ÇALIŞMAYA DEVAM
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın(YKS) çok büyük değişikler içerdiğini ifade eden Yalçın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, değişiklikleri ve öğrencilerin çalışmaya devam etmesi gerekliliğini anlattı
Türkiye en çok konuÅŸtuÄŸu ve lise son sınıf öÄŸrencilerinin merakla beklediÄŸi YKS ile ilgili zaman zaman deÄŸiÅŸiklikler oluyor ve yetkililer konuyla ilgili açıklamalar yapıyor. Lise son sınıf öÄŸrencilerinin ise YKS ile ilgili kafaları karışmış durumda. Konya Postası okurları için deÄŸiÅŸen sınav sisteminin son durumunu Yalçın EÄŸitim Kurumları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Yalçın ile konuÅŸtu. Yalçın, YKS’nin yalın bir sistem olduÄŸunu söyledi ve neler öÄŸrencilere neler getirdiÄŸini anlattı.
15 DAKÄ°KA KURALI KALDIRILDI
YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’nda(YKS) çok büyük deÄŸiÅŸikliklerin bulunduÄŸunu söyleyen Yalçın EÄŸitim Kurumları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Yalçın, en önemli deÄŸiÅŸikliÄŸin birinci sınav olan ve herkesin girmek zorunda olduÄŸunu sınavdan alınacak puanın 2 yıl geçerli olacağını söyledi. Bu durumun öÄŸrencilere rahatlık saÄŸladığını dile getiren Yalçın, YKS’nin sabah oturumunun 23 Haziran’da gerçekleÅŸeceÄŸini söyledi. Yalçın, “Sınav saat 10.00’da baÅŸlayacak. Buraya dikkat etmek gerekirse sınav saati daha öncesinden 09.45’di ve 15 dakika kuralı kaldırıldı. Bu güzel bir geliÅŸme ve geçen yıl bu durumun çok büyük maÄŸduriyetini yaÅŸamıştı öÄŸrencilerimiz. Sınav saat 10.00’da baÅŸlayacak ve ortalama 100 dakika sürecek. 80 soru var, 40 tanesi Türkçe 40 tanesi ise matematik olacak. Zaten bu sabah oturumu geçmiÅŸ yılların YGS sınavına denk geliyor. Bu sınavdan 180 ve üzeri alan öÄŸrenciler 4 yıllık fakülteleri tercih etme hakkı elde ediyor. 200 puanın üzerinde alanlar ise puanlarını iki yıl kullanabilecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ÖÄŸleden sonraki oturumda 4 ana bilimde sorunların geleceÄŸini dile getiren Mehmet Yalçın, “Türkçe’de 24, coÄŸrafyada 6 ve tarihten 10 soru var. Fen bilimlerinde 40 soru var, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu olacak. Matematikte yine aynı ÅŸekilde 40 soru olacak. Sosyal bilimlerde ise tarih coÄŸrafya felsefe ve din kültürü olmak üzere 40 soruluk bir sınav olacak. EÄŸer bir öÄŸrenci eÅŸit ağırlık öÄŸrencisi ise öÄŸleden sonraki oturumda 40 tane edebiyat-tarih-coÄŸrafya testini ve 40 matematik testini çözmesi yeterlidir. Bu öÄŸrenci ‘Fen puanımda hesaplansın’ istiyorum derse fen bilimlerini de çözmek zorunda. Ancak eÅŸit ağırlık öÄŸrencisinin ekstradan fen bilimlerinden çözdüÄŸü sorunlar kendi puan türüne ek puan olarak gelmeyecek” dedi. ÖÄŸleden sonraki oturumda 160 sorunun bulunduÄŸunu kaydeden Yalçın, sınav süresinin 180-200 dakika olarak belirlenmesi beklendiÄŸini ancak YÖK’ün bu konuda herhangi bir açıklama yapmadığını söyledi.
