Hamsi kalp krizine karşı koruyor
Hamsinin içerdiği doymamış yağ asitleri nedeniyle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu belirtildi.
Trabzon Özel Ä°mperial Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Karahan, hamsinin içerdiÄŸi doymamış yaÄŸ asitleri nedeniyle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduÄŸunu ifade ederek, ”Yapılan araÅŸtırmalar, balık tüketiminin ani kalp ölümlerini azalttığını ortaya koymuÅŸtur” dedi.
Kalp damar hastalıklarının ülkemizdeki en ciddi saÄŸlık sorunlarından olduÄŸu ve kanser ile birlikte en önemli ölüm nedenleri arasında bulunduÄŸunu belirten Dr. Karahan, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Kalp damar hastalıkları, ülkemizdeki en ciddi saÄŸlık sorunlarından olup kanser ile birlikte en önemli ölüm nedenlerini oluÅŸturmaktadır. Hastalığın birçok sebebi olmakla birlikte, ailesel yatkınlık, ÅŸeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon, sigara içilmesi, kolesterol yüksekliÄŸi en önemli risk faktörleridir. Kolesterol, normal ÅŸartlarda, hücrelerin yapısında bulunan, olmazsa olmaz unsurlardan biridir; ancak, kötü kolesterol dediÄŸimiz, damar tıkayıcı özellikte olan kolesterol türlerinin kanda normalden yüksek seviyelerde oluÅŸunun, kalp damarlarında daralma ve tıkanmalara yol açarak , kalp krizi gibi ölümcül kalp hastalıklarına yol açtığı bilinmektedir. DoymuÅŸ yaÄŸlar, kan kötü kolesterol seviyesini yükselterek kalp damar hastalıklarını tetiklerken, doymamış yaÄŸlar ise tam aksine, kanda bulunan kötü kolesterol seviyelerini (LDL-kolesterol ve trigliseritler) düÅŸürerek, damar tıkanıklıklarını önleyici etki gösterir ve kalp krizi riskini azaltır.”
MUTLAKA BALIÄžI TERCÄ°H EDÄ°NDoÄŸada bulunan bazı doÄŸal besin maddelerinin doymamış yaÄŸ asitleri yönünden zengin olduÄŸunu kaydeden Dr. Karahan, ÅŸunları söyledi: ”Tabiatta bulunan bazı doÄŸal besin maddeleri, doymamış yaÄŸ asitleri yönünden zengindir. Kutuplarda yaÅŸayan eskimolar da, kalp damar hastalıklarının diÄŸer bölgelere göre daha az olduÄŸu görülmüÅŸtür. Bu durumun bol miktarda balık tüketimi ile iliÅŸkili olduÄŸu sonucuna varılmıştır. Gerçekten de balıklar, doymamış yaÄŸ asitleri olan omega 3 yaÄŸ asitleri yönünden oldukça zengindir. Omega 3 yaÄŸ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düÅŸürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL -kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur), pıhtılaÅŸmayı zorlaÅŸtırır, ayrıca tansiyon düÅŸürücü ve kalp hızını da azaltıcı etkileri de vardır ki, tüm bu etkiler, kalp damarlarının tıkanmasına karşı koruyucudur. Yapılan araÅŸtırmalar, balık tüketiminin ani kalp ölümlerini azalttığını ortaya koymuÅŸtur. Bölgemizin neredeyse simgesi durumundaki hamsi de, bir balık türü olması nedeniyle, içerdiÄŸi doymamış yaÄŸ asitleri (omega 3) nedeniyle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.”
Balığın kızartma ÅŸekilde tüketilmemesi gerektiÄŸine dikkat çeken Dr. Karahan, sözlerine ÅŸöyle devam etti:“YaÄŸda kızartma ÅŸeklinde deÄŸil, ızgara, buÄŸulama veya fırında piÅŸirme ÅŸeklinde olmalıdır. YetiÅŸkin bireylerin haftada iki kez hamsi veya doÄŸal baÅŸka balık çeÅŸitlerini tüketmeleri koruyucu etki gösterir. Sadece hastaların deÄŸil, saÄŸlıklı bireylerin de uzun vadeli korunma için mümkünse balık tüketmesi yerinde olacaktır.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.