Denetimle asansörlerdeki tehlikeli durum azalıyor
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erdoğan Duransoy, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da asansörlerin yüzde 45’inin mevcut yönetmeliğe uymadığını söyledi. Denetlemelerle bu oranın günden güne düştüğünü kaydeden Duransoy, bu yüksek uygunsuzluk oranının sebebinin ise eski yönetmelik olduğunu belirtti
Konya’da birçok A ipi muayene firması olmasına raÄŸmen yetkili tek bir firmanın olduÄŸunu belirten Duransoy, “Her yılın başında ya da iki senede bir belediyeler A tipi muayene kuruluÅŸlarıyla anlaÅŸma imzalıyorlar. Konya merkezde 3 ilçe var ve belediye bu muayene iÅŸini tek bir firmaya yaptırıyor. Konya için biz de A tipi muayene kuruluÅŸuyuz, ama Konya’da merkez ilçelerde baÅŸka firmaya verildiÄŸi için biz merkez ilçelerde deÄŸil de diÄŸer ilçelerde faaliyet gösteriyoruz. Merkez ilçelerde faaliyet göstermiyoruz ama diÄŸer ilçeler olduÄŸu gibi bizde. Bozkır’ından tutun Cihanbeyli’sine Kulu’suna kadar bütün bu ilçeler bizde. BaÅŸka kim var. Mesela TSE var. O da A tipi muayene kuruluÅŸu” dedi.
DENETÄ°MLERLE ORAN AÅžAÄžI ÇEKÄ°LÄ°YOR
Mevcu yönetmeliÄŸin geç çıkmış bir yönetmelik olduÄŸuna iÅŸaret eden Duransoy, “Konya’daki uygunsuzluk oranı Türkiye ortalamalarına hemen hemen yakın, ancak günden güne de düÅŸüyor. Dört beÅŸ senedir tam düzgün bir denetim yapılıyor. Denetimlere ilk baÅŸlandığında uygunsuzluk oranları yüzde 70, yüzde 80’lere varıyordu. Kırmızı etiket, yani kullanılamayan asansör miktarı. Ama her sene düÅŸüyor bu, neden? Çünkü denetim yapılıyor ve o denetim sonucu kırmızı etiketli apartmanlar hemen yeÅŸil etikete çeviriyorlar” diye konuÅŸtu.
ASANSÖRLERÄ° ÖNCEDEN VATANDAÅžA YÜKTÜ
Eskiden ilk ruhsatı belediyenin verdiÄŸine dikkat çeken Duransoy, “Belediyelerde asansör denetimi yapabilecek kapasitede teknik eleman yoktu. Dolayısıyla çok düzgün olmayan asansörler de ruhsat aldılar. Ä°ki-üç senedir yine bu A tipi muayene kuruluÅŸları baÄŸlandı. Nasıl baÄŸlandı? Belediyeye yine ruhsatı sen vereceksin ama bu daha hiç kullanılmamış asansör A tipi muayene kuruluÅŸu tarafından kontrol edilecek ve okeyi verilecek. Sen ancak ondan sonra ruhsat verebilirsin. Bunun anlamı ise ÅŸu: Pınarın başında iÅŸi baÄŸlamak, düzeltmek. Artık düzgün akıyor su. Eskiden ilk ruhsat aÅŸamasında böyle bir ÅŸart yoktu. Çok düzgün olmayan asansöre ruhsat veriliyordu, ondan sonra müteahhit o asansörün düzeltilmesi iÅŸini vatandaşın sırtına yüklüyordu” dedi.
VatandaÅŸlar ÅŸu anda sadece firmalarla aylık bakım periyotlarında anlaÅŸtığını belirten Duransoy, “VatandaÅŸlar her ay asansörlerinin bakımlarını yaptırıyor ve o asansör sene sonunda kırmızı etiket yemiyor. Artık bu düzene girdik” bilgisini verdi. (Murat GÜZEL)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.