BRANÅžLARIN ÇARPANLARI EŞİTLENDÄ°
DeÄŸiÅŸen sistemle sınavın yalınlaÅŸtığını ifade eden Mehmet Yalçın, daha önceden 18 ayrı puan türüyle öÄŸrencilerin üniversitelere yerleÅŸtiÄŸini hatırlattı. Bu yıl 4 puan türüyle üniversiteye yerleÅŸim olacağını belirten Yalçın, “ÖÄŸrenci bu sistemde kendi sıralamasının ne olduÄŸunu görebilecek. Peki eksi olan kısım ne? Geçen yıllarda bir öÄŸrenci tıp fakültesini kazanmak istiyorsa biyolojinin çarpanı ile fizik bölümünün çarpanı aynı deÄŸildi. Hangi bilimden alıyorsa onun etkisi fazlaydı. Bu sistemde bütün branÅŸların çarpanları aynı oldu” dedi. Sınavın daha az soruda daha fazla kapsadığını anlatan Yalçın, sınavın geçerliliÄŸinin az soru üzerinde deneneceÄŸini söyledi. Yalçın, “ÖrneÄŸin bir sayısal öÄŸrencisi sınavda toplam 14 tane fizik sorusu çözmüÅŸ olacak. 4 yıl boyunca fiziÄŸi toplam 14 soru üzerinde ÖSYM deÄŸerlendirecek. Bu demektir ki 1 soru 3-4 konuyu içerebilir. ÖÄŸrencinin herhangi bir konudan eksik olması sıkıntıya sebep olacak. Düne kadar eÅŸit ağırlık öÄŸrencileri 1 tane tarih sorusu çözmeden Kamu Yönetimi, Uluslararası Ä°liÅŸkiler gibi bölümlere yerleÅŸebilirken sivil toplum kuruluÅŸlarının talepleri doÄŸrultusunda YÖK sınav sistemini güncelledi ve sadece edebiyat-coÄŸrafyanın olduÄŸu yere 10 soruda tarih ekledi” diye konuÅŸtu. Tarih sorusu eklenmesi için edebiyat-coÄŸrafyanın soru sayısının azaltıldığını anlatan Yalçın, bir yanlışın baÅŸka bir yanlışla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Yalçın, “18 Ekim’de yapılan deÄŸiÅŸiklikle edebiyat-coÄŸrafyadan soru sayısı edebiyat ve coÄŸrafyadan azaltıldı ve tarihe verildi. tarihin olmaması kocaman bir yanlıştı ama ÅŸuanda tarih dersinden soru soracağız diye edebiyat ve coÄŸrafyayı kapatmış olduk” dedi.
“ÖÄžRENCÄ°LER ÇALIÅžMAYA DEVAM ETSÄ°NLER”
BranÅŸların soru sayıları ile deÄŸersizleÅŸtirildiÄŸini ifade eden Yalçın, bu durumun iyi birÅŸey olmadığını söyledi. Sınav sorunların az olması ve yalın olmasının olumlu olduÄŸunu belirten Mehmet Yalçın, “Bu sistemle öÄŸrenci üzerindeki sınav stresini azaltmış olduk. ÖÄŸrenci önceki sistemde 6 kez sınava giriyordu. Ayrıca geçen yıl hangi bölüm hangi puan türüyle almışsa bu yılda aynı puan türüyle devam edecek. Geçen yıl bir öÄŸrenci sözel bölümden hangi puan türüyle üniversiteye girmiÅŸse bu yılda aynı puan türüyle aynı bölüme girecek. ÖrneÄŸin hukuk fakültesi geçen yıl eÅŸit ağırlık bölümündeydi bu yılda eÅŸit ağırlık bölümünden alım yapacak. Bu konuyla ilgili bir deÄŸiÅŸik yok” sözlerini kullandı. Sınavlarla ilgili sistemlerin zaman zaman deÄŸiÅŸebileceÄŸine dikkati çeken Mehmet Yalçın, deÄŸiÅŸmeyen tek gerçeÄŸin öÄŸrencinin çalışması gerçeÄŸi olduÄŸunu kaydetti. Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı’nın(ÖSYM) soruları hazırlarken lise müfredatına sadık kaldığını hatırlatan Yalçın, “Sınavın adının veya soru sayısının çok önemi yoktur. Yapılması gereken ÅŸey öÄŸrencilerin hiçbir ÅŸey yokmuÅŸ gibi çalışmaya devam etmeleridir. Sistem deÄŸiÅŸir ancak müfredat sabit kalır. Aile ve öÄŸrencilerin tedirgin olmasına gerek yok. Bu ülkede bir sınav gerçeÄŸi var ve hepimiz bu sınav gerçeÄŸine uymak zorundayız” dedi. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.