Endüstri 4.0’da taşeron olmayalım
Son yıllarda büyük gelişim gösteren ve üretilen ürünlerin akıllanması yolunda adımların atıldığı Endüstri 4.0’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kalyoncu, yerli üretim Endüstri 4.0 dikkati çekti
Dünya genelinde büyük bir ivme kazanan ve bütün sektörlerde ilerleme kaydetmeye baÅŸlayan Endüstri 4.0, Türkiye’de de devlet eliyle belli bir noktaya getirilmeye çalışılıyor. EtkileÅŸim ve iletiÅŸimin artması ve üretilen ürünlerin akıllanmasını saÄŸlayan Endüstri 4.0’da dikkat edilmesi gereken nokta ise Türkiye’nin yerli Endüstri 4.0’ını gerçekleÅŸtirmesi.
‘OTONOM SÄ°STEMLER ARTIYOR’
Endüstri 4.0 ile akıllı makine, sistemler, yapılar ve bunlara internet üzerinden etkileÅŸim saÄŸlandığını dile getiren Kalyoncu, günümüzde verilerin depolandığı Bulut sistemini anlattı. Bilgilerin Bulut’a kaydedildiÄŸini ve ilerde de bu sistemlerin yaygınlaÅŸacağını aktaran Kalyoncu, sanayilerde kullanılan yazılımların artık Bulut sistemi üzerinden kullanıldığını söyledi. Dünyanın etkileÅŸim ve iletiÅŸim anlamında küçüldüÄŸüne iÅŸaret eden Mete Kalyoncu, Endüstri 4.0’ın internetin daha sık kullanılmasını saÄŸlayacağını belirtti. Endüstri 4.0’ın 3 temel boyutu olduÄŸunu kaydeden Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü Prof. Dr. Mete Kalyoncu, bunların nesnelerin, hizmetlerin, siber ve fiziksel sistemlerin olduÄŸunu söyledi. Endüstri 4.0’ın akla gelen her ÅŸey de gerçekleÅŸebileceÄŸini belirten Kalyoncu, “Endüstri 4.0’da bilgiler belli bir yere örneÄŸin çok konuÅŸulan bulut veya gmail gibi bir yere kaydediliyor. Sizde yemek sipariÅŸ ettiniz, o sitem üzerinden sizin isteÄŸiniz gerçekleÅŸecek. Ya da bizim internet üzerinden sipariÅŸ ettiÄŸimiz ÅŸey kendisinde olmasa bile sistem baÅŸka bir yerden temin edip size gönderecek. Hatta fiziki olarak ÅŸirket yok ama internet üzerinden talepte bulunuyorsunuz o diÄŸer ÅŸirketlerden temin edip size ulaÅŸtırıyor. Bu sistemi gerekli kılıyor Endüstri 4.0. Bir diÄŸer boyut olan siber ve fiziksel sistemlerinde ise insan ve makine etkileÅŸimi söz konusu. Bunu filmlerde gördüÄŸümüz yarı insan yarı robotlar olarak düÅŸünebiliriz. Bu nasıl peki? Gelecekte bir fabrika herhangi bir müdahale olmadan kendi kendine bazı iÅŸleri yapacak. Neye, ne zaman, ne ihtiyaç varsa ona cevap verecek ÅŸekilde etkileÅŸim ve iletiÅŸim saÄŸlayacak. Artık dünya üzerinde otonom sistemler artıyor ve kendi kendine karar verebilen makineler yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Endüstri 4.0’ın imalat ve hizmetin olduÄŸu bütün sektörleri etkileyeceÄŸi bilgisini veren Kalyoncu, alt yapısı pahalı olduÄŸu için genellikle ticari kazanç ve imalat yapan firmalarda yaygınlaÅŸmanın olacağını ve hatta ameliyatların bile bazen internet üzerinden yapıldığını söyledi.
