Bu helvayı yiyen üşümüyor!
Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan içinde meyan kökü, limon tuzu, ceviz ve şeker bulunan "cevizli helva" sağlık açısından büyük önem taşımasının yanı sıra vücudu sıcak tutması sebebi ile kış aylarında vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Ordu’nun belli bölgelerinde üretimi yapılan cevizli helva Ordu’nun yöresel lezzetlerinin başında geliyor. Patent çalışmaları ile Ordu’ya özgü bir ürün olma yolunda tescil bekleyen cevizli helvaya kış aylarında raÄŸbet oldukça artıyor. Ä°çerisinde bulunan meyan kökü ve ceviz saÄŸlık açısından önem arz ederken, sıcak tutması sebebi ile de kış aylarında kullanımı diÄŸer aylara göre iki katına çıkıyor. SaÄŸlık açısından önemli ürünleri içerisinde barındırması açısından uzmanlar tarafından da önerilen gıdaların başında cevizli helva yer alıyor. Ordu’da satışı yapılan cevizli helva tezgahlarının önünde ise vatandaÅŸlar kuyruk oluÅŸturuyor.
“Yurt dışından müÅŸterilerimiz var”Ordu’nun Altınordu ilçesinde cevizli helva üretimi yaparak helvayı müÅŸteriyle buluÅŸturan Hacı Gürdal, yapım aÅŸamasının uzun sürdüÄŸü cevizli helvanın kış aylarında müÅŸteriler tarafından oldukça fazla tüketildiÄŸini söyledi. Yaklaşık 42 yıl önce babasından öÄŸrenerek baÅŸladığı cevizli helva üretimini devam ettirdiÄŸini, sıcak tutması sebebi ile de kış aylarında satışların arttığını dile getiren Gürdal, “Cevizli helvanın yapımı 2 saat sürüyor. Yapılan helva bir gün sonra satışa sunuluyor. Cevizli helvayı kapalı alanda satmak zordur, o yüzden dışarıda sokak baÅŸlarında satmak mümkün. Ä°çindekiler sebebi ile kışın oldukça sıcak tutuyor. Kış aylarında tüketimi daha çok artıyor. Eskiden ekmeÄŸin içine koyup yiyenler bile vardı. Åžuan bizim müÅŸterilerimizin büyük çoÄŸunluÄŸunu yurt dışındakiler oluÅŸturuyor“ dedi.
Faydaları saymakla bitmiyorCevizli helvanın içerisinde bulunan ürünleri deÄŸerlendiren, ceviz ve meyan kökünün saÄŸlık açısından önemli olduÄŸunun altını çizen Ordu Üniversitesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Aile HekimliÄŸi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Doç Dr. Özgür Enginyurt, bu iki ürünün bir arada bulunduÄŸu baÅŸka bir gıdanın olmadığını belirtti. Ä°çerisinde bulundurduÄŸu ürünler sebebi ile cevizli helvanın saÄŸlık açısından önem taşıdığını dile getiren Enginyurt, “Cevizli helva yıllardır Ordu’nun bir klasiÄŸi haline geldi. Ä°çinde ÅŸeker, meyan kökü ve bol miktarda ceviz var. Bu açıdan faydalarına bakacak olursak, insanı tok tutar, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir. B ve E vitamini yönünden çok zengin bu sebeple karaciÄŸer dostudur. Bunun yanında meyan kökünün astıma iyi geldiÄŸi vücut direncini arttırdığı biliniyor. Enfeksiyon hastalıklarında da meyan kökü önerilen bir ürün olarak göze çarpıyor. Ceviz ise protein yönünden çok zengin, bu nedenle kalp damar hastalıklarında cevizi önerdiÄŸimiz için bu helvada ceviz ve meyan kökü ağırlıklı yapıldığı için hem cevizin hem meyan kökünün faydalarını aynı yiyecek içerisinde bulmak mümkün. Emziren bayanlara ve sporculara önerilebilecek bir üründür” diye konuÅŸtu.
“Kış aylarında vücudu sıcak tutuyor”Cevizli helvanın protein yönünden zengin bir ürün olduÄŸunu ve bu sebeple insan vücudunu sıcak tuttuÄŸunu aktaran Enginyurt, “Cevizli helva gerek protein yönünden gerekse ceviz ve ÅŸeker yönünden çok zengin. Bu sebeple kış aylarında vücudu sıcak tutar ve çok rahatlıkla vücudun tüm enerjisini bu helvadan alabilmek mümkündür. Dikkat edilmesi gereken tek husus ise ÅŸeker hastalarının dikkatli olmasıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Cevizli helvayı yiyen memnun kalıyorOrdu’da birçok sokakta satıcısına rastlamanın mümkün olduÄŸu cevizli helva yiyenlerin de beÄŸenisini kazanıyor. Gerek kilo iÅŸi gerekse ayaküstü yemek için cevizli helva alan müÅŸteriler sıcak tutması sebebi ile kış aylarında cevizli helva yemeye önem gösterdiklerini belirtiyorlar.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.