Göz sağlığınız için bunları tüketin
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, beslenme ve diyetin göz sağlığı için çok önemli etkileri olduğunu bildirdi.
Dr. Cüneyt Karaarslan, A vitamininin ‘Kuru göz’ ve ‘Gece körlüÄŸü’ gibi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkili olduÄŸunu, bu durumun geçmiÅŸten buyana bilindiÄŸini ifade ederek, “Bilhassa yaÅŸlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme sorunlarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6) ve bazı bitkisel ürünlerin rolü oldukça fazla” dedi.
HASTALIÄžI ÖNLEMEDE YARDIMCIA,C,E Vitaminleri, lutein ve zeukszantin gibi güçlü antioksidanların tüm göz saÄŸlığı için büyük önem taşıdığını belirten Dr. Cüneyt Karaarslan, bu vitamin ve minerallerin yeterli tüketildiÄŸinde, gece körlüÄŸü ve katarakt gibi birçok hastalığın önlenmesinde yardımcı olduÄŸunu kaydetti.Son yıllarda Lutein ve Zeaksanthin'in yaÅŸa baÄŸlı göz hastalıklarının geliÅŸmesindeki koruyucu rolü üzerine yapılan bilimsel çalışmalara dikkat çeken Dr. Cüneyt Karaarslan, “Bu iki bileÅŸiÄŸin göz dokusunda yer alan karotenoitler olması ve antioksidan etkileri göz saÄŸlığı açısından önemini arttırıyor” dedi.
HANGÄ° BESÄ°NLER NEYE FAYDALI?Aldığımız besinlerin, göz kapağından retinaya kadar birçok yararı olabileceÄŸini vurgulayan Dr. Karaarslan, meyve ve sebzelerin göz saÄŸlığı üzerine olan etkilerini de ÅŸöyle açıkladı:“Kayısı, havuç, mango, ÅŸeftali, yumurta ve ciÄŸer, göz yüzeyinin nemli kalmasını saÄŸlayarak, gözü; göze giren yabancı maddelerden arındırıyor. Göz kapaklarını besleyerek, göz kızarıklığını ve iltihaplanma riskini azaltıyor, güneÅŸ ışınlarına karşı korunma saÄŸlıyor. Kiraz, üzüm, çilek, yeÅŸil çay uzun çalışma saatleri nedeniyle oluÅŸan gözlerdeki gerginliÄŸi azaltıyor.
Gözdeki kan damarlarını besleyerek, gözlerin canlı ve parlak olmasını saÄŸlıyor. Ä°leride katarakt olma riski de, yine bu meyveleri tüketerek azaltılabiliyor. Sarı dolmalık biber, muz, mandalina, portakal ve üzüm, içeriklerindeki lutein ve zeuksanthin aracılığı ile retinayı koruyor. Aynı zamanda göz etrafında oluÅŸan ince çizgileri azaltıyor. AyçiçeÄŸi, susam, avokado, fındık ve badem, göz kapaklarını besleyerek, gözlerin ÅŸiÅŸ veya kırmızı görünmesini engelliyor. Gözlere kan oturmasını önlemesinin yanı sıra, göz aÄŸrılarını azaltıyor. Özellikle içeriÄŸindeki E vitamini makuler dejenerasyonu önlüyor. Sarımsak, pırasa, çilek, yeÅŸil çay, gözün bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Gözde arpacık çıkma riskini azaltırken göz aÄŸrısına, sulanmasına ve kızarmasına engel oluyor. Kepekli makarna, tam buÄŸday ekmeÄŸi, gözdeki damarları koruyor. Ayrıca vücudun stresle daha kolay baÅŸ etmesine yardımcı olarak, göz etrafında oluÅŸabilecek çizgileri azaltıyor.Papatya çayı, süt, yoÄŸurt, muz, göz etrafında oluÅŸan halkalara ve göz torbalarına iyi geliyor. Göz aÄŸrılarını, kızarıklıklarını ve çizgilerin oluÅŸumunu azaltıyor. Havuç, ÅŸeftali gibi besinlerde bulunan beta karoten geceleyin daha iyi görmeyi saÄŸlıyor."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.