BaÅŸkan Altay, çocukların bu sayede hayvan ve doÄŸayla buluÅŸmasının da saÄŸlandığını ve bu durumun çocuklar için bir artı deÄŸer oluÅŸturduÄŸunu belirtti. Kadın ve erkeÄŸin tek eÅŸit olduÄŸu sporun binicilik olduÄŸunu kaydeden Altay, binicilik sporunda ön planda olanın ata hakim olma olduÄŸunu dile getirdi. BiniciliÄŸin vücut kondüsyonunu etkilediÄŸini ancak asıl etkisinin psikolojik ve sosyallik olduÄŸunu belirten BaÅŸkan Altay, “Hem otizmli çocukların hem de eÄŸitime gelen çocuklar için binicilik büyük bir fırsat. Otizmli çocuklar yapamadığı ya da reddettiÄŸi hareketleri at üzerinde daha kolay yapabiliyor. Otizmli birey atın üstündeyken bizleri daha çok dinliyor ve bazıları için büyük bir terapi de olabiliyor. Ayrıca zihinsel ve bedensel engelliler için de faydalı biniciliÄŸin faydası vardır. ÖrneÄŸin, atların yürüyüÅŸ ÅŸekli insanların yürüyüÅŸ ÅŸekline benzer ve bu yürüyemeyen bir çocuk için örnek alınacak bir davranıştır. Bu sayede çocuk yürümeyi de hatırlayabilir” sözlerini kullandı. BiniciliÄŸin artılarının çok olduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan Altay, atların bakımlarının da düzenli yapıldığını, tımarlarının her zaman yapıldığını ve giyimleri ile yemeklerine kadar ilgi gösterildiÄŸini söyleyerek sözlerine son verdi.(Mustafa Karakaya)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.