Bunları yaparken bir kez daha düşünün
Diyanetten yapılan, sigara içmenin kul hakkına girdiği ve sigaradan etkilenen insanlardan helallik alınması gerektiği açıklamasını değerlendiren Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, yalnızca sigaranın değil günlük hayatta sürekli yaptığımız eylemlerinde kul hakkı olabileceği uyarısında bulundu
GeçtiÄŸimiz günlerde Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Canbulat, sigara içmenin kul hakkına girdiÄŸini ve sigaradan etkilenen insanlardan helallik alınması gerektiÄŸini söylemiÅŸti. Canbulat’ın açıklamalarını deÄŸerlendiren Ä°l Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, sigara içmenin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla yaptığımız bazı eylemlerinde kul hakkına girebileceÄŸini söyledi. Öncelikle kul hakkının önemine dikkat çeken Küçük, insanların gündelik hayatında sıradan olarak yaptıkları sigara içmek, basit trafik kuralı ihlali, aşırı gürültü çıkarmak, sıra bekleyenlerin önüne geçmek gibi eylemlerin diÄŸer insanları rahatsız etmesi, hakkına gasp edilmesi halinde kul hakkı olabileceÄŸini ifade etti. Kul hakkının tarifini yapan Küçük, “KiÅŸinin kendi dışındaki baÅŸka insanların doÄŸal yaÅŸam haklarına müdahale etme, engelleme, haklarını elinden alma yani normal yaÅŸamına her türlü müdahale kul hakkı sayılır. Bu trafikte de var, sigarada da var. Yerken, içerken, gezerken, dolaşırken yani hayatın her alanında birisinin normal hayatına müdahaleniz varsa orada kul hakkı vardır” dedi.
KUL HAKKI BAÄžIÅžLANMAZ
Kul hakkının Ä°slam açısından önemine vurgu yapan Dr. Hamza Küçük, “dini metinlerimiz yer yüzünün 2 büyük affedilmeyen günahından bahsederler. Birisi Allah’a ÅŸirk koÅŸmak, ortak tanımak. Ä°kincisi de kul hakkıdır derler. Peygamberimiz ailenin, çocuklarının, eÅŸinin, anne babanın sende hakkı vardır, her hak sahibine hakkını ver’ hadisinden hareketle ve bu konudaki ağır vurgulardan dolayı kiÅŸi dünyadayken karşılıklı olarak hak tedahülü olan kiÅŸilerle helalleÅŸmeden ölürse diyor bununda Allah tarafından affı yoktur deniliyor. Bu ne demek; mesela dünyadayken günah iÅŸlediniz, zina ettiniz, içki içtiniz, hırsızlık yaptınız öldünüz. Allah dilerse bu günahların hepsini silebilir, bunun ihtimal dahilinde olduÄŸunu söylüyor. Bağışlayabilir de bağışlamayabilir de. Ama kul hakkı için böyle bir ÅŸey yok. Kul hakkı için dünyadayken kiÅŸinin kendisiyle anlaÅŸacaksınız. EÄŸer kiÅŸinin kendisiyle anlaÅŸamazsanız, helallik alamazsanız kiÅŸiden öldükten sonra bu yine rivayetlerden gelen ifadelere göre kiÅŸinin amelleriyle yine kiÅŸinin kendi tarafından ödenir. Yani kul hakkı Allah tarafından doÄŸrudan doÄŸruya bağışlanmaz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
DEĞERLER EĞİTİMİ
Günümüzde insanların kul hakkını yeterli derecede ciddiye almadığını söyleyen Küçük, “Burada vatandaşımız kul hakkından çok kanunları öncelik alıyor. Aslında insanların hayatında dini deÄŸerleri öncelemesi lazım. Tabi ki kanunlara da saygılı olmalıdır ama biz görüyoruz ki dünyada kanunlar dini deÄŸerlerden daha önce tutuluyor. Buda insanların deÄŸerler eÄŸitimine ne kadar ihtiyacı olduÄŸunun bir baÅŸka göstergesi. EÄŸitilmemiz lazım o konuda. Yani kapalı alanda sigara içmeyi kanun yasakladığı için içmiyorlar. Serbest bırakılsa yine içilecek. Orada kul hakkının var olduÄŸu düÅŸünülse de içilecek” ifadelerini kullandı. (Mehmet ÇALIÅžKAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.