Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk televizyonuna konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Balkanlar'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulmasının özellikle yanındayız." dedi
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Arnavutluk'ta hafta sonunda yapılacak genel seçime iliÅŸkin, "YaklaÅŸan seçim, Arnavutluk'ta tabii yeni bir dönemin de baÅŸlangıcına vesile olacaktır. Ä°nanıyorum ki Arnavutluk halkı da kendi geleceÄŸini bu anlamda çok daha güçlü kılacak bir sürece imzasını atacaktır." dedi.
Arnavutluk'un Top Channel televizyon kanalına konuÅŸan ErdoÄŸan, Türkiye ile Arnavutluk iliÅŸkilerinin hemen hemen hiçbir ülke ile olmayan derinlikte olduÄŸunu söyledi.
ErdoÄŸan, "500 yılı bulan bizim bir birlikteliÄŸimiz var ve birlikteliÄŸimiz, o günden bugüne aynı kararlılığını koruyarak gelmiÅŸ." ifadesini kullandı.
"Seçim Arnavutluk'ta yeni bir dönemin de baÅŸlangıcına vesile olacaktır"Arnavutluk'un kendine özgü, farklı dini gruplarını bir arada barındıran bir ülke olduÄŸunu kaydeden ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bu konumuyla da tabii Arnavutluk'un farklı bir saygınlığı var. Yani Müslümanıyla, Hristiyanıyla hepsi bir arada ve bu zenginliÄŸi temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçlerde de Arnavutluk aynı ÅŸekilde devam ettirsin ve Arnavutluk'u bölme, parçalama gayreti içerisine girenler adeta orada duvara çarpsın. Çünkü Arnavutluk bu özellikleriyle, bu hassasiyetleriyle zengin bir ülke. Bu zenginliÄŸine kimseyi bence Arnavutluk'taki halk, yönetimler dokundurtmayacaktır diye düÅŸünüyorum. Kendilerine de bu noktada, özellikle ÅŸu anda Sayın BaÅŸbakan, deÄŸerli dostum Edi'ye (Rama) de baÅŸarılar diliyorum. Yeni seçilen Sayın CumhurbaÅŸkanına aynı ÅŸekilde baÅŸarılar diliyorum. Onların da kendi aralarındaki dayanışmasını doÄŸrusu çok çok önemsiyorum. Hele hele ÅŸimdi yaklaÅŸan seçim, Arnavutluk'ta tabii yeni bir dönemin de baÅŸlangıcına vesile olacaktır. Ä°nanıyorum ki Arnavutluk halkı da kendi geleceÄŸini bu anlamda çok daha güçlü kılacak bir sürece imzasını atacaktır."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Arnavutluk'ta yeni seçilen cumhurbaÅŸkanı ile mevcut baÅŸbakan arasındaki olası tartışmaların kendisini üzeceÄŸini anlattı.
Arnavutluk'ta hep baÅŸbakan ile cumhurbaÅŸkanlığı birlikteliÄŸini bundan sonraki süreçte çok daha güçlü bir birliktelik olarak görmek istediklerini vurgulayan ErdoÄŸan, "Zira cumhurbaÅŸkanı-baÅŸbakan arasındaki bu tür ayrılıklar ülkeye bir ÅŸey kazandırmaz, tam aksine kaybettirir. Kaldı ki bu süreçte de ben inanıyorum bu telafi edilecektir ve yeni seçimlerle beraber de bu dayanışma ruhu, bu birliktelik inÅŸallah Arnavutluk'a çok büyük güç kazandıracaktır ve ÅŸu anda ayakları üzerinde güçlü bir ÅŸekilde duran Arnavutluk, bundan sonraki süreci de iyi deÄŸerlendirecektir." diye konuÅŸtu.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki tarihi baÄŸlarDaha sonra programda ErdoÄŸan'a, "Arnavutluk'u bölmek isteyen güçler" ifadesiyle neyi kastettiÄŸi soruldu.
