Bakkalda, manavda iş güvenliği uzmanı
Az tehlikeli sınıfta yer alan bakkal, manav, kırtasiyeci gibi işlerde 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu gelecek. Uygulama ile bir kişi bile çalıştıran işyerine iş sağlığı ve güvenliği şartı geliyor
Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde daha önce baÅŸlamış olan iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulundurulması zorunluluÄŸu, az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüÄŸe girecek. Uygulama ile bakkal, manav, kırtasiyeci, apartman görevlisi gibi az tehlikeli sınıfında yer alan iÅŸlerde de iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulundurma zorunluluÄŸu gelecek. Meslek ayrımı gözetmeksizin uygulanacak olan kanunda tek istisna ise iÅŸçi çalıştırmamak. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası BaÅŸkanı Ali Osman Karamercan’da kanunun detaylarını gazetemize açıkladı.
‘TÜM SORUMLULUK Ä°ÅžVERENE YÜKLENMÄ°ÅžTÄ°R’
Söz konusu kanunun 30 Haziran 2012’de yürürlüÄŸe girdiÄŸini söyleyen Karamercan, “Avrupa BirliÄŸi uyum sürecinde üzerinde en çok durulan mevzuat düzenlemelerinden biri olan bu Kanun, iÅŸletmelere çok sayıda yükümlülük getirmiÅŸtir. Kanun; iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamaları ile ilgili olarak hemen hemen tüm sorumluluÄŸu iÅŸverene yüklemiÅŸtir” diye konuÅŸtu. Kanun ile iÅŸletmelere getirilen temel sorumluluklardan bahseden BaÅŸkan Karamercan ÅŸöyle konuÅŸtu;
“Çalışan sayısı ve tehlike sınıfına bakılmaksızın; tüm iÅŸyerlerinde Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa göre 01.01.2013 tarihinden itibaren ;
Ä°ÅŸyeri tehlike sınıfına göre farklı tarihlerde yenilenmek üzere risk deÄŸerlendirmesi yapılması, çalışanlara temel iÅŸ güvenliÄŸi eÄŸitimi verilmesi, acil durum eylem planı yapılması, iÅŸe giriÅŸte saÄŸlık raporu alınması ve belirli aralıklarla yenilenmesi, tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre deÄŸiÅŸen sayıda, personele ilkyardımcı sertifikası alınması, çalışan temsilcisi belirlenmesi, yine tehlike sınıfına ve çalışan sayısına baÄŸlı olarak farklı tarihlerde yürürlüÄŸe girmek üzere iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulundurulması zorunlu hale getirilmiÅŸtir.”
KENDÄ° İŞİNÄ°N Ä°Åž GÜVENLİĞİ UZMANI OLABÄ°LECEK
Kanunun bazı istisnaları olduÄŸunu belirten Karamercan, “Esnaf ve sanatkarlar açısından en önemli istisna kendi nam ve hesabına çalışanların, yani yanında çalışan olmadan kendi iÅŸini yapanların Kanun uygulamalarından muaf tutulmuÅŸ olmasıdır. Bu durumda olanlar haricinde kalan bütün iÅŸletmeler Kanunun kapsamı içinde sayılmış ve sorumlu tutulmuÅŸtur. Dolayısıyla yanında iÅŸçi çalıştırmadan mesleÄŸini icra eden esnaf ve sanatkarlar Kanun yükümlülüklerinden sorumlu olmayacaktır. 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸletmelerin iÅŸverenleri ya da vekilleri; iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini, iÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç, kendileri üstlenebilecek, bunun için Bakanlığın belirlediÄŸi kriterlerde eÄŸitim alacak, sınavda baÅŸarılı olursa bu sorumluluÄŸu kendisi yerine getirebilecektir” ifadelerini kullandı.
‘ÖNEMLÄ° BÄ°R KÜLFET GETÄ°RECEKTÄ°R’
Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi düzenlemelerinin hem çalışanlar hem de iÅŸverenler için önemli ve gerekli olduÄŸuna vurgu yaÄŸan Karamercan, “Ancak bu düzenlemelerin uygulanabilirliÄŸini arttırmak için bu konuya çok boyutlu olarak bakmak gereklidir. Az tehlikeli sınıfta yer alan esnaf ve sanatkar iÅŸletmeleri için iÅŸ yeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulundurulması zorunluluÄŸu önemli bir külfet getirecektir. Bu iÅŸletmeler genellikle perakende sektöründe yer alan ve acımasız bir rekabet ortamı içinde bulunan iÅŸletmelerdir. Kısıtlı imkanları ile zor ÅŸartlarda mevcudiyetini devam ettiren ve buna raÄŸmen istihdam yaratan bu iÅŸletmeler için böyle bir mali yükün altından kalkmak kolay olmayacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Halen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda 10’dan az çalışanı olan iÅŸletmelere destek verilmesine yönelik tebliÄŸin yürürlükte olduÄŸunu da söyleyen Karamercan, Bakanlar Kurulu Kararı ile desteÄŸin az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸletmelere de uygulanabileceÄŸini sözlerine ekledi.
ÖNCE TEÅžVÄ°K SONRA CEZA
Devletin bu iÅŸletmelere bu alanda yaratılan mali yükü hafifletmek amacıyla destek olmasını beklediklerini söyleyen Karamercan, “Küçük ölçekli iÅŸletmeleri temsil eden bir meslek kuruluÅŸu olarak; bu alanda öncelikle eÄŸitim, bilgilendirme, bilinçlendirme, teÅŸvik etme, özendirme ile ilgili tedbirlerin alınması, denetim ve cezalandırmanın sonra gündeme getirilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Sadece çalışan ve iÅŸverenlerde deÄŸil, toplumun tümünde güvenlik kültürü geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸine inanıyoruz” diye konuÅŸtu. (Mehmet ÇALIÅžKAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.