Dünyayı gezelim
Eritre'nin başkentidir. Çeşitli sanayi tesislerinin bulunduğu şehrin nüfusu 580.000'dir
Asmara
12. yüzyılda kurulan Asmara 19. yüzyılın sonlarında İtalyan sömürge yönetimine girdi. 1930'larda inşa edilen yeni binalarla şehrin görünüşü çok değişti. İtalyanlar Asmaraya Küçük Roma ismini verdiler. Eritre'nin Etyopya'dan ayrıldığı bağımsızlık savaşı sırasında oldukça zarar gören Asmara 1993'te başkent oldu.
………………
Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan Eritre, eski bir İtalyan sömürgesi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletler himayesine giren bu ülke, 1993 yılında bağımsızlığını kazandı. Güneyde Etiyopya, batıda Sudan, güneydoğuda Cibuti ile komşu olan Eritre’nin doğusu ve güneydoğusu ise Kızıldeniz ile çevrili. Arkeolojik alanları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bu ülkede, farklı etnik gruplardan oluşan yaklaşık beş milyon kişi yaşıyor. İşte Eritre’de görmeniz gereken yerlerden bazıları.
Asmara
Ülkenin başkenti konumunda bulunan Asmara şehri, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri. Uzun yıllar İtalya sömürgesinde kaldığı için ‘Küçük Roma’ olarak da anılan bu şehirde, sömürge döneminden kalma eski opera binası, Büyük Cami, Katolik katedrali, Eritre Ulusal Müzesi, Biet Ghiorghis Hayvanat Bahçesi ve halkın gündelik ihtiyaçlarını karşıladığı pazar yerleri görülebilir.
2. Keren
Ülkedeki Müslüman nüfusun büyük bölümü Keren şehrinde yaşıyor. Renkli eşyaların ve geleneksel giysilerin satıldığı pazar yerleriyle ünlü olan bu şehirde, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satıldığı hayvan pazarı da oldukça ilginç görüntülere sahne oluyor. Keren aynı zamanda ülkenin en büyük ikinci şehri olarak biliniyor.
3. Massawa
Yöre halkı arasında Mitsiwa, Miṣṣiwa ve Batsi isimleriyle de anılan Massawa, ülkenin Kızıldeniz kıyılarında yer alan bir liman şehri. Ülkenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu tarihi şehir, ülke bağımsızlığını kazanmadan önce Osmanlılar, Mısırlılar, İtalyanlar ve Etiyopyalılar tarafından yönetildi. Uzun yıllar ülkenin başkentliğini üstlenen bu şehirde, Massawa Uluslararası Havalimanı da bulunuyor.
4. Qohaito
Eritre’nin güney kesiminde Etiyopya sınırı yakınlarında konumlanan Qohaito şehri, ülkenin tarihi kalıntılarını görmek isteyenlerin gözde duraklarından. Adulis Antik Şehri, Qohaito Platosu, Mısır mezarları ve geçmişi beş bin yıl öncesine uzanan mağaralarıyla öne çıkan bu tarihi yerleşim yeri, aynı zamanda Eritre’nin en yüksek dağı olan Emba Soira Dağı’na da ev sahipliği yapıyor.
5. Assab
Ülkenin en popüler turizm adresleri arasında yer alan bir liman şehri olan Assab, Kızıldeniz kıyısında bulunuyor. Sakin ve huzur dolu plajlarının yanı sıra diğer Eritre şehirlerine göre nispeten daha canlı olan eğlence yaşamıyla da bilinen ve yaz aylarında oldukça kalabalık günler yaşayan bu şehirde, Assab Uluslararası Havalimanı da hizmet veriyor.
Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan Eritre, eski bir İtalyan sömürgesi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletler himayesine giren bu ülke, 1993 yılında bağımsızlığını kazandı. Güneyde Etiyopya, batıda Sudan, güneydoğuda Cibuti ile komşu olan Eritre’nin doğusu ve güneydoğusu ise Kızıldeniz ile çevrili. Arkeolojik alanları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bu ülkede, farklı etnik gruplardan oluşan yaklaşık beş milyon kişi yaşıyor. İşte Eritre’de görmeniz gereken yerlerden bazıları.
……………….
Asmara Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Ilık mevsim 3,2 ay uzunluğundadır ve 16 Mart tarihinde başlayıp 22 Haziran tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 24°C üzerindedir. Asmara bölgesindeki en sıcak ay Haziran ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 24°C iken düşük sıcaklık 15°C düzeyindedir.
Serin mevsim 1,2 ay uzunluğundadır ve 17 Temmuz tarihinde başlayıp 25 Ağustos tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 21°C altındadır. Asmara bölgesindeki en soğuk ay Aralık ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 9°C iken yüksek sıcaklık 21°C düzeyindedir.
…………………
Ülke mutfağında özellikle baharatlı yemekler büyük yer tutmaktadır.
...
Tercih edebileceÄŸiniz yerel lezzetler:
Kitcha (Buğdaydan yapılan ince ekmek),
Injera (Kalın, yumuşak kek),
Tsebhi (Kuzu veya sığır et,
taze domates ve acı biberle yapılan et sote),
Alicha Birsen (Acılı mercimek)
………………..