ErdoÄŸan, bu soru üzerine ÅŸunları söyledi:
"Tabii burada isim vermek doÄŸru olmaz. Konuyla ilgili olarak özellikle Arnavutluk'taki yetkili olan siyasetçi arkadaÅŸlarımız bizimle yaptıkları görüÅŸmelerde bunu bizimle paylaşırlar ve bize de burada ne düÅŸüyorsa biz Türkiye olarak siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, her alanda elimizden gelen desteÄŸi Arnavutluk'a vermekte kararlıyız. Çünkü Arnavutluk'u biz bir defa Balkanlar'da çok önemli bir dayanışma unsuru olarak görüyoruz. Ä°stikrarı saÄŸlama noktasında önemli bir ülke olarak görüyoruz. Çünkü Balkanlar'ın istikrarı önemli ve Balkanlar'ın istikrarında bu kadar önemli bir ülke eÄŸer zafiyet geçirecek olursa buna biz üzülürüz. Balkanlar adına üzülürüz, Balkanlar için üzülürüz. Bunun için de böyle bir Arnavutluk'un birliÄŸini, beraberliÄŸini, huzurunu bozmaya çalışanlara da fırsat vermemek lazım."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, sunucunun "Arnavutlar sizler için özel bir yatırım mı?" sorusuna iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Olaya bu ÅŸekilde bakmadıklarını, her ÅŸeyin ekonomik gözle ele alınamayacağını anlatan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
"Bir de sizlerin bir tarih, medeniyet bakışınızın olması lazım. Biz tabii özellikle az önce size söylediÄŸim gibi 500 yıllık bir birlikteliÄŸe, geçmiÅŸe sahip olduÄŸumuz Arnavutluk'a böyle bir gözle bakamayız. Bugün Arnavutluk'ta hala bizim tarihten kalma birçok sanat eserlerimiz var, ecdattan kalma sanat eserlerimiz var ve orada akrabalık baÄŸlarımızın olduÄŸu nice insanlar var. Bu sadece Arnavutluk'ta deÄŸil, tüm Balkanlar'da bunu görmek mümkün. Yani Makedonya'ya gittiÄŸiniz zaman bunu görürsünüz. Bosna Hersek'e gittiÄŸiniz zaman bunu görürsünüz. Bütün buralarda mevcuttur. Biz de istiyoruz ki bu ayrılık olmasın. Aynı ÅŸeyi Sırbistan'a gittiÄŸinizde, orada da görürsünüz. Demek ki burada bizim çok tarihi derinliklerde olan baÄŸlar var. Biz bu baÄŸların kopmasını istemiyoruz. Bu baÄŸlar aynen korunmalı, devam etmeli, güçlenerek devam etmeli. Böylece bu ülkeler kendi ayakları üzerinde rahatlıkla durmalı."
"Balkanlar'ın toprak bütünlüÄŸüne saygı duyulmasının özellikle yanındayız"ErdoÄŸan programda, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'yı tek bir Arnavutluk devleti ÅŸeklinde birleÅŸtirme giriÅŸimlerine yönelik iddialara da deÄŸindi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:
"Tabii böyle bir ÅŸeyi aslında biz düÅŸünmek istemeyiz. Her ülkeyi kendi coÄŸrafi ÅŸartları içerisinde deÄŸerlendirmemiz lazım ve buralara bu tarihte olduÄŸu gibi müdahaleleri asla doÄŸru bulmuyoruz. Bunlar yanlış ÅŸeyler. Ä°ÅŸte ÅŸu anda OrtadoÄŸu'da olanlar ortada. Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar ortada. Bunları biz yanı başımızda görüyoruz. Aynı ÅŸeylerin Balkanlar'da olmasını istemiyoruz. Balkanlar üzerinde bu tür ince hesaplar yapanlar var ama ona müsaade etmemeliyiz ve biz burada, Balkanlar'ın toprak bütünlüÄŸüne saygı duyulmasının özellikle yanındayız. Bunu bir defa görmemiz lazım. Onun için ha Makedonya, ha Bosna Hersek, ha Arnavutluk, Sırbistan, buralarda artık bu oyunların oynanmaması lazım. Hepsi de kendi toprak bütünlüÄŸünü bu noktada kendi içinde nasıl geçmiÅŸte yaÅŸadıysa, bundan sonra da yaÅŸamaya devam etmelidir."
