Bayramda Yediklerinize Dikkat Edin Keyfiniz Kaçmasın
Bayramda Yediklerinize Dikkat Edin Keyfiniz Kaçmasın
Uzmanlar, Ramazan’da uzun süreli açılık nedeniyle metabolizma hızının yavaÅŸlamasına baÄŸlı olarak daha fazla kilo alındığını belirterek, Ramazan Bayramı’nın yemek festivali olarak görülmemesi gerektiÄŸi, az ve sık sık yiyerek metabolizmanın hızlandırılmasını gerektiÄŸi uyarısında bulundu. Özel Medicakan Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Mine Bilge, “Bayramın en güzel yanı bütün aile bireylerinin bir araya gelmesi ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri sohbetler eÅŸliÄŸinde tüketmesidir. Ancak sofrada geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle yemek miktarları fark etmeden artabilir ve yapılan her yemeÄŸin tadına bakma arzusu ile artan tüketimler bizi nefes almakta dahi zorlandığımız hale getirebilir. Sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri de açığa çıkabilir” dedi.SaÄŸlıklı beslenmeye dikkat edenler ya da istediÄŸi ağırlığa kavuÅŸmak isteyenlere özel günlerin kabusa dönüÅŸmemesi için uyarılarda bulunan Bilge, “Ramazan’da uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızının yavaÅŸlamasına baÄŸlı olarak daha hızlı kilo alınmaktadır. O nedenle Ramazan Bayramı’nı yemek festivali deÄŸil de toparlanma dönemi olarak deÄŸerlendirmeye çalışabilirsiniz. Åžimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı hızlandırmanın tam zamanı” diye konuÅŸtu.“ÖZLENEN ÖÄžÜN KAHVALTI”Diyetisyen Mine Bilge, Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken konuları ÅŸu ÅŸekilde sıraladı:“Birçok aile için herkesin bir araya geldiÄŸi bayram kahvaltısı, Ramazan ayı boyunca ÅŸüphesiz en çok özlenen öÄŸündür. Kahvaltı için doÄŸru seçimler yapmak gün içerisindeki hazımsızlık, gaz, bağırsak sistemi rahatsızlıkları yaÅŸamanızın önüne geçecektir. Sofranızda peynir çeÅŸitleri, bol salatalık, domates gibi söÄŸüÅŸ sebzeler, süt, haÅŸlanmış yumurta, az yaÄŸlı bol sebzeli menemenle kepek ekmek, kepekli ve az yaÄŸlı simit, kızartmalar yerine de ızgara veya fırınlanmış sebze tabağı bulunsun. Havaların sıcaklığını da göz önünde bulundurursak geleneksel ÅŸerbetli tatlıların yerine misafirlerinize meyve salataları, sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tatlıları ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilir ve takdirlerini toplayabilirsiniz. Åžeker, çikolata yerine de vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriÄŸi yüksek olan hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi kurutulmuÅŸ meyveler ile ceviz, badem, fındığın eÅŸik ettiÄŸi ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. Ä°lle de ÅŸerbetli tatlı diyorsanız, bayram süresince mümkün olduÄŸu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve tatlıları takip eden öÄŸünlerde hafif ama saÄŸlıklı yemeklerden oluÅŸan sebze ağırlıklı olarak beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz”“UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN”Uzun süre aç kalınmamasını da öneren Bilge, "GittiÄŸiniz her yerde yemek zorunda deÄŸilsiniz. Karşınızdakini kırmadan reddetmek veya sadece tadımlık tüketmek bayramınızın zehir olmasını önler. Bayramda 2-3 günde bir ÅŸey olmaz diye düÅŸünüp tüketimlerini arttıranlar, bayram sonunda tartıda kötü bir sürprizle karşılaÅŸabilirler. Uzun süre aç kalmayın. Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öÄŸünleri kaçırmaya en meyilli olduÄŸumuz dönemler bayramlardır ki bu durumda da ikram edilen yüksek kalorili besinlere hayır demek oldukça zor olur. Kontrolü elde tutabilmek için evden çıkmadan tüketeceÄŸiniz yaÄŸsız süt ürünleri veya çantanızda/arabanızda bulunduracağınız kuru meyve atıştırmalıkları hem pratik olacak hem de size sunulanların miktarlarını kontrol etmenizi saÄŸlayacaktır” diye konuÅŸtu. “SPORUNUZU Ä°HMAL ETMEYÄ°N”“Bayram kaçamaklarınızı dengelemek için spor yapın” diyen Bilge, “Sabah erken saatlerde yapılan 1 saatlik tempolu yürüyüÅŸ güne zinde baÅŸlamanıza destek olacaktır. Bayram ziyaretlerine giderken araba yerine yürümeyi tercih etmek veya arabayı uzaÄŸa park etmek, asansör yerine merdiven kullanmak kaçamaklarınızı dengelemeye yardımcı olur. Aynı zamanda bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduÄŸunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bunların miktarlarına dikkat etmenin yanında su tüketmeyi de ihmal etmeyin. Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 litre su tüketimine dikkat edilmeli” dedi. “ÇOCUKLARA DÄ°KKAT”Sürekli ÅŸeker ve ÅŸekerli ürünlerin tüketilmesinin çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken saÄŸlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açtığını söyleyen Bilge, “Aynı zamanda çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishale, kusmaya neden olabileceÄŸi için, mümkünse yemekten sonra çocuklara, meyve tatlıları, dondurma ve pudingler sunmak yardımcı olabilir. Sınırlı miktarda çikolata ve ÅŸekerleme tüketmelerine izin verin, tamamen yasaklamak çocuÄŸunuzun sizde habersiz tüketmesine neden olabilir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.