‘Denetim şart’
Son dönemlerde artan gıda zehirlenmelerini değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, catering sektöründe denetimlerin şart olduğunu belirtti
Son günlerde ardı ardına yaÅŸanan gıda zehirlenmeleri gözleri catering firmalarına çevirdi. Catering sektöründe yaÅŸanan rekabet sebebiyle hizmet kalitesi düÅŸüyor, dolayısıyla insan saÄŸlığı da göz ardı edilebiliyor. Toplu yemek üretiminde malın üretiminden, tüketimine kadar devam eden bir zincir olduÄŸunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Åžube BaÅŸkanı M. Hulusi Ada, gıda tüketiminde toplumun bilinçli olması gerektiÄŸini, toplu yemek alım ve dağıtım ÅŸirketlerinin denetimi, hijyen kuralları gibi bir çok etkenin gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde katkı payının olduÄŸunu söyledi.
ÅžARTNAME YETMEZ, DENETÄ°M ÅžART
Üretim teknolojilerinin sürekli deÄŸiÅŸtiÄŸine deÄŸinen Ada, "Ä°hale verilen ÅŸirketlerin hijyenik olup olmadığına yemek hazırlanırken müdahil olmak gerekiyor. Üretim teknolojileri sürekli deÄŸiÅŸiyor, bunları iyi denetlemek ve takip etmek ÅŸart. Åžirket ihale ÅŸartlarına uyabilir ama hijyen kurallarını baÅŸta belirlemek ÅŸart” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Hizmet alım ÅŸartnamesinde bulunan kurallara uyulursa gıda zehirlenmelerinin olmayacağını söyleyen Ada, "Öncelikle askeriye, kamu kurumları, okullar, yurtlar bunların hepsi ihale kanunlarına göre çalışıp hizmet alımı yapıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken hizmet alımlarında ÅŸartname hazırlanıyor. Bu ÅŸartnamede yapılacak yemeklerin hangi ÅŸartlarda nasıl, ne kadar olacağı, hangi oranda hazırlanacağı yazıyor, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak bizim buradaki sıkıntımız denetim eksikliÄŸi" dedi.
“GIDA MÜHENDÄ°SLERÄ°NE ÖNEM VERÄ°LMELÄ°”
Denetim eksikliÄŸinin giderilmesi için Gıda Mühendisi istihdamının artırılması gerektiÄŸini belirten Ada, "Gıda mühendisi istihdamı her zaman vurgulanan bir konu. Bu konu üzerinde defalarca konuÅŸup gündeme getirmemize raÄŸmen ÅŸu ana kadar hiçbir ÅŸey yapılmadı. Ä°stihdam konusunda yetersiz olduÄŸumuzu belirtmemiz gerekiyor. EÄŸer yetersiz olmasaydık son günlerde yaÅŸanan gıda zehirlenmeleri de olmazdı" dedi. Gıda denetimlerinin gıda mühendislerine verilmesi gerektiÄŸini belirten Ada, "Gıda mühendisleri bu iÅŸin eÄŸitimini almış insanlar. Ancak ne hikmetse bunun farkında deÄŸiliz. Gıda mühendislerine kamusal alanda yeterince yer verilmiyor" dedi.
Tarım Bakanlığı'nın en son yapmış olduÄŸu açıklamaya deÄŸinen Ada, "Yapılan açıklamada kamusal alanda 328 gıda mühendisi atanmış. Bu sayı ülke standartlarına göre çok az. Bu nedenle bu gün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Gıda mühendislerine önem verilmeli. Yoksa gıdadan zehirlenme sıkıntısını hep yaÅŸarız" ifadelerini kullandı.
"VATANDAÅž DÄ°KKATLÄ° OLMALI"
Gıda tüketimi konusunda vatandaşın da bilinçli olması gerektiÄŸini söyleyen Ada, "Gıda güvenliÄŸini bir kültür haline getirmemiz gerekiyor. Vatandaşın da bilinçli olması çok önemli. Vatandaşın gıdanın saÄŸlıklı olup olmadığına, etiketine ve ambalajına çok dikkat etmesi gerekiyor. VatandaÅŸlar özellikle ambalajlı ürün almaya dikkat etmeliler. Hala ülkemizde açıkta satılan ürünler var. Bunlar engellenmeli. Bu duruma engel olacak olan da vatandaÅŸlarımız. Bu tür ürünleri talep etmeyecekler. Uyarı olarak vatandaÅŸlarımız alacakları gıdaların ambalajlı olmasına, izin numarasına ve son tüketim tarihine dikkat etmeleri gerektiÄŸini söyleyebiliriz" dedi. (Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.