Arnavutluk'un, sahip olduÄŸu ılımlı Müslüman çoÄŸunluk nedeniyle Avrupa BirliÄŸi (AB) sürecinde karşılaÅŸabileceÄŸi sıkıntıları da yorumlayan ErdoÄŸan, "Åžimdi tabii doÄŸmamış çocuÄŸa don biçmek olacak bir iÅŸ deÄŸil. Åžimdi ortada sadece bir müzakereci ülke olma sıfatı var. Åžu anda biz AB üyesi deÄŸiliz. Dolayısıyla burada böyle bir ÅŸeyi konuÅŸmak da doÄŸru deÄŸil ama ÅŸunu çok açık ve net söyleyebilirim. Yani Türkiye olarak biz hangi inançtan olursa olsun, nasıl Arnavutluk'ta farklı inançlar bir arada yaşıyorlarsa, bu bir arada yaÅŸayışı hazmedemeyenler orayı parçalamak istiyorlarsa, biz diyoruz ki onların bir arada yaÅŸama sürecini devam ettirmek lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
ErdoÄŸan, Dayton sisteminin Bosna Hersek'te beklenenleri getirmediÄŸini belirtti.
Farklılıkların zenginlik olduÄŸuna dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Åžimdi bizde bir ifade var ki Medeniyetler Ä°ttifakı'nda da biz bunu çok kullandık. Biz farklılıklarımızı hep zenginlik telakki etmiÅŸizdir ve farklılıkların zenginlik olmasından kimsenin kaçınmaması lazım. Burada rahat olmak lazım. Hele hele medeniyet anlayışında, kültür anlayışında bu adeta bir ilke gibidir. Bunu savunmak Arnavutluk'a da kazandırır, Makedonya'ya da kazandırır, Kosova'ya da kazandırır, Bosna Hersek'e de kazandırır, hepsine kazandırır." dedi.
"Tecrübe aktarımından da kimsenin rahatsız olmaması gerekir"Kendisinin Balkanlar'daki bazı ülkelerde belli bazı siyasi partileri desteklediÄŸine dair söylemleri de deÄŸerlendiren ErdoÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Åžimdi tabii bunu söylemek çok çok çirkin olur. Åžimdi aynı dünya görüÅŸüne sahip olduÄŸumuz siyasi partiler olabilir, o baÅŸka bir ÅŸey. Aynısı Avrupa için de geçerlidir. Yani ÅŸu anda siz zannediyor musunuz Avrupa'daki ülkelerin birçoÄŸu Balkanlar'daki birçok siyasi partiyle bu noktada görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunuyor. Bu olaÄŸan bir ÅŸeydir. Yani Türkiye olarak bizim de bu noktada tabii ki bizden istifade etmek isteyen, siyasi kanaatlerimizi, siyasi tecrübemizi öÄŸrenmek, ondan istifade etmek isteyenler olabilir. Biz onlara da doÄŸrusu her türlü bu noktada fikri-düÅŸünsel desteÄŸi veririz. Bu bir tecrübedir ve bu tecrübe aktarımından da kimsenin rahatsız olmaması gerekir ama kalkıp da orada kıran kırana bir yarışın içerisinde biz Türkiye olarak yer almayız, bunu doÄŸru da bulmayız. O zaman oradaki bu siyasi mücadelenin anlamı da ortadan kalkmış olur ama bizden yani uluslararası anlamda diyelim ki belli fikri noktada dayanışma isteyenlerle birikimlerimizi rahatlıkla da paylaÅŸabiliriz."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Arnavutluk BaÅŸbakanı Edi Rama ile olan dostluÄŸunu ve kendisini Türkiye'deki önemli açılışlara davet etmesini de yorumladı.
