Ayakkabı tamirciliği yok olmak üzere
Kula’da 32 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Mustafa Karabulut (55), ilçede ayakkabı tamirciliği yapan 5 kişinin bulunduğunu yeni çırak yetişmediği için mesleğin yok olmakla yüz yüze kaldığını belirtti.
Ayakkabı tamircisi Mustafa Karabulut, “Benim çıraklık zamanımda aileler çocuklarını getiriyordu ‘eti senin, kemiÄŸi benim diyordu’ ama ÅŸimdi öyle bir ÅŸey yok. Ä°ÅŸe baÅŸlamak için gelen bazı çocuklar ise ‘ben kaç para alacağım, kaç saat çalışacağım’ gibi sorular soruyor. Biz böyle bir ÅŸey görmedik. Çırak önce bir gelir, iÅŸe bir bakar, temizliÄŸine, iÅŸçiliÄŸine bakılır, ondan sonra böyle ÅŸeyler konuÅŸulur. Onun için de çırak yetiÅŸmiyor. Gelenlerde bu mesleÄŸi beÄŸenmiyor. ‘Pis’ diyor. Ben 32 senedir ayakkabı tamirciliÄŸi yapıyorum. EÄŸer çırak bulamazsak bu meslek biter. Bundan sonra ayakkabı tamiri diye bir ÅŸey kalamayacak, vatandaÅŸ ayakkabıyı alacak, bir sorun olduÄŸunda çöpe atacak.” dedi.
Eskiden ayakkabıların hem çok pahalı hem de çok kaliteli olduÄŸunu ifade eden Karabulut, "Ayakkabıya bir ÅŸey olsa çöpe atılmaz tamirciye getirilirdi. Günümüzde ise ayakkabılar çok ucuz olduÄŸu için tamire gerek duymuyorlar ve çöpe atıyorlar. Bazı meslek dallarında olduÄŸu gibi bizim mesleÄŸimizde de çırak sıkıntısı yaşıyoruz. Bu meslek için yetiÅŸtirecek eleman bulamıyoruz. Bizler tamirci olarak ‘Ayakkabının ökçesini, tabanını deÄŸiÅŸtiriyor, fermuarını dikiyor, derisini yapıştırıyoruz. Bu sanatın devamı için çıraklara ihtiyaç duyuyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.