Cern Tanıtım Toplantısı Kto Karatay Üniversitesi'nde Yapıldı
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN)’deki çalışmalar, alım ve ihaleler ile TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi hakkında tanıtım ve bilgilendirmenin yapıldığı “Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü Tanıtım ve Bilgilendirme” toplantısı Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde gerçekleşti.
KTO, Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, KTO Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, KSO Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler, akademisyenler, iş adamları ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Bayram Sade “Üniversitemiz yapılan antlaşma ile CERN ALICE Deneyi’ne tam üye oldu. KTO Karatay Üniversitesi CERN ALICE Deneyi’ne tam üye ilk ve tek Türk üniversitedir. 550 milyon Euro değerinde harcamanın yapılacağı bu deneyler yeni bir pazarlama ağı da yaratmış oldu. İhalelerde koordinasyon sağlanması adına da TOBB İrtibat Ofisi kuruldu” dedi.
TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Hakan Kızıltoprak ise, “Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü ile İş Fırsatları ve İhale İlanları” konulu sunum yaptı. CERN’de ücretli olarak staj ve ders alma imkanı olduğunu belirten Kızıltoprak, eğitim masrafı ve benzeri tüm ücretlerin CERN tarafından karşılandığını, bu fırsatın kaçırılmamasını gerektiğini vurguladı.
CERN ALICE Deney Grubu Üyesi ve KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Nanoteknoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal, üniversite yönetimine desteklerinden ötürü teşekkür etti.
CERN ALICE Deneyi hakkında bilgi veren Uysal, “CERN ALICE deney grubuna oy birliğiyle kabul edilen KTO Karatay Üniversitesi ekibi, antimadde, Higgs Bozonu, Kuark-Gluon Plazması ve Büyük Patlama, karanlık madde ve karanlık enerji konularının aydınlanması için çaba sarf ediyor. ALICE Deneyi ’ne 37 ülkeden 151 enstitü çalışmaları ile katılıyor” ifadelerini kullandı.
Türk Hızlandırıcı Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Yavaş,
“Hızlandırıcı Teknolojileri-Sanayi İlişkisi, Dünyadan ve Türkiye’den Örnekler” konusunda sunum gerçekleştirdi. KTO Karatay Üniversitesi’ni böyle bir projede yer almasından ötürü tebrik eden Yavaş,
“Üniversitelerin bilim için bir bütçe ayırması ülkelerin gelişmişliği açısından önemli bir durum. Dünyada bilim ve teknolojinin gelişimi öncelikle temel bilimlerde üretilen bilgiye dayanmaktadır.
CERN’in birincil amacı, maddenin temel yapısını dolayısıyla parçacıkları ve onları bir arada tutan kuvvetleri araştırmaktır. CERN’de, elektron, proton gibi temel parçacık demetleri parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjilere çıkarılarak çarpıştırılmakta, ortaya çıkan yeni parçacıklar dedektörler aracılığı ile algılanmakta ve özellikleri analiz edilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Program, katılımcılara plaketlerinin takdim edilmesiyle son buldu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.