Erdoğan, şunları dile getirdi:
"Åžimdi bunlar tabii Türkiye olarak sadece benim yaptığım veya bizim yaptığımız ÅŸeyler deÄŸil. Dünyadaki birçok lider bu tür çok çok önemli yatırımlarının açılışlarına kalkıp deÄŸiÅŸik ülkelerdeki dostlarının orada bulunmasını isterler ki siyasette vizyonerlik denilen bir olay vardır. Bu da o vizyonerliÄŸin bir gereÄŸidir. Dolayısıyla ben de zaman zaman birçok Balkanlar'daki dostlarımı, Avrupa'daki dostlarımı bu tür açılışlara davet etmiÅŸimdir. ÖrneÄŸin Ä°talya'dan Silvio Berlusconi'yi davet etmiÅŸimdir. Daha önce Arnavutluk'tan yine aynı ÅŸekilde bir baÅŸka baÅŸbakanı davet etmiÅŸimdir. Aynı ÅŸekilde Yunanistan BaÅŸbakanı Sayın Karamanlis'i burada böyle bir çocuÄŸumun nikahına davet etmiÅŸimdir. Bunları hem iliÅŸkilerimizi güçlendirecek etkinlikler olarak düÅŸünüyorum, adımlar olarak düÅŸünüyorum. Nitekim de aradan yıllar geçmesine raÄŸmen bir araya geldiÄŸimizde hemen bunlar hatırlatılır. Mesela son dönemde yine kızımın nikahında da birçok ülkeden dostlarımızı çağırdım. SaÄŸ olsun bizi kırmadılar, hepsi de bu nikaha katıldılar. Biz de çok mutlu olduk. Onlar da tabii mesela Pakistan BaÅŸbakanı'ndan tutunuz, Katar BaÅŸbakanı'nın eÅŸine varıncaya kadar birçokları bu nikahta yer aldılar. Bizler de hakikaten çok çok mutlu olduk. Çocuklarım mutlu oldular ve bunlar kaynaÅŸmamız için de önem arz ediyor. SaÄŸ olsun Edi Rama da benim bu davetime icabet etti, geldi. Aynı ÅŸekilde bir köprü açılışında Edi Rama ile yine bir arada olduk."
"Yatırımcı sahaya inmiÅŸ vaziyette"Türkiye'de geçen yıl yaÅŸanan darbe giriÅŸiminin ardından devam eden süreci deÄŸerlendiren ErdoÄŸan, "Åžu anda biz, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra bu FETÖ'cü terör örgütünün attığı bu adımlara raÄŸmen çok ciddi bir mesafe kaydettik. Åžu anda kiÅŸi başına milli gelirimiz 11 bin doları aÅŸmış vaziyette ve ileri doÄŸru gidiyoruz. Özellikle bu ilk çeyrekte yüzde 5 büyümeyi Türkiye'nin yakalamış olması önemli bir geliÅŸme ve dünyada biliyorsunuz Çin ve Hindistan'dan sonra biz 3'üncü sırada yer aldık; yüzde 5 büyümeyle." diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında FETÖ ile mücadeleye iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
"Aldığımız birçok tedbirler var. Bu tedbirlerin yanında ihracattaki tabii hamle çok çok önemli ve bu yüzde 5 büyümenin içinde 2,2 gibi ihracatın payı var. Bu adımlarla beraber bundan sonra yurt içi-yurt dışı yatırımlarda da artışlar olacak. Yurt dışından gelen yatırımcılar var. Kendileriyle görüÅŸmeler yapıyoruz. Yurt içinde aynı ÅŸekilde yatırımlar var. Çünkü bir öz güven artık oluÅŸtu. Bu öz güvenle birlikte artık yatırımcı da sahaya inmiÅŸ vaziyette. Bunlar ülkemize tabii ki yatırımla birlikte istihdamda çok ÅŸeyler kazandıracak, üretimde çok ÅŸeyler kazandıracak. Bütün bunlarla beraber de tabii özellikle dünyadaki bu ekonomi rekabetinde gücümüzü bunlar çok çok artıracak."
