Gürcistan'daki FETÖ meselesini takip edeceğiz
Başbakan Yıldırım, "FETÖ’nün her yerde olduğu gibi Gürcistan'da da faaliyetleri var. Bunlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını istedik. Biz bu meseleyi takip edeceğiz." dedi
BaÅŸbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için geldiÄŸi Gürcistan'da konakladığı Radisson Blu Otel'de Türk iÅŸ adamlarıyla bir araya geldi.
Gürcistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Toplantısının 2'ncisini gerçekleÅŸtirmek üzere Tiflis'te olduklarını belirten Yıldırım, yapılacak toplantının Gürcistan-Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin geldiÄŸi noktayı gösterdiÄŸini vurguladı.
Yıldırım, Bakü-Tiflis-Erzurum DoÄŸalgaz Hattı, TANAP Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı birlikte davranan bir koridor haline getirdiÄŸine deÄŸindi.
Bu projelerden TANAP’ın devam ettiÄŸini, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda aÄŸustos veya eylül gibi tren yürütmeye çalışacaklarını belirten Yıldırım, bu yatırımların bölgedeki iÅŸ adamları için çok önemli olduÄŸunu dile getirdi.
Demiryolu projesine, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin katılacağına dikkati çeken Yıldırım, ÅŸöyle devam etti:
"Bu ülkeler de projenin doÄŸal ortakları konumunda. Gürcistan ile hem seyahat kolaylığı var hem ticaretimiz geliÅŸiyor. Hemen hemen hiçbir sorunumuz yok desek yanlış olmaz. Uygulamalarla ilgili zaman zaman fiziki imkanların yetersizliÄŸinden kaynaklanan problemler yaÅŸanıyor. Sarp Sınır Kapısı'nı yeniden inÅŸa ediyoruz."
Yıldırım, Türkiye'den Gürcistan’a birçok iÅŸ adamının gelip burada iÅŸ tutmasının, ülkenin bayrağını dalgalandırmasının gurur verici olduÄŸunu bildirdi.
"O dert sadece sizin deÄŸil bizim de derdimiz"Bu durumun Türk insanının ne kadar inisiyatif alabildiÄŸini ve ne kadar giriÅŸimci olduÄŸunu gösterdiÄŸine belirten Yıldırım, ÅŸunları ifade etti:
“BaÅŸka bir ülkeye gideceksiniz oradaki bilinmezlere raÄŸmen iÅŸ kuracaksınız. Bu, doÄŸrusu takdirin üzerinde bir geliÅŸme. Bizim görevimiz de tabii ki sizin sorunlarınızı çözmek, beklentilerinizi karşılamak, iÅŸlerinizi daha da geliÅŸtirmenizi saÄŸlamak. Ä°yi komÅŸuluk içinde olduÄŸumuz Gürcistan ile ülkemizin her alanda iliÅŸkilerinin iyi düzeye çıkmasını sizler saÄŸlıyorsunuz. Sadece siyasi, diplomatik düzeyde deÄŸil iÅŸ aleminde bulunan sizler, dostlukların geliÅŸtirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi için çok büyük bir vazife görüyorsunuz. DiÄŸer yandan da olumsuzluklar geliÅŸirse bu da yine sizin iliÅŸkilerinizden kaynaklanabilir. Bu bakımdan yaptığımız iÅŸ bizim için ne kadar gurur vericiyse de aynı zamanda ülkemizin itibarının korunması bakımından da aynı derece ehemmiyete sahip. Son 15 yıllık iktidarımız döneminde meselelere diplomatik düzeyle, sınırlı klasik devlet bakışıyla bakmadık. 'Ä°ÅŸ adamı da bizim bürokrat da bizim, ayrısı gayrısı yok' dedik. Sizin burada bir derdiniz varsa o dert sadece sizin deÄŸil bizim de derdimiz. Bir projeniz varsa o proje de bizim projemiz."
Yıldırım, iliÅŸkileri geliÅŸtirmenin sadece diplomasi seviyesinde olmasının mümkün olmadığına iÅŸaret ederek, bu ülkede bir vatandaşın ayağına taÅŸ deÄŸse bunun büyükelçinin sorumluluÄŸunda olacağını söyledi.
BaÅŸbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ilk saatlerinde kendisini arayan kiÅŸinin Gürcistan BaÅŸbakanı Giorgi KvirikaÅŸhvili olduÄŸunu da belirtti.
"FETÖ'nün her yerde olduÄŸu gibi burada da faaliyetleri var"KvirikaÅŸhvili ile aynı dönemde ulaÅŸtırma bakanlığı yaptıklarını, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinde birlikte çalıştıklarını anımsatan Yıldırım, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:
"KvirikaÅŸhvili o günlerde Türkiye'yi ziyaret edecekti, tam da darbe giriÅŸimi oldu. 'Ä°sterseniz ziyareti erteleyebiliriz.' dedik. ‘Hayır, özellikle geleceÄŸim bu konudaki dayanışmamı bizzat gelerek göstermek istiyorum.' dedi. 19 Temmuz'da geldi ve darbeden 4 gün sonra dayanışma içinde olduÄŸunu, bu alçak darbe giriÅŸiminde Türkiye’nin yanında olduÄŸunu açık bir ÅŸekilde bizimle, milletimizle paylaÅŸtı. Biz o günleri unutamayız. FETÖ'nün her yerde olduÄŸu gibi burada da faaliyetleri var. Özellikle eÄŸitim alanında okulları var. Bunlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını istedik. Biz bu meseleyi takip edeceÄŸiz."
Yıldırım, Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1,4 milyar dolar civarında bulunduÄŸunu belirterek, ticaret dengesinin Türkiye'nin lehine olduÄŸunu söyledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.