Diyetisyen Sibel Bulut
Diyetisyen Sibel Bulut, Ramazan ayı sonrasında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında, sahur ve iftar olmak üzere ikiye indirilen öÄŸün sayısının bayramın geliÅŸiyle birlikte günlük ideal beslenme ÅŸekli olan 3 ana, 3 ara öÄŸün ÅŸekline dönüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sibel Bulut, “Ana ve ara öÄŸünler arasında 2,5 - 3 saatlik zaman dilimleri olmasına özen gösterilmelidir. Tüm ana öÄŸünlerin karbonhidrat, protein, yaÄŸ, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içermesi gerekmektedir. Ana öÄŸünlerde yaÄŸlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli ve hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlı tercih edilmelidir. Fazla miktarda ve yaÄŸlı besin tüketimi ile kiÅŸilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yaÄŸ ve kolesterol düzeyini yükseltebileceÄŸi unutulmamalıdır. Çay, kahve gibi kafein içeriÄŸi yüksek içeceklerin ve gazlı içeceklerin fazla tüketiminin uykusuzluk ve kalpte ritim bozukluklarına neden olabileceÄŸinden aşırı tüketiminden kaçınılmalı, bunların yerine süt, ayran ve bitkisel çaylar tüketilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarına dikkat edilmeli, diÄŸer alınan sıvılar dışında günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesine dikkat edilmelidir.” "RAMAZAN BAYRAMINDA NELERE DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°"Diyetisyen Sibel Bulut, Ramazan Bayramında dikkat edilmesi gerekenler hakkında ÅŸu bilgileri verdi; "Güne hafif bir kahvaltı ile baÅŸlanmalı. Peynir, zeytin, domates, kepek ekmeÄŸi gibi mideyi zorlamayacak besinler aşırıya kaçmamak ÅŸartıyla yenebilmektedir. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli. En az iki ara, üç ana öÄŸün olacak ÅŸekilde planlanmalı. Ayrıca iyi çiÄŸneyerek midenin yükü hafifletilmelidir. Peklik problemiyle karşılaÅŸmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmelidir. Yemek piÅŸirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haÅŸlama ve ızgara tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlıları, ÅŸekerler, aşırı yaÄŸlı, çok tuzlu, kalori açısından yoÄŸun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. Bayramda bilinçsizce fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi ÅŸikayetlere neden olur."Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan çok az miktarda yemek gerektiÄŸini anlatan Bulut, ÅŸunları söyledi: "Ayrıca seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her ÅŸey tüketilmemelidir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, daha çok bitkisel çay ve su tercih edilmelidir. Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluÅŸabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar beslenme düzenini kesinlikle bozmamalıdır. Oruç etkisiyle yavaÅŸlayan metabolizma kilo almaya neden olacaktır, bu yüzden beslenmenin yanında fiziksel aktivite de büyük önem taşıyor. Metabolizmayı hızlandırmak için spor yapmak, merdiven kullanmak, bisiklete binmek, en azından yemeklerden sonra yürüyüÅŸ yapmak faydalı olacaktır.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.