'Doğrudan yabancı yatırımda hedef 15 milyar dolar'
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, Türkiye'nin 2016 yılında 12,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini, 2017 hedefinin ise 15 milyar dolar olduğunu söyledi
BaÅŸbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı BaÅŸkanı Arda Ermut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, özellikle 2002 sonrasındaki siyasi istikrarla doÄŸrudan yatırımların önünü açtığını ifade etti.
Ülkeye 2002'ye kadar toplamda 15 milyar dolar yatırım gelmiÅŸken, 2002 sonrasında neredeyse yılda ortalama 15 milyar dolarla bugüne kadar 180 milyar dolar rakamına ulaşıldığını anlatan Ermut, bu konuda çok ciddi bir deÄŸiÅŸim yaÅŸandığını ancak potansiyelin daha fazla olduÄŸuna inandıklarını dile getirdi.
Ermut, Türkiye'nin dünyadaki global yatırımların yüzde 1'ini çekebildiÄŸini, bu oranın yüzde 1,5-2'lere çıkabileceÄŸini düÅŸündüklerini belirterek, özellikle bölgesel anlamda bazı sıkıntıların olduÄŸunu, çevre ülkelerdeki geliÅŸmelerin Türkiye'ye gelen yatırımları etkilediÄŸini ifade etti. Buna raÄŸmen Türkiye'ye ilginin devam ettiÄŸini vurgulayan Ermut, ÅŸunları söyledi:
"Türkiye, halen yatırımların önemli bir kısmını Avrupa'dan ve batı ülkelerinden çekiyor. Bunların etkilendiÄŸi krizler, Türkiye'nin çektiÄŸi yatırımı etkiliyor. Fakat aynı zamanda biz bu kaynakları farklılaÅŸtırma noktasında adımlar atıyoruz. Uzak DoÄŸu'dan Rusya ve Asya'dan, Yakın DoÄŸu'dan ve aynı zamanda OrtadoÄŸu'dan, Arapça konuÅŸulan ülkelerden çok ciddi yatırımlar çekmeye baÅŸladık. Bu farklılaÅŸtırmayla birlikte, bu global krizlerden, bölgesel geliÅŸmelerden de daha az etkilenerek belli bir oranda yatırımı her zaman Türkiye'ye çekebilmenin yollarına bakıyoruz. Bu anlamda çok ciddi adımlar atılıyor."
Rusya ve OrtadoÄŸu ülkelerinin yatırımları artıyorErmut, Türkiye'nin çektiÄŸi doÄŸrudan yabancı yatırımların dağılımına deÄŸinirken de ÅŸu bilgileri verdi:
"Avrupa'dan doÄŸrudan yatırımlar yüzde 75'lere kadar çıkmıştı. Yüzde 15'e yakın neredeyse Amerika'dan çekiyorduk. Bu oranlar Avrupa'dan yüzde 65'e, Amerika'dan da yüzde 9'a kadar geriledi. Rusya'nın payı yüzde 2'lerden yüzde 6'lara çıktı. OrtadoÄŸu'nun payı ise yüzde 8'lerden yüzde 16'lara çıktı. Dolayısıyla ciddi bir artış görüyoruz, diÄŸer ülkelerden. Tabi bunun çok hızlı bir ÅŸekilde, birden deÄŸiÅŸmesini beklemiyoruz ama farklılaÅŸtırma noktasındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz."
"15 milyar dolar seviyesine yakın bir nokta"Türkiye'nin 2016 yılında 12,3 milyar dolar uluslararası doÄŸrudan yatırım çektiÄŸini belirten Ermut, küresel anlamda bir kriz-ÅŸok yaÅŸanmadığı sürece Türkiye açısından 2017'nin 2016'dan çok daha pozitif geçeceÄŸini varsaydıklarını söyledi. Ermut, ÅŸunları kaydetti:
"Referandumun sonucuyla birlikte reformların devam etmesi ve yeni sisteme geçiÅŸ döneminin saÄŸlıklı ÅŸekilde tamamlanmasıyla inÅŸallah 2017, 2018 Türkiye açısından daha pozitif geçecektir. 2017'yi bir kriz yaÅŸamadığımız sürece 12,3 milyar doların üzerinde, 15 milyar dolar seviyesine yakın bir noktada tamamlamanın yoluna bakacağız. Küresel dinamikler lehimize iÅŸler ve pozitif çarpan etkisi yaparsa, belki bunun da ötesinde yatırım çekeriz ama aleyhimize çalışırsa belki bunun altında gelir. Biz elimizden gelen gayreti göstereceÄŸiz."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.