"Bu coğrafyada kaderimiz de kederimiz de ortaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu coğrafyada kaderimiz de kederimiz de ortaktır. Bu topraklarda mazimiz de istikbalimiz de müşterektir. Oralarda yaşayan kardeşlerimizin başına gelenlerin yarın bizlerin de başına gelmeyeceğinin de garantisi yoktur" dedi
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Bahreyn'e gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret kapsamında Four Seasons Otel'de Uluslararası Barış Enstitüsü OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenlenen konferansta katılımcılara hitap etti.
Türkiye olarak Bahreyn’le iliÅŸkilere özel bir önem verdiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Bahreyn’in güvenlik huzur ve istikrarını kendi güven ve istikrarımızdan ayrı görmüyoruz. Terörle mücadelesinde Bahreyn’in yanında olduÄŸumuzu ve olacağımızı bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum. Zira Bahreyn baÅŸta 15 Temmuz darbe giriÅŸimi olmak üzere son dönemde Türkiye’nin terör örgütlerine karşı verdiÄŸi mücadelenin en büyük destekçisi olmuÅŸtur.” diye konuÅŸtu.
Türkiye’nin de Bahreyn’i her alanda ve her konuda desteklemeye devam edeceÄŸini vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bu desteÄŸimizi savunma sanayi, askeri iÅŸ birliÄŸi, ticaret, yatırımlar saÄŸlık ve bölgesel ortaklıklarla perçinlemeyi sürdüreceÄŸiz.” dedi.
"Müslümanlar Suriye’de Irak’ta Libya’da Yemen’de kendi kendilerini tüketiyor"ErdoÄŸan, kritik bir döneme tekabül eden bu ziyaretinin Bahreyn’le dayanışma baÄŸlamında önemine iÅŸaret ederek, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:
“Küresel bir dönüÅŸüm sürecinde, dünyanın en sıkıntılı bölgesinde, acıların ve umutların kol kola yürüdüÄŸü bir coÄŸrafyada hep birlikte yaşıyoruz. Ne bizim ne de sizlerin baÅŸka bir vatanları olmadığına göre bu coÄŸrafyada yaÅŸamayı sürdüreceÄŸiz. Öyleyse hep birlikte bölgemizdeki sorunların çözümü, huzurun, refahın, kardeÅŸliÄŸin, istikrarın güçlenmesi için neler yapabileceÄŸimiz noktasında oturup konuÅŸmalıyız. Artık kuru sözlerle, hamasetle, taktik manevralarla geçiÅŸtiremeyeceÄŸimiz zor ve kritik tercihlerde bulunmak durumunda olduÄŸumuz bir süreçteyiz. Adeta bir ateÅŸ çemberiyle kuÅŸatılan Ä°slam coÄŸrafyası gerçekten çok sancılı günler yaşıyor, ağır bir imtihandan geçiyor.
Yüzyıllardır barışın adresi olan bu coÄŸrafya maalesef günümüzde acıyla, terörle, gerilimle, yıkımla, bombalarla anılıyor. 6 yıldır Suriye’de çocuklar gökyüzüne baktıklarında gökyüzünün maviliÄŸini deÄŸil ölüm saçan uçakları, hayallerini ve bedenlerini parçalayan varil bombalarını görüyor. Binlerce yıllık Ä°slam medeniyetine ev sahipliÄŸi yapmış mimarisi, kütüphaneleri, camileri, türbeleri, ilim, hikmet ve irfanın merkezi olmuÅŸ bu topraklar ateÅŸ, kan ve gözyaşıyla yeniden dizayn ediliyor. Etnik kimlik, dil, kabile, renk ve mezhep temelinde birbirlerine yabancılaÅŸtırılan Müslümanlar Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Yemen’de ve daha pek çok yerde kendi kendilerini tüketiyor. Arap ve Ä°slam medeniyetinin göz bebeÄŸi ÅŸehirlerin terör örgütlerinin, yabancı güçlerin vekalet ve yıpratma savaÅŸlarının sahası haline getiriliÅŸini hep birlikte takip ediyoruz. Ä°nsanlık vicdanının suskun kaldığı bu durum karşısında muktedirler ellerini ovuÅŸturmakla, riyakarlar ise ne yazık ki timsah gözyaÅŸları dökmekle meÅŸguldür."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Tüm bölgenin, tüm Ä°slam aleminin, hatta insanlığın geleceÄŸi için birlik olma, birlikte hareket etme zamanı çoktan gelmiÅŸtir. KomÅŸuları zillet içinde yaÅŸarken, aynı dili konuÅŸtuÄŸu, aynı kıbleye yöneldiÄŸi kardeÅŸleri zulüm görürken, hiçbir ülke, hiçbir toplum sadece kendi konforunu, sadece kendi geleceÄŸini düÅŸünemez. Zira bu coÄŸrafyada kaderimiz de kederimiz de ortaktır. Bu topraklarda mazimiz de istikbalimiz de müÅŸterektir. Bugün Suriye’nin, Irak’ın, Libya’nın oralarda yaÅŸayan kardeÅŸlerimizin başına gelenlerin yarın bizlerin de başına gelmeyeceÄŸinin garantisi yoktur. Bu sebeple daha sonra deÄŸil hemen harekete geçmemiz gerekiyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Fırat Kalkanı HarekatıCumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriye'nin siyasi birliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸü korunarak, tüm dini, mezhepsel, etnik unsurların içinde yer aldığı, meÅŸruiyet zemini güçlü bir siyasi geçiÅŸ sürecinin hayata geçirilmesinin ÅŸart olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:
