Eşinden kalan şirketle Avrupa'ya açıldı
Denizlili iş adamı Osman Nuri Sözkesen'in ölümü sonrası çocuklarıyla el birliği yaparak borç içindeki şirketin başına geçen eşi İlknur Sözkesen, 9 yılda sektöründe Avrupa'nın en iyileri arasına girdi
Denizlili tekstil ihracatçısı Osman Nuri Sözkesen'in ölümü sonrası çocuklarıyla el birliÄŸi yaparak eÅŸinin mirasına sahip çıkan Ä°lknur Sözkesen, borç içindeki ÅŸirketi 9 yılda adeta yeniden kurdu.
Üniversite yıllarında hayatlarını birleÅŸtiren, Japonya'da gördükleri eÄŸitim sonrası kurdukları konfeksiyon ÅŸirketiyle ihracat yapmaya baÅŸlayan Sözkesen çifti, Türkiye'nin henüz tanımadığı Japon üretim modeliyle iÅŸlerini kısa sürede büyüttü.
Havlu ve bornoz üretim merkezi olan Denizli'de boyahane ihtiyacını karşılamak üzere borçlanarak tesis yatırımına giren Osman Nuri Sözkesen'in ani ölümü sonrası hayatının en zor günlerini yaÅŸayan Ä°lknur Sözkesen, beklentilerin aksine dört elle iÅŸine sarıldı.
EÅŸinin mirasını büyütmek için o dönemde 17, 21 ve 23 yaÅŸlarında olan 3 çocuÄŸunu ve aileye katılmaları sonrası gelinlerini de iÅŸe dahil ederek büyük bir mücadele veren Sözkesen, aradan geçen 9 yılda söz konusu tesisi Avrupa'nın en büyük havlu boya terbiye tesisi haline getirdi.
Merkezefendi ilçesi GümüÅŸler Mahallesi'nde bulunan 30 bin metrekare kapalı alanlı tesiste 250 çalışanıyla gelecek planları yapan Sözkesen, AA muhabirine, yaÅŸadığı zorlukları ve geldikleri noktayı anlattı.
EÅŸinin vefat ettiÄŸi 7 Ekim 2009 gününün kendisi için dönüm noktası olduÄŸunu söyleyen Sözkesen, yaÅŸanan acıya raÄŸmen eÅŸinin tırnaklarıyla kazıyarak kurduÄŸu eseri yaÅŸatmak için ailesi ve çalışanlarla birlikte büyük bir mücadele verdiklerini belirtti.
"Hep zorluk yaÅŸadık"EÅŸiyle birlikte Japonya'da gördükleri eÄŸitim sırasında da çok zorluklar yaÅŸadıklarını dile getiren Sözkesen, ÅŸöyle devam etti:
"1985 yılına kadar eÄŸitim için Japonya'da kaldık. Zor dönemlerimiz oldu, hem okuduk hem çalıştık. EÅŸim bulaşıkçılık yapardı, ben de pastanede kasiyerlik yapardım. Evde kendi ekmeÄŸimizi dahi kendimiz yapardık. O zaman bazı sıkıntılar yaÅŸandı. Bir konfeksiyon ÅŸirketi kurduk. 5 kiÅŸiyle baÅŸlayan bu firma, kentin tek ihracat yapan kuruluÅŸuydu. Sadece bornoz dikip satıyorduk. Türkiye'de Japon iÅŸletmeciliÄŸini öÄŸrenen ve uygulayan ilk biz olduk. Bunun da etkisiyle iÅŸler hızla büyüdü."
Gelen taleplere yanıt verebilmek için kendi boyahanelerini ve dokuma tesislerini kurduklarını anlatan Sözkesen, "Ä°plikten konfeksiyona uzanan bir yolculuktu. Boyahanemiz kurulduktan sonra hızla geliÅŸti, büyüdü." dedi.
EÅŸiyle beraber girdiÄŸi iÅŸ hayatında hep geri planda kalmayı tercih ettiÄŸini, eÅŸinin vefatı sonrası da bir süre kendisini toparlayamadığını ifade eden Sözkesen, bu süreçte çocuklarından, çalışanlarından ve Denizli iÅŸ dünyasından çok büyük destek gördüÄŸünü aktardı.
Sözkesen, ÅŸunları söyledi:
"2009'da eÅŸimi kaybettikten sonra zor günler yaÅŸadım. Allah'tan çocuklarım sayesinde ÅŸirketi toparladık. Ekibimiz dağılmadı. Hepsi bana destek verdiler. Hep birlikte dağılmadan disiplinli bir ÅŸekilde devam ettik. Mecbur kaldığımız için kar etmeyen kuruluÅŸları kapatmak zorunda kaldık. Bu iÅŸi bırakıp gitmeyi hiç düÅŸünmedim. Ä°ÅŸ hayatında disiplin ve motivasyon çok önemli. Bunları elinizden asla bırakmayacaksınız. Ben bütün zorlukları pozitif olmam sayesinde aÅŸabildim. Çocuklarım ve çalışanlarımla sohbetlerimiz hep pozitif olmuÅŸtur. Hiçbir zaman negatif cümle kurmam."
Sözkesen, bankalara olan borçlarının çoÄŸunu ödediklerini, bir kısmının ödemelerinin de yapılandırma kapsamında devam ettiÄŸini belirterek, mevcut boyahaneyi yeni makinelerle geliÅŸtirdiklerini, katma deÄŸeri yüksek ürünler üretmek için çalıştıklarını anlattı.
ABD'de en iyi ürün seçildiÅžirketin başına geçtiÄŸi yıl günlük 25 ton kumaÅŸ boyayabilen tesisin bugün 50 tona ulaÅŸtığına dikkati çeken Sözkesen, "Fabrikamızda yıllık 16 bin ton kumaşın boyanıp terbiyesi yapılıyor. Biz bu rakamla Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük boyahanesi haline geldik. Ortak olduÄŸumuz arıtma tesisi sayesinde çevreci bir fabrikayız. Günlük kullandığımız suyun yarısını geri kazanıyoruz. Böylece sudan yarı yarıya tasarruf etmiÅŸ bulunuyoruz. Bu uygulamayı yapan Türkiye'deki tek firmayız." dedi.
GeliÅŸtirdikleri terlemeyi önleyen kumaÅŸlarla üretilen pijamaların ABD'de bir sektör dergisi tarafından geçen yıl "en iyi ürün" seçildiÄŸini dile getiren Sözkesen, gelecekte teknik tekstillerde büyümeyi öngördüklerini kaydetti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.