‘TAÅžERON OLMAKTAN Ä°LERÄ° GÄ°DEMEYÄ°Z’
Endüstri 4.0 denildiÄŸinde yazılım ağırlıklı bir yapıya gidildiÄŸini ifade eden Kalyoncu, bu kavramın Türkiye için yeni yeni geliÅŸtiÄŸini ve yeni alanlar açacağını kaydetti. Endüstri 4.0’ın yaygınlaÅŸmasıyla dünya genelinde imalat ve ticarette dışarıya satışlarda artışlar olacağına dikkati çeken Kalyoncu, “Biz kendi Endüstri 4.0’ımızı üretmesi gerekiyor. Bir Otomobil üretimi düÅŸünün, bir kendimizin üretmesi bir de dışarıdan alınması vardır. Bu da aynı bu ÅŸekilde, bunu kendimizin üretmesi gerekiyor. Bununla ilgili Türkiye’nin ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Zaten devlette bununla ilgili çalışıyor. Konya’da bununla ilgili çalışma yapan bir kaç firma var, geleceÄŸe yönelik tabi. Ä°nsanlar ÅŸuanda mevcut imalatını yapmış oldukları ÅŸeylere yazılım entegresi için çalışıyor. Endüstri 4.0’da o zaten, üretilen ürünlere beyin vermek gibi düÅŸünülebilir” dedi. Bu konuda Japonya, AB ülkeleri ve ABD’nin çalışmalar yaptığını hatırlatan Mete Kalyoncu, Türkiye’nin de bu konuda yerini alması gerektiÄŸini anlattı. Endüstri 4.0’da her ÅŸey bir yerde kayıt edildiÄŸi için dikkatli olunması gerektiÄŸinin altını çizen Kalyoncu, “Sizin izin verdiÄŸiniz kurum her türlü bilginize ulaÅŸabiliyor ve siber güvenlik bu yüzden ortaya çıktı. Buna dikkat etmeliyiz, ülkemizin bu konuda çalışması gerekiyor. Siz bir çalışma yapıyorsunuz ve bunu Bulut’a kayıt ediyorsunuz, aslında kaydettiÄŸiniz yer bir ÅŸirket. Sizin tasarımlarınız her yerde görülebilir. Onun için ülke olarak Endüstri 4.0’da alt yapımızı oluÅŸturmamız gerekiyor. OluÅŸturmazsak bütün araÅŸtırmalarımızı baÅŸkalarına sunarız” diye konuÅŸtu. Endüstri 4.0 alanında Türkiye’nin baÅŸarılı olma konusunda sıkıntı yaÅŸamayacağını dile getiren Kalyoncu, alt yapının olduÄŸunu ve devletin desteklemesi gerektiÄŸini ifade etti. Kendi yerli Endüstri 4.0’ı üretmenin zorunlu olduÄŸunu belirten Kalyoncu, aksi takdirde taÅŸeron olmaktan ileriye gidilemeyeceÄŸini söyledi.
Devletin bu alanda bazı kiÅŸi, kurum veya ÅŸirketlere ödev vermesi gerektiÄŸini anlatan Kalyoncu, ÅŸunları kaydetti: “Kendi halinde olması doÄŸru deÄŸil. Ä°HA’ların mekanik kısmını yapmak zor deÄŸil ama yazılım kısmı çok farklı. Biz bunlara dikkat etmeliyiz. Endüstri 4.0’da bu çok önemli. Program veya kodlamayı bilmek yetmiyor, ufuk ve tasarım zenginliÄŸi olmalı. Otomasyon vazgeçilmez ve bu konuda donanımda önemlidir. Makine, elektrik, elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin ayrı ayrı eÄŸitimini almak lazım. Bu alt yapının güçlü olmasını da saÄŸlar. Ayrı ayrı okumalı ve bunların bir araya gelmesi gerekiyor. Disiplinler arası bir alan olmalı. Bu alanda makine mühendisi mekaniÄŸi yapacak ama tek başına yeterli olmayacak. Onu çalıştırmak için elektrik ve elektronik bilmek gerekiyor. Oda tek başına yeterli deÄŸil, server olmalı yani bilgisayar onunda çalışması için yazılım lazım.”
‘ÜNÄ°VERSÄ°TE-SANAYÄ° Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ İŞİN ANAHTARI’
Sanayilerdeki firmaların Endüstri 4.0 için çalışmalara yaptığını belirten Mete Kalyoncu, fabrikaların ürettiÄŸi ürünleri akıllı hale getirmesi için çalışmasını doÄŸru adım olacağını anlattı. Kalyoncu, “Bunun için AR-GE çalışmaları yapılmalı, devlette teÅŸvikler veriyor zaten. Üniversitelerden akademik danışmanlık alınmalı ve bu çok önemli bir konu, dışarıdan bakış lazım. Bu çalışmaları yapacak kurumlar üniversite ile iÅŸbirliÄŸini kurmalı. Bünyesindeki mühendisleri master ve doktoraya yönlendirmeli ve hocalarla çalışılmalılar. Kendi başına firmaların oturup geleceÄŸi tasarlayayım demesi çok zor. Üniversitelerde bu sayede uygulama alanı bulacak. Pratik ve teorik bilginin bir araya gelmesi gerekiyor. O zaman baÅŸarı gelir” ifadelerini kullandı. Konya’da da bunun saÄŸlanmasının önemli olduÄŸunu kaydeden Kalyoncu, bu konuda hem sanayicilere hem üniversite hocalarına büyük görevler düÅŸtüÄŸünü söyledi. Konya’daki kurulması düÅŸünülen Teknik Üniversite’nin Endüstri 4.0 için büyük bir adım olabileceÄŸine vurgu yapan Kalyoncu, bu durumun sanayici ve öÄŸrenciler için iyi olacağını söyledi. Aynı zamanda istihdama da katkı saÄŸlanacağını aktaran Kalyoncu, INNOPARK ve TEKNOKENT gibi imkanların bulunduÄŸunu, imkanların kullanılması gerektiÄŸini belirtti. Sanayi ve üniversitenin bir araya gelme kültürü olmasının önemine dikkati çeken Kalyoncu, karşılıklı beslemenin ÅŸart olduÄŸunu ve üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸinin iÅŸin anahtarı olduÄŸunu dile getirdi. Kalyoncu, Konya kendi içindeki deÄŸerleriyle hareket etmesinin önemine dikkati çekerken, Endüstri 4.0’ın ticari kullanımı noktasında dünyada geride olmadığımızı ancak üretip satma konusunda geride olduÄŸumuzu sözlerine ekledi.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.