Hadim ilçesinde, mikroklima iklimi dolayısıyla sadece bir mahallede yetiÅŸen "gök üzüm", Türkiye'de baÅŸka yerde üretilmiyor. Gök üzüm, gölgede kurutularak tüketiciye sunuluyor. Torosların dik yamaçlarındaki AladaÄŸ bölgesinde bin 500 dekar alanda üretilen gök üzüm, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yılda yaklaşık bin ton üretilen üzüm, güneÅŸ görmeden kurutulduÄŸu için doÄŸal rengini koruması ve farklı aroması nedeniyle ilgi görüyor. BaÄŸ bozumu sonrası gök üzümün uzun süren kurutma hikayesi baÅŸlıyor. Sonbaharda toplanan üzümler, evlerin tavan arasında tellere salkımlar halinde asılarak kurumaları bekleniyor. Gölgede uzun süre bekleyen üzümler, daha sonra iÅŸlenmeye hazır hale geliyor. Kuruyan üzümler, kış günlerinde ev halkı tarafından salkımlarından ayrılıyor. Hadim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Ä°ÅŸcan, yaptığı açıklamada, AladaÄŸ bölgesinin 13 köyünde baÄŸcılık yapıldığını belirtti. Gök üzümün Türkiye'de sadece YaÄŸcılar Mahallesi'nde üretildiÄŸine dikkati çeken Ä°ÅŸcan, ÅŸöyle devam etti: "Bölgede çok az keçemen üzümü üretimi de var. Üretilen gök üzüm daha çok, kurutulmuÅŸ olarak tüketiciye sunuluyor. Bin ton yaÅŸ gök üzümden yaklaşık 200 ton kuru üzüm elde ediliyor. Gök üzümün aroması, bölgede rakımın yüksekliÄŸi ve güneÅŸin getirdiÄŸi avantaj nedeniyle çok farklıdır. Gölgede kurutulduÄŸu için rengini koruyan gök üzüm, yüksek fiyatlardan alıcı buluyor." Bölge ikliminin genel iklim özelliklerinden ayrıldığını ifade eden Ä°ÅŸcan, "Ä°lçemizin AladaÄŸ bölgesi mikroklima iklime sahip. Rakım 650'den baÅŸlayıp 2 bin metreye kadar çıkıyor. Bu özelliÄŸi nedeniyle iklimi farklılık gösteriyor. Ä°lçemizde toplam 39 bin dekar baÄŸ alanı var" dedi. - "DeÄŸerini bulmuÅŸ bir ürün deÄŸil" YaÄŸcılar'da gök üzüm yetiÅŸtiren Ramazan YiÄŸit ise üzüm üretiminin çok zahmetli bir iÅŸ olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Keçemen üzümü üretimi yapsak da asıl üretim gök üzümde. Mahallemizdeki 100 hanenin yaklaşık 90'ı üzüm üretimi yapıyor. Gök üzüm az miktarda üretilebildiÄŸi için getirdiÄŸi gelir de kısıtlı. Çok deÄŸerli olan bu üzümü kuru yemiÅŸ olarak deÄŸerlendiriyoruz. Ancak yeterince tanıtımı yapılamadı. DeÄŸerini bulmuÅŸ bir ürün deÄŸil" diye konuÅŸtu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.