Tatil için Türkiye'yi tercih edecek Arnavutlara da seslenen ErdoÄŸan, "Memnuniyetle bekleriz. Bizim çünkü Arnavutluk'la olan baÄŸlarımız çok güçlü. Türkiye'den de unutmayın ki Arnavutluk'a gidenler çok çok fazla. Çünkü Arnavutluk'un da özellikle sahil turizmdeki güzellikleri çok çok fazla. Oralara gidenlerin olduÄŸunu biliyorum. Hatta Türk giriÅŸimcilerin turizmde oradaki yatırımlarını da biliyorum." ifadelerini kullandı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığı yönündeki eleÅŸtirilere de yanıt verdi.
Türkiye'nin Arnavutluk'taki yatırımlarının ciddi bir konuma geldiÄŸini, yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde olduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bilmiyorum Avrupa ülkelerinden bu tür yatırımlar bu noktada baÅŸka ülkelerde var mı? Türkiye'nin bu yatırımları durmayacak. Bundan sonra da bu yatırımlar devam edecek. Özellikle marina olaylarında yatırımlar düÅŸünülüyor ve bu bölgede Türkiye, Yunanistan ve Ä°talya'yla birlikte bir tercihli ortak olarak bir hamlenin içerisinde. Turizmde orada ciddi ataklara Türk iÅŸ adamları girecekler. Åžu anda devam eden yatırımlarımız var. Seçimlerden sonra da öyle zannediyorum ki tabloyu görerek Arnavutluk'ta ciddi bir yatırım atacağı baÅŸlayacak."
"Çocuklarınızı FETÖ'nün okullarına göndermeyin"Arnavutluk'taki FETÖ yapılanmalarına yönelik bu ülkenin yetkililerine yapılan uyarılara dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Ben sevgili Arnavutluk halkına ÅŸu ricada bulunacağım; çocuklarınızı kesinlikle FETÖ'nün okullarına göndermeyin." dedi.
ErdoÄŸan, Arnavutluk'un baÅŸbakanı ve cumhurbaÅŸkanına FETÖ okulları konusunda ricada bulunduÄŸunu belirterek, Maarif Vakfı ile Arnavutluk EÄŸitim Bakanlığı ortaklığında yürütülecek çalışmaların Arnavutluk gençliÄŸini kesinlikle maÄŸdur etmeyeceÄŸini, onları en ideal ÅŸekilde yetiÅŸtireceÄŸini ve bundan endiÅŸe duyulmaması gerektiÄŸini vurguladı.
FETÖ'nün Arnavutluk için oluÅŸturabileceÄŸi tehdide iÅŸaret eden ErdoÄŸan, "Åžunu özellikle söyleyeyim. FETÖ nasıl bizim için bir tehdit oluÅŸturma konumuna geldiyse, Arnavutluk küçük bir ülke, az bir nüfusa sahip, orada çok daha büyük bir tehdit oluÅŸturabilir. Çünkü bunların en önemli ÅŸeyi ÅŸudur; kaliteli, seçkin ailelerin çocuklarını bunlar çekip alırlar, okullarında yetiÅŸtirirler, ondan sonra da devletin önemli kademelerine sokmak suretiyle yarın bunlar nasıl Türkiye'de tehdit oluÅŸturdularsa Arnavutluk'ta da bir tehdit unsuru haline gelirler. Onun için bunlara böyle bir fırsatı asla vermemek lazım." uyarısında bulundu.
