'Hareketsiz yaÅŸam inmeyi tetikliyor'
Prof. Dr. Giray, "Düzensiz yaşam, yoğun sigara, alkol kullanımı, kolesterolü arttıracak beslenme, bizim gibi et ve yağ tüketiminin fazla olduğu bölgelerde inme yükünün de çok fazla arttığını görüyoruz." dedi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Åžahinbey AraÅŸtırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji YoÄŸun Bakım ve Ä°nme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Semih Giray, düzensiz yaÅŸam, yoÄŸun sigara ve alkol kullanımı, kolesterolü artıracak beslenme biçimi, et ve yaÄŸ tüketiminin fazla olduÄŸu bölgeler ile hareketsiz yaÅŸamın inme riskini artırdığını söyledi.
Giray, 29 Ekim Dünya Ä°nme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, akut önmenin önemli hastalıklardan biri olduÄŸunu belirtti.
Ä°nmenin kiÅŸileri engelli bırakma riski açısından birinci sırada yer aldığını belirten Giray, "Ölüm nedenleri arasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Akut inme yaÅŸanma sıklığı 6 dakikada birdir." dedi.
Giray, ani geliÅŸen akut inmede hızlı hareket edilmesi gerektiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸu bilgileri verdi:
"Kolda ve bacakta tutmama, uyuÅŸma, görme kaybı, konuÅŸmada bozulma, dengesizlik, bayılma ve bilincin hızla kaybolması gibi klinik bulguları var. Bunlardan birini görüyorsak hızlıca hastayı acil servislere ve ilgili tedavinin yapıldığı hastanelere ulaÅŸtırmamız gerekiyor. Bu açıdan ilk 6 saat çok önemli. Özellikle ilk 4,5 saatte damar açıcı tedaviyi uyguladığımız zaman hastaların yaklaşık yarısında büyük bir iyileÅŸme saÄŸlıyoruz. DiÄŸer yarısında damardan açılan tedaviye yanıt vermeyince anjiyo ile tıkalı damarları açıyoruz. Bu tedavi çok büyük yarar saÄŸlıyor. Özürlülükte azalma oluyor. Ölüm riskini ciddi derecede azaltıyor ve hasta kısa sürede tekrar evine, ailesine, çocuklarına kavuÅŸabiliyor."
Eski CHP Genel BaÅŸkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da aynı rahatsızlığı geçirdiÄŸini anımsatan Giray, bunun akut inmenin Türkiye'de ve dünyada ne kadar sık görüldüÄŸünün, hastaların hızlıca tedavinin yapıldığı merkezlere götürülmesi gerektiÄŸinin kanıtı olduÄŸunu belirtti.
Giray, hastalığın belirtilerinin fark edilmesi ve kiÅŸinin 112 Acil Servis ekiplerinin koordinasyonunda inme merkezlerine taşınmasının önemine iÅŸerat ederek, bunun hem tedavi açısından, hem de hastalığın ülke üzerindeki ekonomik yükünün azaltılması açısından çok önemli olduÄŸunu ifade etti.
Hareketsiz yaÅŸamın etkisiÄ°nmeyi arttıran etkenlere iÅŸaret eden Giray, "Düzensiz yaÅŸam, yoÄŸun sigara, alkol kullanımı, kolesterolü artıracak beslenme, bizim gibi et tüketiminin fazla olduÄŸu, yaÄŸ tüketiminin fazla olduÄŸu bölgeler ile hareketsiz yaÅŸamın ön planda olduÄŸu bölgelerde inme yükünün de çok fazla arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.