"Bu balık çupra ve levreğin tahtını sallayacak"
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde yürütülen bir proje çerçevesinde, kültüre alınıp yetiştirilen mercan balığının, çupra ve levrekten verimli olduğu belirlendi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde yürütülen bir proje çerçevesinde, kültüre alınıp yetiÅŸtirilen mercan balığının, aynı yöntemle ekonomiye kazandırılan çupra ve levrekten verimli olduÄŸu belirlendi. Projenin yürütücüsü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknoloji MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Musa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mercan balığını kültüre almak için öÄŸrencileriyle çalışma baÅŸlattığını söyledi. Marmara ve Ege denizleri ile Karadeniz'de yoÄŸun olarak bulunan yabani mercanı (pagellus acarne) kültüre aldıklarını belirten Bulut, "Öz sularımızda bulunan bir balığı kültüre almanın büyük bir avantaj saÄŸlayacağını düÅŸünüyoruz. O yüzden bu balığı tercih ettik" dedi. Bulut, yabani mercanın doÄŸal ortamdaki boylarının çok küçük, ağırlıklarının 50-60 gram olduÄŸu bilgisini verdi. Bu balığın ağırlığını 350-400 grama ulaÅŸtırdıklarını anlatan Bulut, "DoÄŸadakinden çok çok lezzetli olduÄŸunu, bazı testlerle tespit ettik" ifadesini kullandı. DoÄŸada mercan türlerinin daha çok yaÄŸsız besinlerle beslendiÄŸi aktaran Bulut, kullandıkları yemlerin ise balığı yaÄŸlandırıp lezzetini artırmaya yönelik olduÄŸunu bildirdi. Bulut, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Bu balık, yerli bir türümüz olmasından dolayı sularımızda yaz-kış, bahar aylarında, kısacası yılın her dönemi düzenli ÅŸekilde yemlenebiliyor. Dolayısıyla çupra, levrek ve alabalığa göre yılın belli periyotlarında az yem alma gibi bir durum söz konusu olmuyor. Bu balık, yılın 12 ayında büyümesini sürdürüyor. Bu baÄŸlamda özellikle yetiÅŸtiricilik sektöründe bu balığın kısa sürede pazara sunulması, daha az yem kullanılarak maliyetinin aÅŸağıya çekilmesi durumu söz konusu olacaktır. Bu balık, sularımızda olması, kısa sürede pazar boyuna ulaÅŸması, su toleranslarına uyum göstermesi bakımından kültür çuprası ve levreÄŸinin tahtını sallayacaktır." Mercanın, bilinen bir tür, lezzetli ve ekonomik getirisinin yüksekliÄŸine deÄŸinen Bulut, adaptasyonunun kolaylığından, diÄŸer balıklarla kıyaslandığında firma ve iÅŸletmeler için kültüre alınmasının kolay ve verimli olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.