Türkiye'nin FETÖ okullarının kapatılması noktasında Arnavutluk'a bir baskı uygulayıp uygulamayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan ErdoÄŸan, "Åžimdi ben burada bir defa böyle bir ülkenin, Arnavutluk gibi dost bir ülkenin kendi içiÅŸlerinde tehdit oluÅŸturacak bir ifadeyi asla kullanmam ama yarın bu FETÖ terör örgütü Arnavutluk için bir tehdit unsuru haline gelir, ondan sonra da vakit geç olur." deÄŸerlendirmesini yaptı.
"Arnavutluk ders çıkarmalı"CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, FETÖ'nün Türkiye gibi 80 milyon nüfusa sahip bir ülkede sızma hareketi yaparak ordu ile emniyet teÅŸkilatına büyük zararlar verdiÄŸine dikkati çekti.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde 249 vatandaşın ÅŸehit, 2 bin 193 vatandaşın ise gazi olduÄŸunu anımsatan ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:
"Åžimdi ben bunu anlattığım zaman bu Arnavutluk için bir tehdit olmaz ancak Arnavutluk buradan ne yapması lazım? Bir ders çıkarması lazım. Yani bu terör örgütü Türkiye'de bunu yapabildiyse, yarın aynı ÅŸeyi Arnavutluk'ta da yapabilir. Ben bunu bir kardeÅŸ olarak Arnavutluk'a söylüyorum. Bir tehdit olarak asla böyle bir ÅŸeyi düÅŸünmemiz söz konusu olamaz, olmaz. Onun için de erkenden bunu bizler hatırlatalım ki böyle bir oyuna gelinmesin ve Arnavutluk da gerekli tedbirleri almak suretiyle Maarif Vakfıyla kendi Milli EÄŸitim Bakanlığı müÅŸterek bir çalışmaya girmek suretiyle bu adım atılır ve oradaki yavrularımız, oradaki gençlerimiz de bütün eÄŸitim-öÄŸretimi bu yeni kurulacak okullarda aynen devam ettirsinler."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'de özellikle darbe giriÅŸiminin ardından kendisine yöneltilen insan hakkı ihlalleri iddiaları hakkındaki soruya da cevap verdi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"Buna halkım 16 Nisan'da en güzel cevabı verdi. Benim cevap vermeme gerek yok. Bak, millet oylama yaptı ve 16 Nisan'daki oylamada ne oldu? Yüzde 52'yle milletimiz dedi ki 'Biz CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmek istiyoruz.' Bu önemli bir adım. Åžimdi 2019'un kasımında yeni sisteme göre bir seçim yapılacak. Åžimdi yüzde 52 oy almak öyle her siyasi hareketin, her babayiÄŸidin karı deÄŸil. Yani bir ÅŸeyler yapılıyor ki bu millet kalkıp böyle bir harekete, AK Parti hareketine ve Tayyip ErdoÄŸan'a böyle bir tercih kullanıyor. Demokrasilerde ölçü nedir? Milli iradedir deÄŸil mi, milletin tercihidir. Milletin tercihi bu olduÄŸuna göre, bunun üzerinde spekülasyon yapılabilir mi? Böyle bir tercihin üzerinde, 'Hayır, ne kadar yüzde 52 verilmiÅŸ olsa da biz bunu kabul etmiyoruz' demeye kimsenin hakkı var mı? Yok. CumhurbaÅŸkanı seçildiÄŸimde de yine yüzde 52 oy ile seçildim. Bu referandumda da yine yüzde 52'ye yaklaÅŸan bir oyla bu paket sandıktan çıktı. Åžimdi bütün bu gerçekler ortadayken, hala maalesef bazı dezenformasyonlar yapılıyor. Bu dezenformasyonların peÅŸine de ne yazık ki özellikle Batı takılıveriyor. Bu FETÖ'nün bir kampanyasıdır ve FETÖ'nün bu kampanyasına Batılı dostlarımızın takılmasını doÄŸrusu biz anlamakta zorlanıyoruz. Siz seçimle iÅŸbaşına gelmiÅŸ olan bir partiyi, bir hükümeti veyahut da bir cumhurbaÅŸkanını mı destekleyeceksiniz, yoksa darbe yapmak suretiyle bir ülkeyi bölmek isteyenlerin peÅŸinde mi olacaksınız? EÄŸer demokrasi diyorsak, kusura bakmasınlar, o zaman seçimle iÅŸbaşına gelmiÅŸ hükümeti destekleyecekler, seçimle iÅŸbaşına gelen bir cumhurbaÅŸkanını da destekleyecekler. EÄŸer desteklemiyorlarsa demek ki samimi deÄŸiller."