"Bu doÄŸrultuda Türkiye tüm uluslararası platformlarda baÅŸlattığı aktif diyaloÄŸu ve giriÅŸimleri sürdürecektir. Bunun yanında Türkiye olarak terörle mücadele hususunda da üzerimize düÅŸenleri yapıyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütü DEAÅž'ı ve PYD'nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaÅŸtırdık. Ä°lk etapta Cerablus'tan baÅŸlattık ve Cerablus'u DEAÅž'tan temizledik. Hemen arkasından El Rai'ye girdik, El Rai'yi bu noktada DEAÅž'tan temizledik ve ardından Dabık'a indik, Dabık'ı temizledik. Åžimdi El Bab'da. Orayı da inÅŸallah DEAÅž'tan temizlemek suretiyle, bizim attığımız adım bir hedefe kilitlenmiÅŸtir. Ondan sonra doÄŸuya yönelerek Münbiç ve Rakka'da eÄŸer Koalisyon Güçleri ile müÅŸterek adımı atarsak, bu müÅŸterek adımla birlikte de oradaki belirli bir hedef ki o da terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir. Terörden arındırılmış bu güvenli bölgeye özellikle ağırlıklı olarak Arap kardeÅŸlerimiz, Türkmenler yerleÅŸme imkanını bulacaktır."
"3 bini aÅŸkın terörist etkisiz hale getirildi"Daha birkaç ay önce teröristlerin cirit attığı 2 bin kilometrekarelik alanın "güven ve umut" alanı haline geldiÄŸine dikkati çeken ErdoÄŸan, "Ama yeterli deÄŸil. Hedefimiz burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış, güvenli bölge haline getirmektir. Burada ciddi sıkıntı var. Bu çalışma ÅŸu anda devam ediyor. Åžehitlerimiz var, Özgür Suriye Ordusu'nun ÅŸehitleri var ama ÅŸu anda 3 bini aÅŸkın DEAÅž'tan, etkisiz hale getirilen terörist var. Burada kararlıyız." ifadesini kullandı.
Recep Tayyip ErdoÄŸan, DEAÅž'ın, Ä°slam'la yakından uzaktan alakasının olmadığının altını çizerek, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:
"DEAÅž, bir terör örgütüdür, çünkü bizim dinimiz bir barış dinidir. Ne yazık ki DEAÅž, sürekli olarak terör estirmiÅŸtir, savunmasız insanları acımasız bir ÅŸekilde öldürmüÅŸtür. Bu insanlar, hiçbir zaman Müslüman olamaz. Biz, ÅŸu anda DEAÅž tarafından devamlı tehditteyiz. Gaziantep'te bir düÄŸün merasiminde çoluk çocuk, genç yaÅŸlı demeden 56 vatandaşımızı bunlar ne yazık ki bir canlı bomba ile öldürmüÅŸlerdir. Biz o ana kadar hep sabrettik ama o andan itibaren 'Artık bitmiÅŸtir.' dedik ve onun üzerine Cerablus'a girdik ve DEAÅž'ı oradan da defettik. DEAÅž, Müslümanların yüz karasıdır ve tüm dünyada Müslümanlar bunlardan dolayı karalanmaktadır. Biz, bunu hak etmedik. Çünkü bizler bir barış dininin mensupları olarak asırlar boyu Sevgili Peygamberimizden bu yana biz hep güvenin temsilcisi olduk."
"Ä°slam, radikalliÄŸi kabul etmez""Sevgili Peygamberimiz Medine ÅŸehir devletini kurarken, tüm Müslüman olmayanların seçmesi, o zamanki devletin başına getirmelerinin en önemli özelliÄŸi neydi? Sevgili peygamberimizin Muhammedül emin olmasıydı." diyen ErdoÄŸan, Hazreti Muhammed'in emin ve güvenilir olduÄŸunu, bundan kimsenin endiÅŸe duymadığını belirtti.
Erdoğan, şunları ifade etti:
"Ama ÅŸimdi bunlar bizim yüz karamız olmuÅŸtur ve bunlar teröristtir. Kimse, ÅŸu anda dünyanın bazı yerlerinde terörle Ä°slam'ı yan yana getirenler var, buradan yine sesleniyorum, kimse terörle Ä°slam'ı yan yana getirmesin. Radikalizmle Ä°slam'ı da kimse yan yana getirmesin. Çünkü Ä°slam, radikalliÄŸi kabul etmez. Ä°ÅŸlerin en hayırlısı orta olanıdır, Ä°slam bunu emreder. Aşırılıklarda asla fayda yoktur. Böyle yürüdük, böyle yürüyoruz, böyle yürüyeceÄŸiz. Böyle yürürsek baÅŸarıyı yakalarız."
