Alınan bilgiye göre, hijyen, temizlik ve buna baÄŸlı saÄŸlık konularında çalışmalar gerçekleÅŸtirmek üzere kurulan, hiçbir yere ve makama baÄŸlı olmayan Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, saÄŸlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluÅŸuyor. Tüketicileri ve kamuoyunu uyarmayı, bazı noktalara dikkati çekmeyi amaçlayan konsey, 2014 yılında uygulamaya soktuÄŸu "hijyen avcıları"nın tespitleriyle halkın sıklıkla kullandığı, saÄŸlık açısından tehlike arz eden 10 eÅŸyayı açıkladı. "Tuvaletten bile daha pis" olarak nitelendirilen, "kirli top 10" ÅŸeklinde açıklanan ürünler ÅŸöyle: "Türkiye'nin hemen her yerinde bu ürünler kullanılıyor ve hastalık yapıcı mikroorganizma taşıyabiliyor. Bu eÅŸyalarla ilgili yaptırılan araÅŸtırmalar da gözönünde bulundurulduÄŸunda vatandaÅŸların dikkatli olmaları gerekiyor. Bunlar, teneke kutu içeceklerin dış yüzeyi, hastane ve kamu binaları tırabzanları, el kurutma makineleri, fast food ve çiÄŸ köftecilerde verilen uzun süre bekletilmiÅŸ yeÅŸil sebzeler, otobüs içindeki tutacaklar, havlu, kullanılmayan spor salonlarındaki aletler, kağıt ve madeni paralar, restoran menü kitapçıkları, ortak kullanım alanlarındaki lamba düÄŸmeleri, güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler. Bu eÅŸya, makine ya da ürünler, fazla temizlenmediÄŸi için birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyorlar." Bu listenin, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmeyen durumlarda geçerli olduÄŸunu belirten konsey yetkilileri, listedekiler hakkında hijyen avcılarının genel olarak hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmediÄŸini gözlemlediÄŸini söyledi. Yetkililer, hijyen kurallarına uyulan yerlerde yukarıda saydıklarının geçerli olmadığını kaydetti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.