Eritre kurulduğu tarihten 1993 yılına kadar birçok ülkenin himayesi altında kalmıştır. 1993 yılına gelindiğinde, Endonezya'dan ayrılan ülke, bağımsızlığını ilan etti. Nüfusunun büyük çoğunluğu kırsal alanlarda yaşar. Eritre nerede, başkenti neresi, nüfusu ne kadar, resmi dili ve para birimi nedir sorularının yanıtlarını derledik.
5 Aralık 1995 yılında göndere çekilen Eritre bayrağı, 4 farklı renkten meydana gelir. Mavi, yeşil, kırmızı ve sarının bulunduğu bayrak, 1993 ile 1995 arasında farklı en ve boyda kullanılıyordu. Bayraktaki mavi renk ülkenin denizini, yeşil renk verimli toprakları, kırmızı ise bağımsızlıkta verilen mücadele ve kanı ifade ediyor. Ülkenin arma kısmı sarı renkli zeytin dallarından oluşur.
Eritre Nerede?
Eritre ülkesi, Doğu Afrika bölümünün kuzey kısmında yer alıyor. Güneyinde Etiyopya, batısında Sudan, güneydoğusunda Dijibouti ülkeleri bulunur. Eritre ülkesinin kuzeydoğusu ile doğusunun bir kısmının Kızıl Deniz'e kıyısı vardır.
Eritre Nüfusu Ne Kadar?
Eritre'nin 2020 yılında worldometers.info adresinin tahminlerine göre nüfusu 3.546.421 kişidir. Dünya ülkeleri arasında nüfus açısından 133. sırada yer alır. Nüfusunun yıllık değişimi +%1.41 olarak gerçekleşmiştir.
Eritre'nin BaÅŸkenti Neresi?
Eritre'nin başkenti, 12. yüzyılda kurulan ve ülkenin en kalabalık kenti olan Asmara'dır. Akordat, Assab, Massava, Nakfa, Beylul, Adi Ugri, Himberti Eritre ülkesinin diğer önemli şehirleri arasındadır.
Eritre'nin Para Birimi Nedir?
Eritre ülkesi sınırlarında kullanılmakta olan para birimi Eritre Nakfası'dır. 1997 yılında kullanılan Birr para biriminin yerine geçti. 1 Eritre Nakfası, 0.46 Türk Lirası değerindedir. Bu para birimi Eritre Bankası aracılığıyla basılıp dağıtılır.
Eritre'nin Resmi Dili Nedir?
Eritre ülkesinin 3 ayrı resmi dili bulunur. Bunlar, İngilizce, Arapça ve Tigrinyaca dilleridir. Ülkede en fazla konuşulan dil Arapça'dır. İngilizce daha çok eğitim alanında konuşulur ancak ülkenin önemli bir kısmı İngilizce konuşabiliyor. Eritre ülkesinde; Nara, Saho, Tigre, Afar, Bilen, Kunama, Hedareb gibi yerel diller ayrıca konuşulur.
Eritre ile Türkiye Arası Saat Farkı?
Eritre ülkesi ile Türkiye arasında herhangi bir saat farkı bulunmamakta. Türkiye'de saat neyse, Eritre'de aynıdır.
Eritre Ekonomisi
Devlet tekelinde olan ekonomik yapısı olan Eritre'de kişi başına düşen milli gelirler 700 dolar civarındadır. Ülkenin temel ekonomik dayanağı ise halkın kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yaptığı tarım faaliyetleridir. Nüfusun %80'lik kısmı tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Büyük sanayi fabrikaların ve sanayi alanların olmadığı ülkede enflasyon genellikle çift rakamlarda seyreder.
Eritre Ä°klimi
Afrika ülkesi olan Eritre'nin iki tür iklimi bulunuyor. Kıyı kesimlerde daha sıcak çöl iklimi hakimken, iç kısımlara yaklaşıkça yerini serin ve daha yağışlı bir iklime bırakır. Ülkenin kıyı kesimlerinde yağmur pek yağmazken, iç kısımlarda dönemsel yağışlar görmek mümkün olabilmektedir.
Eritre'ye Ne Zaman Gidilebilir?
Eritre ülkesi, her mevsimde ziyaret edilebilecek ülkeler arasındadır. Çünkü ülkenin mevsimleri birbirlerine benzer yapıdadırlar. Fakat ülkenin bazı kesimlerinde, çok yüksek sıcaklıklar görülebilir. Bunun için ülkenin geneli gezilmek isteniyorsa, bir dönem belirlenirse daha iyi olur. Eylül-Ekim ile Mart-Nisan arasında ülke ziyaretini gerçekleştirmek için en mantıklı dönemdir.
Eritre'de Sosyal Hayat Nasıl?
Afrika ülkesinin en kapalı ülkesi olan Eritre'de sosyal faaliyetler sıfır denebilecek kadar azdır. İnsan yaşamına verilen değer çok düşük olduğundan, kültür, sanat, edebiyat hiç gelişmemiştir. Ülkenin %80'lik kısmı hayvancılık ve tarımla uğraşırken, geriye kalan kısmın çok az bir kitlesi hariç, diğerleri açlıkla boğuşur.
Çok eski bir yerleşim yeri olan Eritre topraklarında, savaşlar, katliamlar hiç eksik olmamıştır. Son dönemlerde kimi bölgelerde barış faaliyetleri görülebilir. Ekonomi düşte olsa bir gelişme sağlamış denilebilir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.