Dayanıklı arı kolonileri için 'Arı keki' üretti
NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oskay,"Ürettiğimiz arı keki ile kıştan güçlü kolonilerin çıkmasını ve bunun sonucunda da kolonilerdeki bal ve polen veriminin daha yüksek olmasını sağladık." dedi
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay tarafından, KOSGEB Ar-Ge Ä°novasyon ve Endüstriyel Uygulamaprogramı kapsamında alınan 260 bin liralık hibe ile arı kolonilerinin yaÅŸama gücünün, bal ve polen veriminin daha yüksek olması saÄŸlandı.
Ä°klim deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle bitkilerin nektar ve polen salgılama oranlarında düÅŸmeler ve bazı bitki türlerinin yok olması nedeniyle de bal arılarının beslenmesinde sıkıntılar yaÅŸandığını aktaran Oskay, bu sıkıntıları çözmek amacıyla yüksek proteinli arı keki projesi geliÅŸtirdiklerini ifade etti.
"Yan etkisi yok"Oskay, arı keki için sanayi ortağı Sadri DemircioÄŸlu'nun da destek verdiÄŸini ifade ederek, geliÅŸtirilen bu üründe kullanılan bal ve polen sterilizasyon iÅŸlemiyle, arıların hastalıklardan korunduÄŸunu vurguladı.
Ürünün yan etkilerinin olmadığını anlatan Oskay, "Ürünümüzde DNA hasarına yol açan gıda boyası kullanılmamaktadır. Ürünün faydası arı kolonilerinin erken ilk baharda çok daha hızlı geliÅŸerek bal sezonuna güçlü girmesine, sonbaharda da kış aylarına girmeden önce kışı geçirecek genç arı popülasyonlarının oluÅŸmasını saÄŸlamaktır. Bu da kışlama kayıplarını önleyerek, kolonilerin bahar aylarına güçlü çıkmasını saÄŸlayarak, arıcılarımızın kolonilerden bahar balı hasat etmelerine vesile olmuÅŸtur." dedi.
Oskay ayrıca, üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi ile KOSGEB'in de desteklediÄŸi yüksek arı keki projesi sayesinde, yüksek lisans öÄŸrencilerinin de bu projede yer aldığını ve öÄŸrencilerin arıcılık konusunda yetiÅŸmesinin saÄŸlandığını sözlerine ekledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.