ÇİFTÇİ ALIM FİYATI BEKLİYOR
Konya’da arpa ve buğdayda hasat zamanı yaklaşırken üreticini gözü de buğday alım fiyatına çevrildi. Çiftçi, buğday alım fiyatı belirlenirken ekimin yapıldığı dönemdeki girdi fiyatları ve maliyetlerinin dikkate alınmasını istiyor
Buğday gibi stratejik ürünün ülke içinde üretilmesi, gıda güvenliği açısından bu trendin devamında açıklanan fiyatın büyük önemi olduğuna dikkati çeken yetkililer, mart ve nisan yağışları ile devam eden mayıs yağışlarının buğday rekoltesine olumlu etki yapacağı ve geçen yıl 20 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 21 milyon tona ulaşacağını öne sürdü. Yetkililer, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde buğday hemen her bölgemizde üretilmektedir. Nadaslı tarımdan, sulu tarıma, fazla yağış alan yerlerde yağışa dayalı koşullara kadar çok farklı sistemlerde tarımı yapılmaktadır. Bu da elde edilen verim ve kullanılan girdi ve miktarları üzerinden maliyette önemli değişimlere neden olmaktadır. Ülke genelinde buna göre maliyet ekmeklik kırmızı sert buğday için kilogram başına 6,5 TL ile 7,0 TL arasında değişmektedir. Buna yüzde 30-35 kâr ilave edilmesi beklenir. Böylece ekmeklik kırmızı sert buğdaya kilogram başına 9 ile 9,5 TL taban fiyat verilmesi, geçen yıl uygulamaya başlanan ürününü TMO’ya getiren üreticilere 1 TL pirim uygulamasına devam edilmesi beklentisi hakimdir”
“ÇİFTÇİ MEMNUN KALACAK”
Buğday alım fiyatının henüz belirlenemediğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, 2023 alım fiyatının olumlu olacağını düşündüklerini söyledi. Başkan Kırkgöz, çiftçinin dört gözle buğday alım fiyatının açıklanmasını beklediğini ifade ederek, piyasada oluşan beklentinin yaklaşık olarak 10 TL olduğunu söyledi. 10 TL’nin çiftçiyi mutlu edeceğini aktaran Başkan Kırkgöz, şu ifadelere yer verdi: “Gübre ve elektrik maliyetleri başta olmak üzere girdi maliyetlerinin bazılarında düşüşler oldu. Bu da çiftçiyi sevindirdi. Geçen sene buğday ve arpa fiyatları çiftçinin istediği gibiydi bu yüzden çiftçilerimiz bu yıl da buğdaya yöneldi. Buğday ekiliş alanlarının çokluğu ve bahar yağışlarının iyi olması rekoltemizde herhangi bir problemin olmadığını gösteriyor. Hasada kadarki yağışlarımız da bizim için çok önemli. Bazı bölgelerde dolu zararı var, inşallah bu bölgeler daha fazla dolu zararı yaşamaz. Şu ana kadar iklimsel bir problem olmazsa gidişatımız güzel, geçen seneki rekoltemizi yakalayacağız.” TMO’nun buğday alım fiyatını ortalama maliyet hesabına göre belirlediğini aktaran Kırkgöz, “TMO’nun çiftçiden mal alması çok önemli. Geçen sene serbest piyasada buğday ve arpanın çok fazla bir satışı olmadı. Ağırlıklı olarak TMO üzerinden satıldı. Bu yüzden fiyatlarda herhangi bir dalgalanma olmadı. Şu anda biz de TMO’nun fiyat açıklamasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“GEÇ KALINDI”
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise Konya’nın bazı bölgelerinde hasadın başladığını ifade ederek buğday alım fiyatlarının açıklanmasında geç kalındığını belirtti. Fiyatların hasattan sonra açıklanmasından memnun kalmadıklarını dile getiren Kavuneker, üretim planlamasına dikkati çekti. Kavuneker, “Çiftçi olarak ektiğim ürünü kaça satacağım, üründen kâr ya da zarar edeceğimi bilmem lazım. Çiftçinin ne ekeceği bakanlık tarafından belirlenmesi de bizim için önem taşıyor. Eğer üretim planlaması yapılırsa ne bu fiyatlara soğan ne patates yeriz. Ülke, kendi ihtiyacını karşılayacak düzeyde olursa hem çiftçi kazanır hem vatandaş pahalıya yemez. Üretim planlaması mutlaka uygulanmalı” diye konuşu. Şu anda Konya’da rekolte tahmini yapmanın zor olduğunu ifade eden Kavuneker, “Rekolte açıklaması yapanların hepsi masa başında oturuyor. Sahada büyük sıkıntı mevcut. Cüce hastalığı diye bir hastalıkla uğraşıyoruz, her ne kadar yağışlar çok dense de kuraklık, böcek ve sinek hastalıkları var. Sahada şu anda rekolteyi tahmin etmek çok zor. Önceki gün yağan yağmur Kadınhanı ve Ereğli bölgesinde sel baskınlarına neden oldu. Şimdiden rekolte tahmini yapmak çok güç” dedi. Buğday alım fiyatlarıyla ilgili de bilgiler veren Kavuneker, “Biz geçen sene buğdayı 7 buçuk TL’den verdik. Şimdi biz yüzde 35 zamma razıyız. Yani bu da 9 TL’lik bir buğday alış fiyatına denk geliyor. Verilen desteklerle beraber çiftçi bu rakama razı olur” açıklamasında bulundu. (Kübra KARABURÇ)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.