Fırıncı kadınlar erkeklere taş çıkartıyor
Erzurum'da bir fırında çalışan 5 ev hanımı yaptıkları kete, lavaş türü ekmeklerle erkek ustalara taş çıkartıyorlar.
Erkeklerin yoÄŸun olarak çalıştığı ekmek üretim sektörüne Erzurum'da kadınlar el attı. Erzurum'da ilk defa fırıncılık yapan kadınlar görenleri ÅŸaşırttı. Sahur vakti fırına gelerek çalışmaya baÅŸlayan 5 ev hanımı kadın, sabah saat 08. 00'a kadar durmadan çalışıyorlar. Günde birlerce kete, tandır ve lavaÅŸ ekmeÄŸi yapan maharetli ev hanımları, erkekleri kıskandırdı. Fırında çalışan kadınlar, "Erkekler bizi kıskanıyorlar. Ä°lk baÅŸlarda kadının fırında ne iÅŸi var diye tepki gösterdiler. Fırında daha baÅŸarılı ve tertipli düzenli çalıştığımız için zamanla bunu kabul ettiler. Son yıllarda bazı fırınlarda da kadınlar çalışmaya baÅŸladı, ama bunu öncülük eden bizleriz" dediler.
Fırında çalışarak geçimini saÄŸlayan kadınlar, “Fırında çalışmak dışardan görüldüÄŸü kadar kolay deÄŸil. Özellikle Ramazan'da ateÅŸin başında durmak çok kötü etkiliyor. Ama biz bunlara alıştık ve erkeklerden daha iyi iÅŸ çıkardık. Patronumuz da bizden çok memnun. EÅŸlerimizden daha fazla para kazanıyoruz ve yaptığımız ekmeklerden, kendi ekmek paramızı kazanıyoruz. Günde binlerce kete, tandır, lavaÅŸ ekmeÄŸi yapıyoruz. Bizim yaptığımız ekmekler daha lezzetli olduÄŸu için talep daha fazla oluyor." dediler.
ERZURUM’UN ASIRLIK SOFRA KÜLTÜRÜ: LAVAÅžErzurum’da tandırda kadınlar tarafından yapılan lavaÅŸ, Türk mutfağının geleneksel ekmeÄŸi. UNESCO tarafından dünya somut olmayan kültürel miras listesine alınmıştı, ancak Türkiye’nin deÄŸil Ermenistan’ın kültürel mirası olarak. Azerbaycan’ın itirazı üzerine UNESCO lavaşı Ermenistan mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıkarmıştı.
Kebap, dürüm, çiÄŸköfte. Bu yemekleri çoÄŸu zaman geleneksel lavaÅŸ ekmeÄŸi tamamlıyor. UNESCO lavaÅŸ ekmeÄŸini dünya somut olmayan kültürel miras listesine almıştı. Hal böyle iken Azerbaycan’ın itirazı üzerine aradan 24 saat geçmeden UNESCO konvansiyonu uyarınca kaydedilen dosya ismi deÄŸiÅŸtirildi ve böylece lavaÅŸ, Ermenistan mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıktı. Aslında Türkiye ve Azerbaycan lavaÅŸ için ortak proje hazırlığındaydı. Ä°ki ülke lavaşın kültürel miras sayılabilmesi için UNESCO’ya ortak dosya verecekti. Ancak Erivan yönetimi daha erken davranmıştı. Azerbaycan Kültür Bakanlığı da lavaÅŸ kararı ile ilgili olarak, “Komitede yapılan toplantı neticesinde, bir yiyecek türünün, Ermenistan topraklarında piÅŸse bile Ermeni halkına has sayılamayacağı sonucuna vardık” açıklamasını yapmıştı. LavaÅŸ yıllar önce ÅŸarkılara da konuk oldu sanatçı Burhan Çaçan ‘Erzurum Yapıları’ adlı ÅŸarkısında lavaÅŸ ile ilgili, ‘Erzurum’un Dadaşı Dürüm Eder Lavaşı’ ve ‘Yine Burnuma Geldi Lavaşın Kokuları’ sözlerine yer vermiÅŸti.
‘150 YILDIR ERZURUM’DA YAPILIYOR’LavaÅŸ ekmeÄŸi, lokantalar ve iÅŸyerleri haricinde sofralarda da yerini koruyor. Erzurum’da lavaÅŸ tandırı iÅŸleten Kasım Gök, LavaÅŸ ekmeÄŸinin Erzurum yöresine has bir gıda türü olduÄŸunu söyleyerek, “Ben 50 yıldır bu iÅŸin içindeyim. Ermenilerle kesinlikle bir alakası yok. Ben 100 yaşında ustaları da gördüm. Bildim bileli en az 150 yıldır bu lavaÅŸ ekmeÄŸi Erzurum’da yapılıyor. Türk kültürünün bir ürünüdür lavaÅŸ.” ifadelerini dile getirdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.