Görme engelliler için "okuma cihazı" yaptılar
Konya'da Selçuk Üniversitesi (SÜ) akademisyenleri tarafından, görme engellilerin istedikleri metni braille harflerine dönüştürerek okumasını sağlayan "Üçüncü Göz" cihazı tasarlandı
SÜ Teknoloji Fakültesi Bilgisayar MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Fatih BaÅŸçiftçi ve araÅŸtırma görevlisi AyÅŸe Eldem tarafından tasarlanan cihaz, görme engellilere kolaylık saÄŸlayacak.
Tamamen yerli üretim olan ve yapımı 2 yıl süren cihaz üzerindeki küçük tarayıcıyla, okunmak istenen belge, bluetooth, Wi-Fi veya USB ile bilgisayara aktarılıyor. Daha sonra karakter tanıma programı, taranan metni braille harflerine çevirerek cihaza geri gönderiyor.
DönüÅŸtürülmüÅŸ halde gelen metin, üzerindeki "hücre" olarak ifade edilen 96 braille karakteri sayesinde okunuyor. Metinleri sesli olarak da okuyabilen taşınabilir özellikteki cihazın ÅŸarjı 2 saati buluyor.
BaÅŸçiftçi, böyle bir çalışma yapma fikrinin görme engelliler için görevlendirildiÄŸi bir sınavda aklına geldiÄŸini söyledi.
Engellilerin eÅŸit ÅŸartlarda sınava girebilmesi için bir cihaz yapmaya karar verdiÄŸini anlatan BaÅŸçiftçi, "Bu düÅŸüncemi aynı zamanda öÄŸrencim olan AyÅŸe Eldem ile paylaÅŸtım. Birlikte çalışmaya baÅŸladık. Projeyi bir doktora tezi olarak hazırladık. Bunun için TÜBÄ°TAK ve üniversitemizin Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri KoordinatörlüÄŸünden maddi destek aldık." diye konuÅŸtu.
- "Görme engellilerin baÅŸkasına bağımlılığı azalacak"
Türkiye'de bu özelliklerde yerli cihaz bulunmadığını anlatan BaÅŸçiftçi, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bu cihazın benzerleri ithal edilmekte ancak hem özellik olarak geri hem de maliyeti çok yüksek. Prototipini yaptığımız 'Üçüncü Göz' yerli üretim olarak bu ithalatı bitirecektir. Patentini de almak için baÅŸvurduk. Ä°nÅŸallah önümüzdeki günlerde alacağız. Bu çalışmamız görme engellilerin baÅŸkalarına bağımlılığını azaltacak. Milli EÄŸitim Bakanlığı, belediyeler ve üniversitelerin çeÅŸitli birimlerinde de kullanılabileceÄŸini düÅŸünüyoruz."
- "Farklı dillerde de kullanılabilecek"
BaÅŸçiftçi, ÅŸu anda sadece Türkçe seslendirme yapan cihazın ileride farklı dillerde de kullanılabileceÄŸini, bunu geliÅŸtirip yurt dışına satmayı hedeflediklerini kaydetti.
Eldem de görme engellilerin baÅŸkalarına bağımlı olmasından dolayı zaman zaman belli sorunların ortaya çıktığını ifade etti. Bu nedenle böyle bir cihazı tasarlamaktan gurur duyduklarını vurgulayan Eldem, prototipi daha da geliÅŸtirmek istediklerini bildirdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.