Flamingoların sıcak bölgelere göçü başladı
Yaz mevsiminde Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan flamingolar, havaların soğumasıyla sıcak bölgelere göç etmeye başladı
Yüzlerce kuÅŸ türüne ev sahipliÄŸi yapan Van Gölü havzasında yaz mevsimi boyunca konaklayan flamingoların sıcak bölgelere göçü, görsel ÅŸölen oluÅŸturuyor.
Yaz döneminde kent merkezine 30 kilometre uzaktaki Erçek Gölü ile Van Gölü'nün bazı bölümlerinde konaklayan flamingolar, doÄŸaseverlerin ve fotoÄŸraf sanatçılarının ilgi odağı oluyor.
SoÄŸuk havanın etkisini göstermesiyle sıcak bölgelere gitmeye baÅŸlayan flamingoların göçü ise görsel ÅŸölen oluÅŸturuyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi, Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasının her yıl binlerce flamingonun yanı sıra birçok kuÅŸ türüne ev sahipliÄŸi yaptığını söyledi.
Mevsim boyunca kuÅŸların konakladığı bölgelerde araÅŸtırma yaptıklarını anlatan Aslan, kuÅŸların doÄŸal yaÅŸam alanlarının korunması ve toplu ölümlerin engellenmesi için çaba gösterdiklerini bildirdi.
Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge MüdürlüÄŸü ile ortak projelere imza attıklarını belirten Aslan, havaların soÄŸumasıyla Afrika ile Ä°ran'ın Urumiye Gölü ve Hazar Gölü çevresindeki sulak alanlara göç eden flamingoların, ilkbahar döneminde yeniden kentteki sulak alanlara geleceÄŸini kaydetti.
"Sulak alanları korumalıyız"Merkez olarak yaban hayvanlarının konakladığı, ürediÄŸi yerleri sürekli kontrol edip aksaklıkları gidermeye çalıştıklarını dile getiren Aslan, "GeçtiÄŸimiz yıl Akgöl, Erçek Karagündüz bölgelerinde bulunan flamingolar, bu yıl Edremit, ErciÅŸ, Muradiye ve GevaÅŸ bölgelerinde de konakladı. Van Gölü etrafındaki sulak alanları yok etmezsek bütün kuÅŸlar buraya akın edecek ve Van Gölü'nün etrafı 'kuÅŸ cenneti' olarak anılacak. Bunun turizme çok büyük katkısı olacak." ifadelerini kullandı.
"Allı turnaları buradan barışla, güzelliklerle ve sevgiyle gidecekleri yere uÄŸurluyoruz." diyen Aslan, sulak alanların korunması konusunda herkesin duyarlı davranması gerektiÄŸini vurguladı.
DoÄŸanın ve doÄŸal yaÅŸam alanlarının korunması durumunda hayvanların kendiliÄŸinden bölgeye geldiÄŸini belirten Aslan, ÅŸunları kaydetti:
"Sonradan yapılacak suni sulakların kuÅŸlar tarafından sevilmediÄŸini bilmemiz gerekir. Bir iÅŸletme ya da park yapmak için sulak alanları bozarsanız milyonlarca canlıyı ortadan kaldırmış olursunuz. Flamingolar, Ä°ran'ın Urumiye bölgesinde kuluçkaya yatarlar. Ama onların rahatlığını saÄŸlarsak, iyi beslenirlerse, bundan sonra burada kuluçkaya yatar ve yavrular."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.