"Daha iyi olacak, onun için çok çalışıyoruz"Programın sunucusu, ErdoÄŸan'a son olarak, görüÅŸ ayrılıkları bulunmasına raÄŸmen insanların büyük çoÄŸunluÄŸunun kendisini çok sevdiÄŸi ve bu sevginin nasıl oluÅŸtuÄŸu yönündeki sorusunu yöneltti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu soru üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
"Åžu anda biliyorsunuz sandıkların neticesi ancak halka hizmetle olur. EÄŸer halka hizmet ederseniz, halkın gönlünü kazanırsanız, bu halk sizi ihmal etmez. Ä°ÅŸte 15 yıldır baÅŸbakan ve cumhurbaÅŸkanı olarak aralıksız milletime hizmet veriyorum ve milletimiz bizi kenara koymadı. Devamlı oyları yükselte yükselte bizi buraya getirdi. Fakat aldığımız Türkiye felaketti, her alanda çökmüÅŸtü. Biz ÅŸimdi üç kat büyüttük. DüÅŸünün, 3 bin 500 dolar kiÅŸi başı milli gelir, ÅŸimdi 11 bin 500 dolara çıktı. Halk bunları görüyor. Böyle bir yere getiriyorsunuz. Dünyadaki en büyük 17'nci ülke konumuna getiriyorsunuz, satın alma gücü olarak 14'üncü konuma getiriyorsunuz. Bu vatandaÅŸ herhalde kör deÄŸil, bunu gördüÄŸü için diyor ki ÅŸimdi BoÄŸaz'ın üstünde üçüncü bir köprü yaptık. Ä°stanbul'u Ä°zmir'e baÄŸlayan Osmangazi Köprüsü'nü yaptık. BoÄŸaz'ın altından Marmaray Tüneli'ni yaptık. Yine BoÄŸaz'ın altından otomobillerin geçmesi için Avrasya Tüneli'ni yaptık. Bunlar Ä°stanbul ulaşımına yönelik önemli adımlar. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüÅŸ yol yapılmıştı. Biz ise ÅŸu 15 senede 19 bin kilometre bölünmüÅŸ yol yaptık. Artık halk bunları görüyor. 25 tane havalimanı varken Türkiye'de, biz ÅŸimdi bunların sayısını 55'e çıkardık. UçaÄŸa binildiÄŸi zaman, eskiden 'otobüs fiyatından yüksek' derdi, ÅŸimdi otobüs fiyatına uçaÄŸa binilebiliyor. Böyle bir konuma geldik. Benim halkım bunları görüyor, onun için de tabii ki kendisine hizmet edenlere sevgiyi de esirgemiyor, oyunu da esirgemiyor. Daha iyi olacak, onun için çok çalışıyoruz."
Arnavutluk halkına birlik ve beraberlik çaÄŸrısında bulunan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, programda son olarak, "Tüm Arnavutluk halkına ÅŸahsım ve Türk milleti adına en kalbi sevgilerimi gönderiyorum. Aman birlik olsunlar, beraberlik olsunlar ve Arnavutluk'a sahip çıksınlar." ifadesini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.