"Katil Esed 1 milyona yakın insanı öldürmüÅŸtür"Bu göç sırasında birçok mültecinin hedeflerine ulaÅŸmadan hayatını kaybettiÄŸine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:
"Biz Aylan bebekleri Batı'nın dergilerinde gördüÄŸümüz zaman mı ah vah edeceÄŸiz veya Ümran Bebekleri Batı'nın dergilerinin kapaklarında gördüÄŸümüz zaman mı ah vah edeceÄŸiz. Bunlar olmadan bizim tedbirimizi almamız lazım. Açık söylüyorum. Suriye'de herkes 600 bin falan diyor ama hayır Suriye'de bugüne kadar katil Esed 1 milyona yakın insanı öldürmüÅŸtür. Uçaklarla öldürmüÅŸtür, varil bombalarıyla öldürmüÅŸtür, tanklarla öldürmüÅŸtür. Hala da acımasız bir ÅŸekilde öldürmeye devam etmektedir. Peki biz bunlara sabırla bakabilir miyiz? Zulme rıza zulümdür. Orada bir zulüm var ve biz bu zulme sessiz kalamayız. Ya buna elimizle müdahale edeceÄŸiz, ya dilimizle müdahale edeceÄŸiz, bu da yetmiyorsa kalbimizle buÄŸzedeceÄŸiz. Ama bakıyorum ki Ä°slam dünyasında ne yazık ki bu hassasiyet birçok yerde yok. Ben bu hassasiyete davet ediyorum. Åžu anda 2 milyon 800 bin mülteci bizde. Çadırlarda, konteyner kentlerde, ülkemizin deÄŸiÅŸik vilayetlerinde ÅŸuanda yaşıyorlar. 300 bin de Iraklı mülteci ÅŸu anda Türkiye'de çadırlarda, konteyner kentlerde, ÅŸehirlerde. Bizim ÅŸu ana kadar sivil toplum kuruluÅŸlarıyla birlikte yaptığımız harcama 25 milyar dolar. Avrupa BirliÄŸi'nin verdiÄŸi sözle 2016 Temmuz başında bize 3 milyar avro ödeyecekti. Geldi mi bu para, hayır gelmedi. Peki ÅŸu ana kadar ne geldi, 725 milyon dolar geldi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Konseyi üzerinden ne geldi. O da yaklaşık 520 milyon dolar geldi. Åžu anda Türkiye olarak biz tabii ki böyle devasa bir bütçeyi karşılamakta zorlanıyoruz ama durmayacağız. Biz kapımızı Batının bu mültecilere kapadığı gibi kapatmayacağız. Öyle veya böyle alacağız."
Ä°srail'in yeni yerleÅŸim yerleri kararıErdoÄŸan, "Bizim ilk kıblemiz olan Kudüs'te sadece Müslümanların deÄŸil, tüm uluslararası camianın huzurunu bozacak, vicdanını yaralayacak, teamülleri deÄŸiÅŸtirecek uygulamalara karşı herkesin duyarlı olması ÅŸarttır. Bu tür adımların gerilimi tırmandırmaktan baÅŸka bir faydası da olmayacaktır. BM Güvenlik Konseyi'nin 2 bin 334 sayılı kararına raÄŸmen Ä°srail'in DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'da yeni yerleÅŸim yerleri inÅŸa etme kararı ise tam bir provokasyondur. Uluslararası hukuk ve insan hakları hiçe sayılarak Filistin'e uygulanan ablukayla, yasa dışı yerleÅŸimlerin sona erdirilmesi, OrtadoÄŸu'da kalıcı barışın ve istikrarın ön ÅŸartıdır." diye konuÅŸtu.
Libya konusuErdoÄŸan "Huzur, barış, istikrar ve güven içinde yaÅŸayan bir OrtadoÄŸu arzu ediyorsak, Libya'daki geliÅŸmeleri de yakından takip etmemiz gerekiyor. Kadim tarihi iliÅŸkilere ve güçlü akrabalık baÄŸlarına sahip olduÄŸumuz Libya'nın içerisinde bulunduÄŸu duruma kayıtsız kalmamız mümkün deÄŸil. 2015 yılında imzalanan Libya Siyasi AnlaÅŸması, ülkede yeni bir sayfa açılması için önemli bir fırsattır." dedi.
"Terörizmle mücadelede kalıcı baÅŸarı müÅŸterek çabalarla saÄŸlanabilir"CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Bölgemizde hangi ülkeye baksak, maalesef hangi meseleyi ele alsak, karşımıza terör konusu çıkıyor. Terörizmle mücadelede, kalıcı baÅŸarı ancak uluslararası düzeyde müÅŸterek ve samimi çabalarla saÄŸlanabilir. Bu amaçla, BirleÅŸmiÅŸ Milletler çerçevesi baÅŸta olmak üzere bugüne kadar geliÅŸtirilmiÅŸ olan hukuki çerçeve elbette önemlidir ama yeterli deÄŸildir." dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.