Etken madde, etkili fiyat
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından, 1 Ekim 2014'ten itibaren Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirecek ve bunun sonucunda seçilen etken madde nedeniyle her ilaca farklı fiyat çıkacağını söyleyen Eczacı Önder Doğan ile konuştuk.
“VATANDAŞIN HAYRINA DEĞİL”
Eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirildiğini belirten Doğan, “Mide, antibiyotik, tansiyon, hepatit b, astım gibi tedavi grubundaki ilaçlar için hastalar bundan sonra daha fazla ilaç farkı ödeyecekler.15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama daha sonra belki bütün ilaçları kapsayacak. Etken madde sadece bir ilaçta yok ona eşdeğer ya da muadil en az sekiz tane ilaç var. Vatandaş bunların hepsine ayrı ayrı fark ödeyecek. Bu durum vatandaşın hayrına değil” şeklinde ifadelere de bulundu.
“REFERANSTA EN UCUZ OLAN ALINIRDI”
Bu durumdan önce referans siteminin uygulandığını söyleyen Doğan, “Referans sistemin de ayrı tartışılacak bir konuydu ancak referans sisteminde şu vardı. Referans uygulamasında kendi benzer ilaçlar arasında en ucuz olanının fiyatı referans alınarak yapılan ödemeydi. Sosyal güvenlik kurumunun sağlık anlamında yaptığı harcamaları bir seviyede tutmak için uyguladıkları bir sistemdir yeni uygulanan yasa’’dedi.
“BU UYGULAMA BİR BAŞLANGIÇ”
Zamanla her ilaç için uygula bileceğini söyleyen Doğan, “Bu uygulama bir başlangıç olabilir, zamanla diğer ilaçlar içinde uygulana bileceğini düşünüyorum. Perşembenin gelişi çarşambadan belli derler. Ekim ayı bu yasanın uygulanması sadece bir başlangıç. Burada ki amaç sosyal güvenlik kurumunun ilaca yaptığı bütçeyi aza indire bilmek için her türlü manevrayı deniyor. Bunu yaparken vatandaşın bu durumun farkında olmasını da engelliyor. Vatandaş bunun farkına vardığında iş işten geçmiş olacak ”şeklinde konuştu.
“SERMAYE KAR ODAKLI ÇALIŞIYOR”
Bazı ilaçlara uyguladığı yasa ile ilaçların kalitesinin düşeceğini belirten Doğan, “Ucuza alınan ilaç demek ilacın kalitesinin sorgulanması anlamına gelir. Devlet olarak şu rakamın altında ben bu ilacı almam dersen bu sefer ilaç depoları daha da katılaşacak. Hizmet ve üretim kalitesinden bir takım ödünler vermek zorunda kalacak. Çünkü sermaye kar odaklı çalışıyor ve yerel ilaç sektörünün gelişmesini engelliyor, sektördeki kaliteyi sorgulanır hale getiriyor” dedi.
“SAĞLIK POLİTİKALARININ SON MUATTABI ECZACILAR”
Uygulanan fiyatların vatandaşların tamamen eczacının uyguladığını düşünenlerin olacağını söyleyen Doğan, “Sağlıkta kalitesizlik demek o ülkenin sağlık sisteminin iyi çalışmadığı anlamına gelir. Yani bu acımasız sermaye düzeni bize dayatıyor ve toplum bunun farkında değil. Belki de bunu vatandaş tamamen eczanelerin inisiyatifinde olan bir şey gibi düşünecek çünkü vatandaş da bilgili değil. Biz bunları anlatmakta çok zorlanacağız.Devletin uyguladığı sağlık politikalarının son muattabı biz eczacılarız.Bu son hamle ile devlet eczacılar üzerinde yeni bir tartışma yaratıyor” dedi.
(Aysun Karabayır)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.