Güneydoğulu kadınların acı biber mesaisi
Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin yapıldığı Gaziantep'in İslahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek pul bibere dönüşüyor
Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin önemli kısmının yapıldığı Gaziantep'in Ä°slahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak iÅŸleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüÅŸüyor.
Sabah erken saatlerde iÅŸ başı yapan kadınlar, yanlarına çocuklarını da alarak, acısı ellerini ve genizlerini yakan biberleri gün boyu büyük özenle ayıklayıp, makinelerde çekiyor. Ä°lçenin en önemli tarımsal ürünü olan "Ä°slahiye biberi"nin fide olarak tarlaya dikilmesinden çapalanmasına, seyreltilmesinden hasat edilmesine kadar her aÅŸamasında görev alan kadınlar, bugünlerde biberlerin, kırmızı pul biber haline getirilmesi için çalışıyor.
20 yıldır biber ayıklıyorDudu Işık (62), yaptığı açıklamada, 20 yıldır biber ayıklama iÅŸine geldiÄŸini, aÄŸustos-eylül aylarında hasat edilen biberlerin çoÄŸunlukla kadınlar tarafından ayıklandığını anlatarak, "2-2,5 ay boyunca bu iÅŸi yapacağız. Nerede iÅŸ varsa oradayız. Günlük 200-300 kilo biber ayıklıyorum. Uzun yıllardır biberle uÄŸraşıyorum zamanla alışsak da ellerimiz yanıyor. Ellerinin acısından aÄŸladığımız da oldu. Merhem sürüyorum, krem sürüyorum acısı geçmiyor ama alıştık." dedi.
Işık, biber ayıklamaya gelen kadınların genellikle çocuklarını da yanlarında getirdiklerine deÄŸinerek, "Çünkü bırakacak kimse yok. Onlar da zaman zaman bize yardım ediyorlar. Ayıkladığımız her kasa için 5 lira alıyoruz. Maddi durumumum iyi deÄŸil ama bu biber ayıklama iÅŸi bizim için bir gelir kaynağı oluyor. Çok ÅŸükür ekmeÄŸimizi kazanıyoruz." diye konuÅŸtu. Ayten Kara da uzun yıllardır Ä°slahiye'de yaÅŸadığını ve her sene arabalarıyla aile bütçelerine katkı saÄŸlamak için biber ayıklama iÅŸine geldiklerini söyledi. Ayıklaması çok zor olmayan biberin acısının gözlerini ve genizlerini yaktığını anlatan Kara, "Sabah çok erken geliyoruz. Biberlerin çöplerini ayıklıyoruz. Bazen makinelerde son temizliÄŸi yapıyoruz. AÄŸzımızı tülbentle kapatıyoruz çünkü insanın genzi yanıyor. Biberleri ayıklarken ellerimiz de yanıyor ama zamanla ona da alışıyoruz. Yaptığımız pul biberi, yemeklerimde kullanıyorum. Lezzet veriyor." ifadelerini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.