Gerçek fiyatlar sektörü düzeltir
Okullar ve askeriye gibi toplu yemekler için kurumların ihalelere çıktığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada, gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için gerçek bedellerle ihalelere çıkılması gerektiğini söyledi
Geçtiğimiz aylarda okul ve askeri kışlalarda yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkati çeken Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada, toplu yemekler için ihaleye çıkıldığını ve ihale şartlarının gerçekçi fiyatlarla hazırlanmasının daha doğru olacağını söyledi. İhaleler için hazırlanan rayiç fiyatların çok düşük olduğundan ihaleyi alan firmaların maliyeti düşürmek için ucuz hammaddelerle yemek yaptığını ve zehirlenmelerin yaşandığını söyleyen Ada, firmaların hijyene ve kaliteli hammaddeye dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
KALİTELİ HAMMADDEYE DİKKAT EDİLMELİ
“Her ürünün bir bedeli var ve gerçek bedellerle ihalelelere çıkılırsa sektör biraz daha düzelecektir” diye konuşan Başkan Hulusi Ada, denetimlerin yetersizliği ve gıda mühendisi çalıştırmama konusunun çok önemli olduğunu söyledi. Hazır yemek sektörünün hijyene dikkat etmesinin ve kaliteli hammadde almasının çok önemli olduğunu aktaran Ada, yaşanan gıda zehirlenmelerinin toplumda üzüntü verdiğini, bu olayların halen okullarda yaşanmaya devam ettiğini ve ihale fiyatlarına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Gıda zehirlenmelerinin azalması için güvenli gıda üretimi ve gıda hijyeni konularına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Hulusi Ada, güvenli gıda üretiminin gıdaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilen etmenlerden arındırılarak, üretim sırasında belirli kontrollerin yapıldığı uygulamalar olduğunu söyledi. Herhangi bir gıdanın içerisinde sağlığa zarar verecek madde bulundurmaması ve hastalık etmenlerinden arındırılmış olmasının da gıda hijyeni olduğunu ifade eden Ada, “Gıda hijyeni, hazırlanacak yiyeceklerin ham maddelerinin satın alınmasından başlayarak dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Son yıllarda tüketiciler gıda konusunda bilinçlenerek sağlıklı ve güvenli gıda arayışı içerisine girmiştir. Gıdalarımıza ise mikroorganizmaların bulaşma kaynakları arasında yetersiz pişirme, kalitesiz ham madde, gıda üretiminde çalışan personel, gıda mühendisi bulunmayan gıda firmaları, gıda üretiminde kullanılan alet ve ekipman, gıda muhafaza kapları, katkı maddeleri, işletme sanitasyonunun uygun olmaması ve gıdanın depolanma koşulları gibi daha birçok koşul bulunuyor. İşte bu nedenler yüzünden son dönemlerde kamuoyuna yansıyan ve üst üste yaşanan gıda zehirlenmeleri kabul edilemez” dedi.
GIDA MÜHENDİSİ ŞARTI İSTENMELİ
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde denetim, hijyen esasları ve iyi uygulamaların dikkate alınması gerektiğini dile getiren Ada, hazır yemek sektöründeki firmaların gıda mühendisi çalıştırmak zorunda olduğunu kaydetti. Hulusi Ada, “Gıda Mühendisinin görevi, mal kabul ve personelin işe geldiği anda başlar, sorumluluk ve hizmeti satın alan kişi yemeği yediği anda biter. Toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin sağlanması için ihale şartnameleri hazırlanırken, hizmeti vermeye aday tüm firmalarda ve bu firmaların tedarikçilerinde gıda mühendisi istihdamı şartı aranmalıdır. Gıda mühendisinin olmadığı gıda üretimi eksiktir, güvensizdir. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin şartlarından birisi, kamuda yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamının olmasıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından istihdam edilen gıda mühendisleri sayısı etkin ve güvenilir bir gıda denetiminin olması için yeterli değildir. Söylediğimiz olumsuz durumlarının tamamının en alt düzeye çekilmesinin yolu yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamından geçtiği unutulmamalıdır” diye konuştu.
“BU SORUMSUZLUK ÖNLENMELİDİR”
Yemek fiyatlarının, girdi fiyatlarını çok etkilediği için satış fiyatının ihalelerde çok düşük tutulmasının gıda güvenliğini direkt etkilediğini anlatan Başkan Hulusi Ada, ucuz hammadde almak, hammaddenin raf ömrünün geçmesi ve ucuz-eğitimsiz işçi alma gibi durumların da yemekleri etkilediğini kaydetti. Hizmet alımında yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının olabildiğince düşük şartlarda sunulması ile gerçekleştiğini söyleyen Ada, “Hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetinin altındaki fiyatlara kadar kırım yapması, okul çocuklarımızın, Mehmetçiğimizin ve gençlerimizin de kırılmasına sebep olmaktadır. Bu kişiler ihale oyunlarının ne öznesidir ne de nesnesidir. Bu sorumsuzluk önlenmelidir. Maliyetleri düşürmek için yiyecek hazırlama süreçlerinde uyulması zorunlu kurallara uyulmamaktadır. Gün geçmiyor ki askeri birlikler, okul kantin ve yemekhaneleri, kamu kurumlarına ait yemekhaneler, hastaneler, nişan, sünnet ve düğün gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerlerde gıda zehirlenmesi vakalarına rastlanmasın. Hizmet alım yolu ile yapılan toplu yemek pişirme ve dağıtım işi doğrudan insan sağlığını ilgilendirdiği için üzerinde özenle durulması gereken bir konudur. Azami teknik şart ve gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda nasıl bir boyuta ulaşabileceğini, can kayıplarının olabileceğini ülke olarak yaşadık ve gördük. Gıda zehirlenmeleri yiyeceklerin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servis edilmesi esnasında temizlik ve hijyen kurallarına uymak suretiyle bütünüyle önlenebilir hastalıklardır” diye konuştu.
“DİKKATSİZLİK HASTALANMALARA NEDEN OLUYOR”
Toplu yemek üretimi ve dağıtımı sırasında gıda güvenliği ve hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkati çeken Hulusi Ada, gerekli denetim ve eğitimlerin zamanında yapılmasının salgınların önlenmesi bakımından önemli olduğunu, endüstrileşme ile gıda kaynaklı salgınların sayısının azalmasına rağmen en ufak dikkatsizliğin bir çok kişinin hastalanmasına neden olacağının unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Gıda Mühendisleri Odası olarak toplum sağlığını ilgilendiren konuların her zaman takipçisi olacaklarını belirten Ada, gıda zehirlenmesi hakkında son olarak şunları kaydetti: “Gıda zehirlenmesi mikroplar, bakteriler, parazitler veya virüslerin yiyeceklerle veya sularla birlikte vücuda alınması ya da bu mikroorganizmaların yiyeceklerde oluşturduğu zehirlerin vücuda alınması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden veya bakteri miktarından kaynaklanır. Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler. Ne kadar çok bakteri varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksektir. Gelişen hastalıkların şiddeti, hafif bir karın ağrısından gıda kaynaklı zehirlenmeye kadar değişen geniş bir spektrum şeklinde görülmektedir. Oluşumunda en önemli etken, gıdaların sağlıksız ortamlarda saklanması ve hazırlamasında yapılan hatalardır. Pişirilmiş yemeğin uygun olmayan koşullarda taşınması, tekrar düşük derecede ısıtılması veya bekletilmesi kontaminasyona ve salgına yol açabilmektedir.”(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.